Pichlavé novozélandské slunce, nenadálý déšť a větrný Wellington

10. dubna 2014 v 13:07 | Pavel Černý

V tomto článku bych se chtěl krátce vrátit ke dvěma předchozím. Nejsem meteorolog, ale budu v něm psát o počasí na Novém Zélandu a jeho vlivu na vyzrávání hroznů vinné révy.

Nový Zéland, ležící v jižním Pacifiku, leckdy trpí na rozmary počasí. K moři to není nikde daleko a dva oceány od sebe místy dělí jen pruh země široký 10 km. Zvedne se vítr, přiletí mraky, sprchne a zanedlouho opět svítí slunce. Jak říká můj kamarád John z Aucklandu : ´Jestli nejsi spokojený s počasím, počkej pět minut!´. Na Novém Zélandu jsou ale i místa, tzv. piss pots, kde je malý zázrak když neprší. Vyhlášené je západní pobřeží Jižního ostrova Westcoast a hlavně ještě jižněji položená oblast fjordů Fiordland. Proslulý Milford Sound je skrápěn deštěm prý 300 dní v roce. Asi budu přece jen dítě štěstěny, protože během mých návštěv tohoto neskutečně krásného místa byla vždy obloha jako vymetená. ´Tourists always bring good weather´. Všeobecně platí, že na Novém Zélandu prší pravidelně a často. Proto je tak zelený. Po celý rok! Ne všude.

Nedaleko na východ, ukryta za horami, se nachází vyprahlá, ale vinorodá oblast Central Otago, kde panuje vnitrozemské klima a prší jen málokdy. Léta jsou horká a zimy drsné, kdy zasněžená střediska zimních sportů, jako Wanaka nebo Cardrona, praskají ve švech pod náporem lyžařů a snowbordistů. To na ostrově Waiheke na druhém konci země nikdy žádný sníh nepadá a když v nedalekém Aucklandu prší, na Waiheke svítí slunce. Podobně tomu bývá i v Hawke´s Bay, Blenheimu nebo v Nelsonu.

Slunce na Novém Zélandu svítí jinak než u nás a proto i vína vyzrávají odlišným způsobem. V článku o vínech z Nového Zélandu na českém trhu jsem vysvětloval důvod neskutečné aromatiky Sauvignonů z Marlborough. Zapomněl jsem zmínit dva důležité faktory, které ovlivňují chuť a vůni novozélandských vín. Prvním je způsob sklizně hroznů. Ta může probíhat buď na etapy dle vyzrálosti bobulí nebo ve stejný čas, ale na různých místech. Víno z dříve sklizených hroznů nebo ze severně orientovaných svahů se později smíchá s vínem z vyzrálejších hroznů z poloh orientovanýck k jihu nebo později sklizených, čímž se dosáhne dokonalé harmonie kopřivových a ovocných tónů ve vůni i v chuti. Tuto metodu jsem sám vyzkoušel během degustace vín moravského vinařství Lahofer ze Znojemské podoblasti, kde se také dobře daří odrůdě Sauvignon Blanc. Na koštu nám byly nabídnuty dva vzorky Sauvignonu, jeden ´kopřiváček´ a jedno spíše ovocné víno. Poté jsem požádal sommeliera zastupujícího vinařství Lahofer (mám velmi rád jejich Rýňáky) o současné dolití obou vín do jedné sklenice. Výsledně vzniklá kupáž nebyla nepodobná Sauvignonům z Marlborough a určitě chutnala lépe než jednotlivé vzorky prezentovaných vín této odrůdy. Potěšilo mě, když pan sommelier poznamenal, že nejsem první, koho to viděl dělat.

Samozřejmě že mnou scelené víno nechutnalo stejně jako ta z Marlborough, ale určitá shoda tam byla. A tady se dostávám ke druhému, také důležitému faktoru vzniku typické aromatiky a chuti novozélandských vín, který jsem posledně opomenul zmínit. A tím je právě specifický sluneční svit. Napsal jsem, že slunce na Novém Zélandu svítí jinak než u nás. Jak tedy svítí a proč? Je pichlavé a ostré! I když jsou tamní letní teploty nižší než v České republice, novozélandské slunce řeže jako žiletky a velmi silně opaluje. Je to dané nízkou koncentrací ozonu nad Novým Zélandem (dokonce ještě nižší než nad Austrálií), ale také mimořádně čistým vzduchem! Absence průmyslu a úplná toho těžkého, řídká hustota zalidnění a automobilové dopravy přinášejí své ovoce. Vzduch na Novém Zélandu je tak čistý, že viditelnost do krajiny je někdy až neskutečná, což oceňují hlavně fotografové. Všechno má však nějaké ´ale´. Na jedné straně vyzrálé ovoce a voňavá vína, častý výskyt rakoviny kůže na té druhé. Na Novém Zélandu se doporučuje používat opalovací krémy faktoru alespoň 30+. My jsme při celodenní práci na sluníčku v jabloňových sadech a ve vinicích používali 100ku, která nás zároveň chránila před dotěrným hmyzem.

A pozor! Novozélandské slunce silně opaluje i přes mraky, před spálením Vás neochrání ani vítr. Ten je na Novém Zélandu všudypřítomný a je dalším důvodem tamního čistého vzduchu. Fouká nejenom na moři, ale i ve městech a v krajině. Dokonce Auckland, největší novozélandské město s necelými 2 miliony obyvatel a plné aut, na mě vždy působil jako zcela beze smogu. O hlavním městě Wellingtonu ani nemluvě, ten je nikdy neustávajícím silným větrem přímo vyhlášený. Větrovky s sebou a držte si klobouky! Nebo snad sukně? Nemusí se zrovna konat zemětřesení, aby se strhl poprask...




Který šéfkuchař se nechá opět inspirovat?

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 nzwines nzwines | E-mail | 10. dubna 2014 v 13:15 | Reagovat

nice legs.. thank u wind!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama