Nová generace šroubovacích uzávěrů

19. června 2015 v 10:31 | Pavel Černý

Že jsem velkým fanouškem a propagátorem (neplaceným) šroubovacích uzávěrů - screwcaps, již pozorný čtenář tohoto blogu určitě stihl zaregistrovat (http://nzwines.blog.cz/1408/screwcaps-pouzivani-sroubovacich-uzaveru-na-vinech-z-noveho-zelandu).
Tímto způsobem je v současné době uzavřeno devadesát procent všech novozélandských vín, včetně těch dražších, drahých, červených a velkých. Znám i tradicionalistické milce korkového špuntu, kteří tento přírodní uzávěr opravdu používají pouze z čistého přesvědčení. Napadají mě vinařství Stonyridge z ostrova Waiheke nebo Fromm z Marlborough. Obě dělají velká červená vína nejvyšší třídy a lahvují je pod korek, protože jejich sklepmistři věří, že je to tak lepší.
Většina výrobců těch deseti procent vín z Nového Zélandu, opatřených korkovou zátkou, ale ve skutečnosti pouze podléhá obavám z reakcí svých nebo potenciálních zákazníků, lépe řečeno tak trochu snobské klientely, která vidí ve vínech opatřených šroubovacím uzávěrem něco laciného, méněcenného. Prostě jsou motivováni strachem z reakce či možné ztráty pijáka, nikoli obavou o kvalitu vína. V mnoha vinařstvích mi tuto hypotézu potvrdili. "It´s just a mind problem - je to jenom v hlavě, naše nejlepší a nejdražší vína lahvujeme pod korek víceméně pouze kvůli zákazníkům, ne kvůli vínu samotnému", bylo mi řečeno například ve stylovém vinařství Craggy Range, které se orientuje na lépe situovanou klientelu. Obdobný fenomén registruji i u nás.
Brouka z hlavy nebo špunt z láhve, by mohla vyhnat nová elegantní generace šroubovacích uzávěrů s hladkým víčkem. Vnější plášť hliníkového víčka je prost jakýchkoli prolisů, kromě jednoho ve spodní části kapsule, který poutá screwcap k láhvi. Do vnitřní části víčka je pak pod funkční membránu vlisována silikonová vložka se závitem. Je to chytré, jednoduché, možná trošičku dražší, ale výsledek působí velmi čistě, esteticky a hlavně dostatečně reprezentativně. Perfektní ochrana vína uvnitř láhve, s možností nastavení mikroskopické průchodnosti vzduchu, však zůstává zachována.



 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama