Ještě krátce k Pinotu

11. června 2015 v 15:21 | Pavel Černý

Když už jsem v minulém článku zmínil ´bejby´ Pinot Flaxbourne, bylo by dobré připomenout také ty velké, opravdové, dospělé. Osobně se domnívám, že to nejlepší najdete na jihu Jižního ostrova v Central Otagu a ve Waitaki Valley (článek chystám na prázdniny). Na pomyslné stupně vítězů bych zařadil vína od vinařství Felton Road, Ostler a Terra Sancta (ta se dá pořídit za nejlepší peníz). A abych snad nekřivdil i ostatním apelacím, z Marlborough bych zmínil Fromm (tento specialista na červená vína lahvuje stále pod korek, organicky, možná i biodynamicky) a z Martinborough bych určitě první pětku uzavřel vinařstvím Ata Rangi (hezká ´cellar door´ děvčata). No, je jich mnohem víc, víc než pět, víc než dvanáct, v lize výjimečných, 90+ (bodů :o))...

Ještě krátce k Pinotu. Milovník přírodních krás a burgundských vín by během návštěvy Nového Zélandu určitě neměl vynechat návštěvu obřího, mořem zatopeného sopečného kráteru Banks Peninsula. Tento překrásný poloostrov u města Christchurch v druhé polovině 19. století osídlili Francouzi a začali na vulkanické půdě proti větrům dobře chráněného poloostrova s pěstováním vinné révy. Místní Pinot Noir by zajisté také neměl být přehlížen. Dominuje finesa, jemnost a elegance. Doporučuji kromě modré rulandy ochutnat také třeba ryzlinky, nejen od butikového vinařství a motýlí farmy Meniscus z městečka Akaroa, turistického centra oblasti.




 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama