Vinařské oblasti Nového Zélandu - důležitá specifika a úžasná diverzita

15. května 2014 v 16:10 | Pavel Černý

Nový Zéland, disponující nejjižnějšími vinicemi na jižní polokouli, je, jak jsem se již zmínil v předchozích článcích, tvořen dvěma hlavními ostrovy a deseti vinařskými oblastmi s několika dalšími podoblastmi. Podmínky pro pěstování vinné révy jsou ideální, zároveň však značně odlišné. Klimaticky se Nový Zéland nachází v mírném pásmu, ale všeobecně je Jižní ostrov chladnější než Severní (viz článek: Nový Zéland, země severních svahů), jehož horní část leží téměř v subtropickém pásmu.
Vzdálenost mezi nejsevernější vinicí na Novém Zélandu, patřící vinařství Karikari Estate na poloostrově Karikari v subtropickém pásmu oblasti Northland, ležící na 36° jižní šířky a nejjižnější novozélandskou vinicí malého rodinného vinařství Chapman Road Estate u městečka Alexandra, v hornaté oblasti Central Otago, na 46° jižní šířky, činí téměř 1600 km! Někdy více než na vzdálenosti záleží na rozdílu v nadmořské výšce nebo umístění vinice, kdy prodleva sklizní ve vinařstvích od sebe vzdálených necelých 30 km může být třeba i celý měsíc.
Pro oba ostrovy platí, a pro Jižní dvojnásob, že většina srážek spadne na západním pobřeží. Na zbylém území Nového Zélandu, ukrytém za horami ve srážkovém stínu, prší méně často a zároveň profituje z velkého množství slunných a teplých dnů. V kombinaci s chladnými nocemi, tento rozdíl mezi denními a nočními teplotami je obzvlášť patrný na Jižním ostrově, jsou tak vytvořeny ideální podmínky pro dlouhé vyzrávání hroznů při zachování vysoké hladiny kyseliny. Vinohrady, většinou situované na severních svazích východního pobřeží, těží z umírňujícího efektu přímořského klimatu. Žádná vinice na Novém Zélandu není od oceánu vzdálena více než 120 km nebo chcete-li 80 mil.




Půdy jsou většinou tvořeny snadno propustnými štěrkovými a kamenitými naplaveninami, vulkanickou půdou nebo hůře propustnými jíly. Chladnější klima Jižního ostrova a jih Severního spíše svědčí odrůdám alsaským, burgundským nebo vínům z údolí řeky Loiry, jako jsou Pinot Noir, Riesling, Pinot Gris, Chardonnay, Tramín a v neposlední řadě Sauvignon Blanc. Teplý a slunný střed společně s vlhkým a horkým subtropickým severem Severního ostrova je ideální pro červené odrůdy z oblasti Bordeaux, jako Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec nebo třeba pro Syrah či Viognier a pro komplexnější vína bílých odrůd plnějšího těla. Školení vín v barikových sudech z francouzkého nebo amerického dubu (dříve v sudech z místního stromu totara, jehož dřevo používali Maoři k výrobě válečných člunů waka nebo v betonových nádržích) je častější na severu Nového Zélandu, na jihu vládne nerez.
Nový Zéland sklízí úspěchy i s šumivými víny, vyráběnými nejčastěji z hroznů odrůd Chardonnay, Sauvignon a Pinot Noir. Některé vzorky novozélandských sektů, vyráběné tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi, se mohou směle poměřovat s mnohem dražšími originály z Champagne. V některých oblastech Nového Zélandu jsou vhodné podmínky k pěstování sladkých botrytických vín nebo se také experimentuje s výsadbou pro Nový Zéland nových, netradičních odrůd, jako např. Chambourcin, Pinotage, Tempranillo nebo s opětovně vysazovanou odrůdou Chenin Blanc.
Plocha osázená vinicemi se neustále rozšiřuje, a to tak, že dosti rychle. Nejnovější encyklopedie o víně uvádějí číslo celkové plochy, osázené keři vinné révy na Novém Zélandu, 23.000 ha. Tato hodnota ale v současné době odpovídá pouze viniční ploše oblasti Marlborough. Celková výměra vinic na Novém Zélandu nyní činí téměř 36.000 ha a neustále se zvětšuje.
A jaké jsou tedy hlavní vinařské oblasti Nového Zélandu? Přečtěte si další článek: Vinařské oblasti Nového Zélandu - deset hlavních oblastí!

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 nzwines nzwines | E-mail | 15. května 2014 v 16:17 | Reagovat

tak a ještě brzy přidám úvodní článek,aby byla trilogie o vinařských oblastech nz kompletní..

2 Vladimir Stanura Vladimir Stanura | E-mail | 17. května 2014 v 0:10 | Reagovat

Diky Pavle za spoustu zajimavych informaci a take za uzitecne tipy.  S Hankou uz zadne jine bile nez Sauvignon z Marlborough nepijeme. Myslim, ze jsme ochutnali vsechny v CR dostupne. Nejvic nam chutna Yealands. Ale rozhodne jdu vyzkouset Finest.

3 Pavel Pavel | 17. května 2014 v 9:52 | Reagovat

Správně, správně :o)
[2]:

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama