Meringues, pusinky od Yvonne (+ recept)

1. července 2014 v 10:18 | Pavel Černý

Moje kamarádka Yvonne je nejlepší kuchařka na Novém Zélandu. Tedy alespoň pro mě. Já jsem huba vybíravá, ale od ní sním úplně všechno a pokaždé si náramně pochutnám. Nepřekonatelné jsou její ´pickles´ - zavařená a nakládaná zelenina všeho druhu. Obzvláště její cukety a červená řepa jsou neodolatelné. Sendvičový chléb, máslo a Yvonnino pickles, žlutý písek, azurové vlny a modré nebe, jsou dokonalou kombinací. Tak nějak musí vypadat ráj!


S Yvonne jsem se poprvé setkal za zvláštních okolností. Takových zážitků, náhod nenáhod, se mi nejenom na Novém Zélandu již pár přihodilo.
Stalo se tak tehdy vlastně na Nový rok. Silvestr jsem trávil na dalekém severu Severního ostrova Nového Zélandu, kde od sebe dva oceány dělí pruh země ne širší než několik kilometrů. Půlnoční oslavy proběhly v místě zvaném Pukenui (maorsky velký kopec), na travnaté louce nedaleko pláže. Louka byla obehnaná ohradou, ale volně přístupná. Usnul jsem znavený na zadním sedadle svého Holdenu, ani jsem se uvnitř nezamknul. Někdy kolem čtvrté ráno mě probudil řev motorů a ostrá světla. ´Toto je maorský region a oni mě jedou zmlátit!´, napadlo mě ještě v polospánku. Byla to ale policejní hlídka na čtyřkolkách a chtěla si jen proklepnout, co jsem zač. Zkontrolovali mé doklady, papíry od auta a jeho ´nambrplejt´ projeli počítačem. Že od koho jsem auto koupil? ´Od paní Yoyo, Brazilky provozující masáže ve městě Napier, v Hawke´s Bay, daleko odsud´, poslušně jsem odpověděl novozélandským mužům zákona. Policejní registr hlásil, že můj Commodore byl v minulosti vlastněn nějakými živly, ale jinak bylo všechno O.K. Policajti mi popřáli dobrou noc s důrazným doporučením, ať se během spaní v autě zamykám a zmizeli ve tmě.
Nějak mě to celé rozhodilo a raději jsem jel přeparkovat dolů k pláži mezi domy. Tam jsem ráno potkal Yvonne. Přátelská paní si vyslechla můj noční příběh a nabídla mi parkování na perfektně střiženém trávníku před domem, ve kterém s přáteli trávili novoroční svátky. Dali jsme řeč, kávu, zahráli petanque a před večerní party si zaplavali v klidných vodách modré zátoky pod ´velkým kopcem´, stojícím na protějším břehu. Díky noční policejní razii tak vzniklo velké přátelství, které trvá až dodnes.




Meringues





Od Yvonne jsem vlastně dostal recept na dort Pavlova (viz článek: Pavlova, novozélandský národní dort) a protože mám začátkem léta krátce po sobě svátek i narozeniny, jahod, malin, rybízu či máty je plná zahrádka a Pavlovu jsem už pekl alespoň stokrát, rozhodl jsem se tentokrát dát přednost jinému, i když velmi podobnému, receptu od Yvonne. Tím jsou sněhové pusinky meringues, původně francouzská nebo snad možná švýcarská sladká pochoutka. Recept je prostý a v mnohém podobný Pavlově!


Suroviny (pro 4 - 6 osob):

  • bílky ze 4 větších vajec
  • 200 g moučkového cukru nebo velmi jemné krupice
  • 20 g jemného vanilkového cukru
  • 1 lžíce teplé vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 300 - 400 ml vychlazené neslazené šlehačky
  • čerstvé ovoce a máta nebo meduňka na dozdobení


Postup:

Stejný jako u Pavlovy. Rozbijeme vejce, opatrně oddělíme bílky, které vyšleháme do husté pěny. Vanilkový cukr vmícháme do moučkového. Postupně zašleháme polovinu cukru, přidáme lžíci teplé vody a zašleháme zbylý cukr, vanilkový extrakt, citronovou šťávu a kukuřičný škrob. Hmotu naneseme na větší plech, vyložený pečícím papírem, buď lžící nebo cukrářským rukávem. Pusinky můžeme dělat různých tvarů a velikostí. U některých můžeme uprostřed nechat důlek pro pozdější doplnění šlehačkou. Pečeme v předehřáté troubě 45 minut při teplotě 120 °C a po vypnutí plech s pusinkami nevytahujeme dříve než po úplném vychladnutí. Meringues doplníme vychlazenou, neslazenou šlehačkou a dozdobíme střídavě různými druhy čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky, rybíz apod.), mátou nebo lístky meduňky. Co je malé, to je hezké, přeji sladké zážitky!


Pavlovy rady:

Klidně si přečtěte recept na dort Pavlova v dubnovém článku mého blogu. Pouze bych se opakoval (ani kapka žloutku, bílky šlehat v pokojové teplotě, nicméně se od žloutků lépe oddělují vychlazené). Snad jen citronovou šťávu můžete zaměnit kvalitním bílým vinným octem nebo šťávou z limety. Místo cukrářského rukávu jsem použil potravinový sáček, v jehož rohu jsem udělal otvor pro zdobítko. Pusinky doporučuji vytvářet v průměru cca 4 - 5 cm (menší jsou příliš vysušené a větší nedosušené). Také bych rád upozornil, že každá trouba peče úplně jinak, a to mnohdy i dost výrazně! Francouzi tento dezert někdy zdobí levandulovými květy, kterých jsou nyní naše zahrady také plné (musím potvrdit, že to vypadá nejenom hezky, ale také zajímavě chutná).
Pusinky skvěle doplní správně (ale ne příliš) vychlazené polosladké nebo sladké bílé víno, rosé nebo sekt či šampaňské. Z novozélandských vín mám k meringues rád sladké bílé víno White Diamond od vinařství Longview Estate, z vinařské oblasti Northland, vlastněného rodinou Vuletichových. Vinařství má sídlo nedaleko města Whangarei, kde také bydlí moje kamarádka Yvonne.

 

36 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 nzwines nzwines | E-mail | 1. července 2014 v 10:20 | Reagovat

Tento dezert si rychle zamilujete!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama