Marlborough - vlajková loď novozélandského vinařství

11. září 2014 v 13:55 | Pavel Černý

Slíbil jsem, že se budu postupně podrobněji věnovat všem deseti hlavním vinařským oblastem Nového Zélandu. Proč tedy nezačít tou nejdůležitější, ve světě nejznámější a co se týče plochy osázené révou vinnou také tou zdaleka největší.
Marlborough - výstavní skříň, vlajková loď, obchodní značka, synonymum pro novozélandská vína. S obrovským náskokem nyní již více než 23.232 ha (2/3 novozélandských viničních ploch) jednoznačně největší a celosvětově komerčně nejúspěšnější vinařská oblast Nového Zélandu. Díky odrůdě Sauvignon Blanc, s naprosto nezaměnitelným až explodujícím aroma po chřestu a tropickém ovoci, se oblast Marlborough dostala na mezinárodní mapu a výsluní světového vinařského průmyslu.


První keře vinné révy byly vysazeny v roce 1873 v ben Morreu Valley. Marlborough bývala ale oblastí spíše farmářskou, zaměřenou na chov skotu a ovcí a také na těžbu dřeva. V 70. letech 20. století, díky doporučení mezinárodních enologů, i přes počáteční nedůvěru místní farmáři a dřevorubci pochopili, že budoucnost Marlborough spočívá v pěstování vína, pro které má tato oblast skvělé podmínky. Jak půdní, tak i klimatické.
Oblast Marlborough je rozdělena na tři hlavní podoblasti: Southern Valleys, Wairau Valley a Awatere Valley, s půdami převážně tvořenými štěrkovými a kamenitými naplaveninami z místních řek nebo ledovcového původu, které mají schopnost přes den kumulovat teplo a v noci jej pak zpátky vyzařovat. Centrem Marlborough je městečko Blenheim (čti Blinem), místo s největším počtem slunečných dnů na Novém Zélandu. Marlborough je velmi prosluněnou a teplou hornatou přímořskou krajinou, s průměrnou roční délkou slunečního svitu více než 2400 hodin a úhrnnými průměrnými ročními srážkami 655 mm. Horské masivy chrání tuto oblast plnou fjordů a kouzelných zátok, ležící na severovýchodě Jižního ostrova, před silnými dešti a větry ze západního pobřeží West Coast. Maoři, původní obyvatelé Nového Zélandu a vnímaví pozorovatelé přírody, pojmenovali tento kout země ´Kei puta te wairau´ - Místo s dírou v oblacích. Kombinace horkých dnů, svěžích mořských vánků a velmi chladných nocí umožňuje hroznům dlouhé vyzrávání se zachováním vysokého obsahu kyseliny. V létě jsme se v okolí Blenheimu a Nelsonu běžně koupali v moři ve 30ti stupňových vedrech, ale v noci byla taková zima, že to venku bez dvou mikin a čepice nešlo. Vražedné střídání denních a nočních teplot zajišťuje hromadění aromatických látek ve slupkách bobulí hroznů, což je nejvíce patrné právě u odrůdy Sauvignon Blanc.

Slunce na Novém Zélandu svítí jinak než u nás a proto i vína vyzrávají odlišným způsobem. V článku Vína z Nového Zélandu na českém trhu jsem vysvětloval důvod neskutečné aromatiky Sauvignonů z Marlborough. Zapomněl jsem zmínit dva důležité faktory, které ovlivňují chuť a vůni novozélandských vín. Prvním je způsob sklizně hroznů. Ta může probíhat buď na etapy dle vyzrálosti bobulí nebo ve stejný čas, ale na různých místech. Víno z dříve sklizených hroznů nebo z jižně orientovaných svahů se později smíchá s vínem z vyzrálejších hroznů z poloh orientovanýck k severu (čtete správně, Nový Zéland se nachází na jižní polokouli a ideální polohou pro vinici je tedy severozápadně orientovaný svah) nebo z hroznů později sklizených, čímž se dosáhne dokonalé harmonie kopřivových a ovocných tónů ve vůni i chuti. Tuto metodu jsem sám vyzkoušel během degustace vín moravského vinařství Lahofer ze Znojemské podoblasti, kde se také dobře daří odrůdě Sauvignon Blanc. Na koštu nám byly nabídnuty dva vzorky Sauvignonu, jeden ´kopřiváček´ a jedno spíše ovocné víno. Poté jsem požádal sommeliera zastupujícího vinařství Lahofer (mám velmi rád jejich Rýňáky) o současné dolití obou vín do jedné sklenice. Výsledně vzniklá kupáž nebyla nepodobná Sauvignonům z Marlborough a určitě chutnala lépe než jednotlivé vzorky prezentovaných vín této odrůdy. Potěšilo mě, když pan sommelier poznamenal, že nejsem první, koho to viděl dělat.
Samozřejmě, že mnou scelené víno nechutnalo stejně jako ta z Marlborough, ale určitá shoda tam byla. A tady se dostávám ke druhému, také důležitému faktoru vzniku typické aromatiky a chuti novozélandských vín, který jsem posledně opomenul zmínit. A tím je právě specifický sluneční svit. Napsal jsem, že slunce na Novém Zélandu svítí jinak než u nás. Jak tedy svítí a proč? Je pichlavé a ostré! I když jsou tamní letní teploty nižší než v České republice, novozélandské slunce řeže jako žiletky a velmi silně opaluje. Je to dané nízkou koncentrací ozonu nad Novým Zélandem (dokonce ještě nižší než nad Austrálií), ale také mimořádně čistým vzduchem! Absence průmyslu a úplná toho těžkého, řídká hustota zalidnění a automobilové dopravy přinášejí své ovoce. Vzduch na Novém Zélandu je tak čistý, že viditelnost do krajiny je někdy až neskutečná, což oceňují hlavně fotografové. Všechno má však nějaké ´ale´. Na jedné straně vyzrálé ovoce a voňavá vína, častý výskyt rakoviny kůže na straně druhé.

Marlborough, které je vstupní bránou na Jižní ostrov (alespoň pro ty, kteří ze Severního ostrova připlouvají z Wellingtonu trajektem) však nabízí mnohem víc než legendární Sauvignon Blanc. Někteří vinařští odborníci označují zdejší Pinot Noir za nejlepší nebo minimálně za jeden z nejlepších Pinotů na Novém Zélandu. Také v nerezu produkované citrusové Chardonnay se těší skvělé reputaci, stejně jako Riesling, Tramín, Pinot Gris a Viognier. Úspěchy začíná sklízet i místní Veltlínské zelené a Syrah, experimentuje se i s odrůdami Arneis a Tempranillo. Ani šumivá vína zdaleka nehrají druhou ligu. Lepší vzorky, vyráběné tradiční šampaňskou metodou, jako např. špičkový sekt Pelorus od Cloudy Bay, vykazují neskutečnou svěžest a vitalitu s výraznou stopou citrusových plodů, podtrženou hloubkou a pevným tělem. Nejlepší kousky zdejších ´šumivých´ překonávají svou kvalitou i originály ze slavné Champagne, avšak při polovičních cenách!
Kdo nemá vinohrad v Marlborough, tedy v okolí města Blenheim, které je centrem oblasti, jako by nebyl. Všechny významnější novozélandské vinařské podniky zde vlastní satelitní vinařství, vinohrady nebo alespoň odebírají hrozny od místních vinařů. Na popis všech vinařství z Marlborough bych potřeboval spoustu dalších článků, o některých určitě ještě napíši (seznam jednotlivých vinařství z Marlborough i s odkazy uvádím níže), ale nyní zde alespoň vyjmenuji mé nejoblíbenější podniky, mezi něž určitě patří: Wither Hills, Cloudy Bay, Astrolabe, Highfield Estate, Saint Clair, Waipara Hills, Stony Ridge a Villa Maria. Vína všech jmenovaných značek, vyjma vín fallen Angel od Stony Ridge, je také možné zakoupit na českém trhu (viz článek: Vína z Nového Zélandu na českém trhu) a jejich ochutnáni všem vřele doporučuji!






Nejvíce pěstované odrůdy révy vinné v Marlborough
Sauvignon Blanc (17.829 ha), Pinot Noir (2.397 ha), Chardonnay (1.027 ha), Pinot Gris (946 ha), Riesling (309 ha), Tramín (87 ha), Viognier (18 ha)


Seznam vinařství z Marlborough
3 Stones Allan Scott Family Winemakers Antmoore Wineworks Ara Wines Astrolabe Wines Auntsfield Estate Awanui Wines Awatere River Wine Company Babich Wines Ballochdale Estate Barker's Marque Wine Bascand Estate Bel Echo by Clos Henri Bladen Wines Blind River Estate Bouldevines Boundary Rider Wines Brancott Estate Cable Bay Vineyards Cape Campbell Wines Catalina Sounds Churton Cirro Wines Clark Estate Clifford Bay Clos Henri Clos Marguerite Cloudy Bay Vineyards Constellation Brands Coopers Creek Vineyard Craggy Range Crighton Estate Dashwood Delegat Dog Point Vineyards Drylands Wines Durvillea Wines Eradus Wines Esk Valley Estate Eureka Wines Fairbourne Estate Ltd Fairhall Downs Estate Wines Forrest Wines Four Hawk Day Wines Foxes Island Framingham Wines Fromm Winery Gem Georges Michel Wine Estate Giesen Wines Glazebrook Goldwater Greenstone Point Greywacke Grove Mill Winery Hans Herzog Estate Harvest Estate Hawkesbridge Wines Hawksdrift Wine Highfield Homer Wines Huia Vineyards Hunter's Wines Invivo Wines Isabel Vineyard Jackson Estate Johanneshof Cellars Jules Taylor Wines Kerner Estate Wines Kim Crawford Konrad Kowhai Point Lake Chalice Wines Lawson's Dry Hills Winery Lismore Wines NZ Ltd Little Black Stone Lobster Reef Wines Loveblock Mahi Main Divide Wines Map Maker Wines Marisco Vineyards Marlborough Single Vineyards Ltd. Marlborough Vines Marlborough Vineyards Ltd Matua Wines Maven Wines Mazurans Vineyards McNaught & Walker Misty Cove New Zealand Moana Park Estate Winery MOMO Wines Monkey Bay Morton Estate Wines Mount Fishtail Mount Riley Wines Mud House Naked Vine Wines Ltd Nautilus Estate of Marlborough No1 Family Estate Nobilo O'Dwyers Creek Vineyard Odyssey Wines Omaka Springs Estates Opawa Wines O:TU & Co Pear Tree Wines Petit Clos by Clos Henri Ponder Wines Ra Nui Wines Rapaura Springs Riverby Estate Rock Ferry Wines Rongopai Wines Sacred Hill Saint Clair Family Estate Sandihurst Winery Selaks Seresin Estate Sherwood Estate Wines Sileni Estates Small and Small Soderberg Wines Ltd SOHO WINE CO Southbank Estate Southern Boundary Wines Splendiferous Sprig Spring Creek Estate Spy Valley Wines Staete Landt Vineyard Stanley Estates Ltd Steve Bird Summerhouse Wine Co. Supper Club Wines Tarras Vineyards Ten Sisters Terrace Heights Estate TerraVin Te Whare Ra (TWR) The Crossings The Darling Wines The Delta Wine Company The Sounds Wines The Tablelands Wine Company Tiki Wine & Vineyards Tinpot Hut Tohu Toi Toi Wines Totara Wines Tupari Twin Islands Wine Two Rivers of Marlborough Vavasour Vicarage Lane Wines Villa Maria Estate Waipara Hills Wairau River Walnut Block Wines Waterfalls Road Wine Whitehaven Wine Company Ltd Wine Marlborough Wither Hills Yealands Family Wines






Odkazy na další související články a webové stránky:




 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 nzwines nzwines | E-mail | 11. září 2014 v 14:01 | Reagovat

Seznam vinařství z Marlborough je poměrně rozsáhlý. Kdo uhádne, jaké uzávěry používají na drtivé většině svých vín?

2 Antonín Jakubík Antonín Jakubík | 11. září 2014 v 15:03 | Reagovat

Že by používali mletý korek ? :D :D

3 Pavel Pavel | 11. září 2014 v 15:07 | Reagovat

[2]: Tondo ty nikdy nezklameš! O:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama