..vina, ktera mne posledni dobou nejvice zaujala

16. března 2015 v 2:24 | Pavel Cerny

..a vina, ktera mne posledni dobou nejvice zaujala? Urcite mezi ne patril Sauvignon Blanc rocniku 2014 na kostu ve vinarstvi Peregrine z Central Otaga (Gibston Valley). Nadherne mineralni, plny citrusovych plodu, ananasu a marakuji. Ve srovnani s viny Sauvignon z Marlborough postradal stopy travy a chrestu, ale ta mineralita byla naprosto noblesni. Vzhledem k poloze a architektonickemu reseni vinarstvi musim take konstatovat, ze je tim nejhezcim, ktere jsem doposud navstivil. Ze by predcilo i samotny Rippon? A jeste jeden zajimavy kousek pro ty, ktere zajima i jine vino nez superovocna klasika z Marlborough. Sauvignon Blanc 2012 od vinarstvi Misha's z Central Otaga (Bendigo - Cromwell) chutnal odlisne, nez by ocekaval milovnik typickych novozelandskych sauvignonu z teto nejvetsi novozelandske oblasti. Toto vino bylo mineralni az slane, se stopou vymackene stavy z marakuji, bylinek a santaloveho dreva. Dotek duboveho soudku byl stejne nezny jako francouzske brigadnice tohoto butikoveho vinarstvi. Sauvignon Misha´s jsem sdilel s devcaty z Parize.. a chutnalo jim velice! Mezi vina, ktera na me ceste zanechala nejvetsi dojem bych urcite take zaradil Pinot Noir od Terra Sancta z Central Otaga (Bannockburn). Jeden z nejlepsich pinotu co jsem kdy pil - tresnicky, vysnicky, svesticky, konske sedlo i trocha toho tabaku. A to se jednalo pouze o zakladni radu Mysterious Diggings... Take vina stejne odrudy od vinarstvi Ostler z relativne mlade podoblasti Waitaki Valley, bohate na vapenec, byla vyslovene noblesni a plna elegance, velka, s obrovskym potencialem k dalsimu zrani na lahvi.
No byla toho spousta a chtel bych pouze zopakovat, ze tyto clanky psane bez hacku a carek jsou pouhou upoutavkou na to, co bude nasledovat. Stihl jsem navstivit nekolik malinkych pivovaru, mnoha prestizni vinarstvi, jako napriklad Felton Road, Palliser Estate nebo Ata Rangi ci Cloudy Bay, ale take nekolik bioproducentu, z nichz nekteri pestuji a vyrabi sva vina v biodinamickem rezimu. Uroven zdejsich vinarstvi a prezentace vin je vseobecne na velmi vysoke urovni, ale to co jsem zazil u Petera Yealandse v Marlborough, si zaslouzi samostatny clanek. A to jsem jeste nebyl na ostrove Waiheke...

Nejenom pivem a vinem clovek je ziv. Malebne mestecko Geraldine nedaleko Christchurch je vyhlasene pestovanim ovoce, zeleniny a vyrobou naprosto delikatesnich dzemu, marmelad, zavarenin a ovocnych stav. Nejznamejsim a mozna i nejlepsim vyrobcem techto dobrot je firma Barker's, ktera je ve svem obchudku v centru Geraldine nejen prodava, ale take zdarma nabizi ochutnavku vetsiny svych vyrobku. Zakoupil jsem tam dzem z cerneho rybizu a zavareniny z cuket, kvetaku a jine zeleniny. Jedno baleni poslouzilo jako zaklad na pripravu dusenych slavek. V Ceske republice se tito morsti zivocichove daji zakoupit napriklad v Makru. Jejich priprava je snadna a netrva dlouho. Doporucuji! Recept na blogu nzwines take najdete. Mnam, mnam...





 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama