Letní recept - pikantní krevety na zázvoru, chilli a česneku

3. srpna 2015 v 9:09 | Pavel Černý

Blog nzwines i jeho autoři planou vřele nejenom pro dobré víno a daleké cestování za ním, kdy dobrodružství se stává potřebou těla i duše, ale také pro kvalitní a exotickou gastronomii. Máme rádi víno, milujeme jídlo...

Osobně mám moc rád ryby a miluji mořské plody (Maorsky - kai moana) a protože jsem si všiml, že mezi mé nejčtenější články patří recept na dort Pavlova (http://nzwines.blog.cz/1404/pavlova-novozelandsky-narodni-dort-recept), rozhodl jsem se s Vámi podělit o jednoduchý až primitivní, přitom velmi efektní a chutný recept na lehký letní oběd či večeři. V dnešní době již není ani u nás problém zakoupit krevety různých velikostí, stejně jako například voňavý novozélandský Sauvignon Blanc z Marlborough. A jak říká mistr Šéf, vše stačí jen doplnit partou dobrých přátel.




Pikantní krevety na zázvoru, chilli a česneku



Suroviny (pro 3-4 osoby):
  • 600 g větších krevet (tygří nebo garnely)
  • strouhaný čerstvý zázvor (1 menší palička)
  • 3 větší stroužky česneku oloupané a nasekané na hrubo
  • 1-2 malé feferonky zbavené jadýrek nasekané na jemno
  • 1 hrst hladkolisté petržele nasekané na hrubo až jemno
  • 1 balení cherry rajčátek
  • 1 větší červená cibule
  • 1 balení čerstvého salátku (např. Italský s dýňovými semínky)
  • 1 hrst dýňových semínek
  • 1 lžíce balsamica
  • 200 ml kokosového mléka nebo smetany na vaření
  • 3 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl a česrtvě rozdrcený pepř
  • 3-4 svazky kvalitních špaget


Postup:
Rozmražené krevety oloupeme kromě ocásků (ploutviček), propláchneme pod tekoucí vodou a necháme oschnout na utěrce nebo papírovém ubrousku. Česnek oloupeme a nasekáme na hrubo, feferonky zbavené jadýrek nakrájíme na tenká kolečka nebo je nasekáme na jemno. Měkkou vnější vrstvu oloupaného zázvoru nastrouháme na jemno. Petržel nasekáme na hrubo až jemno. Oschlé krevety přendáme do mísy, dáme vařit špagety. Nachystáme si salátek, který doplníme překrojenými cherry rajčátky a na jemno nakrájenou červenou cibulí, přelijeme lžící olivového oleje a balsamica, vše promícháme. Na pánvičce na sucho krátce orestujeme dýňová semínka. Na širší pánvi rozpálíme zbylý olivový olej, na kterém krátce, stačí 1-2 minuty, orestujeme česnek, fefronky a zázvor. Přidáme krevety, s citem osolíme, opepříme a restujeme z každé strany další 3-4 minuty dokud krevety nezčervenají. Poté vlijeme promíchané kokosové mléko a povaříme dalších 5 minut. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem. Stáhneme z ohně a na závěr vmícháme petrželku. Necháme krátce odpočinout, můžeme dozdobit většími kusy petržele. Podáváme ve větších hlubokých talířích na hnízdě ze špaget a salátku, doplněného dýňovými semínky.
Krevetky, a mořské plody obecně, se výborně snoubí nejenom s dobře vychlazenými víny Sauvignon Blanc, ale také s ryzlinky nebo víny Chardonnay a samozřejmě nikdy nemohou zklamat bublinky...


Pavlovy rady:
Pokud koupíte krevetky nevyloupané včetně hlaviček (vyloupané nebo částečně vyloupané větší krevety se prodraží), loupání začněte jejich odlomením, poté nařízněte hřbet, vyjměte míchu, sloupněte krunýř i s nožičkami a z bříšek vyjměte střívka. Ocásky můžete nechat, hotový pokrm pak lépe vypadá. Hlavičky hned nevyhazujte, šťávu z nich vymačkejte do misky a později přidejte na pánev ke krevetám. Feferonky používejte podle toho, jak pálivé jídlo snesete. Osobně používám i semínka, protože to dobře vypadá (pro ´tasty look´ můžete feferonky nakrájet i na tenká kolečka) a pálivé mi nevadí. Kokosového mléko můžete klidně nahradit smetanou na vaření. Já jsem na pokrm prezentovaný na fotografii použil obyčejné novozélandské mléko, které jsem zahustil lžičkou kukuřičného škrobu. Petržel (dobře funguje i kadeřavá nasekaná na jemno) do pokrmu vmíchejte teprve až pánev odstavíte z plamene, aby příliš nezavadla. Salátek můžete také doplnit roztokem vody, bílého vinného octa a třtinového cukru. Dobrou chuť!




Najděte nás na Facebooku: Vína z Nového Zélandu

 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Yvonne Yvonne | 4. srpna 2015 v 17:13 | Reagovat

Just read your article re prawns on your blog. Was good, enjoyed the meal and
have made it myself a couple of times. The plate looks good on my white table. Miss your cooking and Scrabble games.

2 Pavel Pavel | 4. srpna 2015 v 17:14 | Reagovat

Thank you Yvonne! :o) Sometimes a teacher becomes a pupil. Everyone reckons the table is a lace. Glad you liked my cooking. I haven´t played Scrabble since.

3 Yvonne Yvonne | 4. srpna 2015 v 17:17 | Reagovat

I have only had a couple of games as well. Was when Dianne came up and I won both which was a miracle as she usually beats be. Luck of the draw I think. Countdown on for our holiday to Aus.

4 Pavel Pavel | 4. srpna 2015 v 17:20 | Reagovat

The battles against me were a good practise! :o) It´s always luck of the draw but not only. Enjoy Aus. Have seen a movie with and by Russell Crowe recently (The Water Diviner). I know Kiwies don´t like him.. a Kiwi who became an Ozi...

5 Yvonne Yvonne | 5. srpna 2015 v 12:39 | Reagovat

I guessed you had seen the movie with him. Russell Crowe's cousins were very good cricketers in their day.

6 Pavel Pavel | 5. srpna 2015 v 12:41 | Reagovat

I heard he had played rugby in his childhood when in NZ yet.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama