Vinařství Ata Rangi z Martinborough

15. září 2015 v 14:59 | Pavel Černý

Clive Patton a Phyll Pattie jsou proslulí nádherně vyrobeným vínem Pinot Noir. Vinařství Ata Rangi přitom bývalo před jejich příchodem v roce 1980 malou kamennou salaší s huňatými ovečkami a městečko Martinborough - dnes o víkendech často navštěvovaný cíl vínamilných výletníků z nedalekého hlavního města Wellingtonu - malou bezvýznamnou dírou v nejsušší a největrnější části Severního ostrova Nového Zélandu. Clive ale toto místo, na jehož zakoupení získal peníze prodejem svého stáda krav, znal velmi dobře z dětství, kdy si tady při hraní rugby do krve rozedíral kolena o kamenitou půdu.
Vrstva dobře propustných štěrků zde místy sahá až do hloubky 25ti metrů. Vědecký rozbor půdy a klimatu však prokázal podobnost s podmínkami ve slavném Burgundsku a jejich vhodnost pro pěstování vín odrůdy Pinot Noir. Ta mají nyní s odstupem více než třiceti let vysokou reputaci nejen v novozélandském měřítku.
U vín z odrůdy Pinot Noir nezáleží na tom, jak vyzrálý a plný je jednotlivý ročník, Ata Rangi je vždy elegantní, s nádherně čistou, smetanově třešňovou odrůdovou chutí a se sotva znatelným políbením dubu. Tato vína jsou vždy velmi aromatická také díky dodržování nízkých výnosů a puntíčkářsky precizní práci, ovšem i jejich Chardonnay je také jedním z nejlepších vín apelace Martinborough.
Vlajkovou lodí vinařství z nyní již malebného městečka Martinborough na samém jihu Severního ostrova je však ikonické víno Célébre, které je koncentrovanou směsí Merlotu a Cabernet Sauvignonu, s malým přídavkem vína z odrůdy Syrah. Jedná se o robustní, tělnaté víno velké hloubky a komplexnosti, s ve vůni i chuti dominujícím černým rybízem a švestkami, doplněných výraznou stopou koření a bylinek, s dobře zakomponovaným tříslem a kyselinkou. Toto víno, zrající v kvalitním dubu, se velmi dobře hodí k delší archivaci.

U Ata Rangi rádi experimentují a vymýšlejí neotřelé až kreativní postupy, jak dosáhnout ideální vyzrálosti svých hroznů. Tak například u Syrahu zkoušeli, jak mi bylo řečeno s nevalným výsledkem, používat vyhřívané dráty. V současné době u stejné odrůdy experimentují s vrstvou velmi jemně drcených střepů z lahví, která má pod dozrávajícími hrozny kumulovat teplo...
´Cellar Door´ Ata Rangi naleznete mezi vinohrady nedaleko centra Martinborough a můžete očekávat milou vstřícnou obsluhu, ochutnávku s odborným výkladem i možnost výhodného nákupu (to ale neznamená, že vína Ata Rangi jsou levná, nejsou). V městečku je možné si zapůjčit kolo, třeba na celý den a jednotlivá vinařství včetně Ata Rangi obrazit ´bezpečně´ kolmo. Před případným návratem za volant doporučuji pořádně šlápnout do pedálů a vydýchat se, popřípadě si dopřát něco dobrého k jídlu v některé z tamních výborných restaurací.

Martinborough je také vyhlášeným kulturním centrem, často pořádajícím různé koncerty a hudební i divadelní festivaly. Vyvrcholením sezony je vinobraní, které se koná každý rok na začátku března. Přímo v centru města pár kroků od hlavní vinotéky můžete v tamním minipivovárku také ochutnat excelentní pivečka, obzvláště piva typu IPA, APA nebo RED ALE tam umí více než dobře.
Vinařství je v Martinborough a jeho bezprostředním okolí samozřejmě mnohem víc. Upozornil bych na Palliser Estate a jejich vína Pinot Noir nebo třeba Riesling. Toto vinařství je pojmenováno po nejjižnějším cípu Severního ostrova - Cape Palliser. Autem je to tam i s kochacími zastávkami zhruba hodinka jízdy (závěrečný úsek silnice je nezpevněný gravel road). Očekávejte zelenou krajinku, později vápencové skály a modrý oceán. Vřele vřele doporučuji!
Ata Rangi - Martinborough - www.atarangi.co.nz



..this is our 2015 vintage, shaping up beautifully on its journey to release around mid-2017...


 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama