Yealands Way Marlborough Riesling 2011

12. května 2015 v 10:36 | Pavel Černý

Nejsem velkým fanouškem nakupování vín v českých supermarketech, jejichž nabídka někdy připomíná spíše smetiště a ani podmínky uskladnění a prezentace (vyjma Makra) ve mně nevyvolávají příliš velký pocit důvěry. Vyplatí se ale zůstat ostražitý, protože na vás přeci jenom může z regálu občas vykouknout zajímavá lahvinka za zajímavou cenu, tak jak se mi to včera přihodilo v Bille, když jsem nakupoval ingredience na přípravu mé oblíbené paelly.
Kde se vzaly tu se vzaly, v sekci bílých vín se nečekaně objevily čtyři lehce zaprášené ryzlinky ´jedenáctky´ od Petera Yealandse. Jak jsem se již nedávno na stránkách nzwines zmínil, jako by Peter Yealands, který v Marlborough vlastní největší soukromou vinici na Novém Zélandu, se svými víny pronikl do všech ´našich´ supermarketů. Trochu jsem se zalekl čirého skla (většinou se takto nalahvovaným vínům vyhýbám), ale na druhou stranu nazrálost nápoje královské odrůdy byla patrná již pouhým pohledem na čistou, slámovou až světle zlatou tekutinu. Lahvinky byly navíc opatřeny kvalitními francouzskými šroubovacími uzávěry Stelvin (hledejte nápis na víčku) a při neskutečné ceně 100,- Kč !?! (třetina ceny tohoto vína přímo u vinaře) bych byl hlupák, kdybych jednu nevyzkoušel.
Viněta v češtině hlásala suché víno s 11,5 % alkoholu, což mě překvapilo, protože tato vína bývají většinou vyráběna jako ´off dry´, tedy s mírným zbytkovým cukrem. Riesling 2011 Yealands Way byl skutečně pocitově spíše suchý, hezky vybalancovaný a i když se nejednalo o žádné velké víno, vzoreček to byl příjemný, odrůdově čistý, no prostě klasický rýňák z Marlborough, kde klimatické podmínky (teplé suché dny, mrazivé noci a dlouhý slunný podzim) ani půda nedovolují vyrobit špatné víno.
Avizovaná ovocnost přezrálé limety již sice poněkud ustoupila komplexní nazrálosti lipového květu, medových hrušek, vosku a včelých pláství, které byly stejně jako stopa petroleje cítit již ve vůni. Přesto byly ve výrazné, ale ne dominující kyselince stále patrné šťavnaté zralé limety, přetrvávající na patře společně s příjemnou mineralitou ještě poměrně dlouho po polknutí. Řekl bych, že se už toto víno kvalitativně o moc dál neposune.
Na severní polokouli právě začalo dle mého názoru nejkrásnější roční období, no a také grilovací sezona. Úplně vidím tento Riesling, samozřejmě náležitě vychlazený, jako doplněk k do zlatova ugrilované bílé vinné klobásce. Takže spěchejte pro něj, ještě jsem tam jednu láhev nechal!






 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Pavel nzwines Pavel nzwines | 16. května 2015 v 9:40 | Reagovat

Ve skutečnosti víno zbytkový cukr má, dostatečné množství na to, aby se dalo označit jako polosuché, off-dry. Vše ale vyvažuje velmi řízná kyselina a tato rovnováha vyvolává pocit suchého vína.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama