Proč je šroubovací uzávěr lepší než špunt z korku?

1. srpna 2014 v 9:21 | Pavel Černý

Připravuji pro vás článek o šroubovacích uzávěrech a jejich používání na vínech nejenom z Nového Zélandu (http://nzwines.blog.cz/1408/screwcaps-pouzivani-sroubovacich-uzaveru-na-vinech-z-noveho-zelandu). Právě studuji zajímavé materiály, které jen potvrzují to, co jsem si myslel už dávno. Šroubovací uzávěr je prostě lepší než korek!

Zní to kacířsky? Možná... Ale je to tak. A není to rozhodně dané jen tím, že je mám osobně, z praktických i estetických důvodů, ve velké oblibě. Chystaný článek se pokusí zodpovědět například otázky, v čem že jsou šroubovací uzávěry / screwcaps lepší než ty tradiční korkové (nebo i jiné, alternativní, typy uzávěrů), proč jsou na Novém Zélandu i v Austrálii tak oblíbené a naopak v tradičních vinařských zemích Evropy méně, jaká je historie jejich vzniku, současné využití, snaha o jejich propagaci a osvětu, i jakou mají před sebou budoucnost. Článek bude mít za cíl také objasnit konstrukční řešení šroubovacích uzávěrů. Dále se pokusí zbořit mýtus o šroubovacím uzávěru jako symbolu laciných vín nebo těch určených k rychlé konzumaci a naopak jej představí jako uzávěr vhodný k dosažení petrolejových tónů u vyzrálých ušlechtilých ryzlinků, jejichž intenzivní aromatiku i chuť klasický korkový špunt někdy potlačuje. Doufám, že připravovaný text vyvrátí i milné a silně vžité přesvědčení vínamilné veřejnosti i odborníků (často záměrně podporované), že velká vína , včetně těch červených, pod šroubovacím uzávěrem nemohou zrát. Opravdu mohou, vysvětlím proč!

Docela se na to těším. Nevím, jestli článek o šroubovacích uzávěrech a jejich hojném používání novozélandskými vinaři konečně rozpoutá širší diskuzi, ale jisté je, že milcům tradic, stejně jako pěstitelům korkových dubů a výrobcům špuntů, se líbit nebude. Milovníkům dobrého, korkem nezkaženého vína doufám však ano!



 

11 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 nzwines nzwines | E-mail | 1. srpna 2014 v 9:27 | Reagovat

Článek SCREWCAPS - používání šroubovacích uzávěrů na Novém Zélandu bude brzy následovat..

2 Antonín Jakubík Antonín Jakubík | 1. srpna 2014 v 14:34 | Reagovat

Jisté je že pod šroubovacím uzávěrem se kvalita vína nezhorší, což nelze říci o některých korcích. To že, víno pod korkem zraje jinak, než pod šroubovacím uzávěrem, je také jisté. Abychom mohli říci, že pod tím či oním uzávěrem, zraje víno lépe, musíme Pavle otevřít a ochutnat ještě mnoho lahví. :) (teď chladím čtyři láhve, z čehož tři jsou pod šroubovacím a jedna pod korkem )

3 Pavel Pavel | E-mail | 1. srpna 2014 v 15:51 | Reagovat

on hlavně screwcap zajišťuje konzistenci zrání, ale o tom a mnohém dalším až příště nebo někdy příště, snad už po příště, pak můžeme diskutovat do haleluja.. ale svatou pravdou zůstává, a kde jinde ji hledat než ve víně, že cesta poznání je lemována vypitými lahvemi :o)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama