Kvalitní šroubovací uzávěr a jeho konstrukční řešení

1. října 2015 v 13:24 | Pavel Černý

Opět jsem nucen pokusit se o marný boj s větrnými mlýny. Zase opět dnes a denně musím poslouchat nebo číst, že šroubovací uzávěr - screwcap je vhodný pouze pro vína mladá, lehká, ovocná, jednodušší, bílá, růžová nebo nevím ještě jaká, no prostě pro ta levnější, u kterých se předpokládá, že budou vypita relativně brzy - tedy do dvou až tří let, zatímco červená vína nebo ta, která potřebují déle zrát v láhvi, hlavně velká a drahá, je nezbytně nutné zašpuntovat korkovým špuntem, nejlépe pochybné kvality...
Když tato ´laciná´ vína domácí provenience (často velmi chutná) odšroubovávám (Díky!), ani se této tezi příliš nedivím. Víčka nevalné kvality, opatřená nanejvýš jednoduchou gumovou membránou, skutečně neumožňují delší zrání vína v láhvi. Abych někomu nekřivdil, na pár kousků s kvalitním víčkem, nepostrádajícím hliníkovou vrstvu, jsem přesto již narazil.

Dovolte mi zde prosím připomenout konstrukční řešení kvalitního šroubovacího uzávěru (například od renomovaného francouzského výrobce Stelvin), jehož membrána je díky mikroskopické perforaci laserem nastavená na minimální propustnost vzduchu (Ta se dá regulovat nebo úplně zrušit. Umí to samé i ´skleněnka´ Vinolok???), srovnatelnou s korkovým uzávěrem té nejvyšší kvality. Podotýkám, že dva takovéto špunty, i když sebelepší (těžko je nalézt) nebudou nikdy úplně stejné!


Konstrukční řešení šroubovacích uzávěrů
Nyní by bylo asi dobré vysvětlit konstrukční řešení screwcapu. Je navržen, ale nemusí nutně být, jako vzduchotěsný, nežádoucí oxidaci vína zabraňující uzávěr. Oproti mylné představě o jednodílném víčku, se kvalitní šroubovací uzávěr, vhodný i ke staření velkých červených vín, skládá ze dvou částí. První je kapsule ze slitiny hliníku, na niž navazuje ze stejného materiálu vyrobené víčko se závitem. Druhou - pracovní část screwcapu - tvoří vložka, jakási membrána, vyrobená z roztažitelného polyethylenu, překrytého cínovou nebo hliníkovou fólií, která zabraňuje průchodu vzduchu. Ta je potažena tenkou vrstvou PVDC (chlorid polyvinylidenu, známý jako Saran, sám o sobě může fungovat jako bariéra proti vodě, kyslíku, vůni, je chemicky odolný vůči alkáliím a kyselinám, odolný vůči plísním a bakteriím), která je prosta chuti i zápachu a je v kontaktu s vínem. Tato membrána se dá zhotovit tak, že dle potřeby umožňuje, na rozdíl od korku, regulovat množství průchozího vzduchu do láhve nebo ho úplně eliminovat, a to vše konzistentně, trvale a stejně u všech lahví.
Další nepravdou o šroubovacím uzávěru je fakt, že na láhvi drží postřednictvím závitu víčka. To je omyl. Tuto práci obstarává hliníková kapsule, na jejímž obvodu jsou vytlačeny prolisy, které pevně zapadají do drážek v horní části hrdla láhve. Víčko je pak fixováno několika články, které se ztrhnou při jeho odšroubovávání. Vše je na náustek láhve (Ten musí být prostý jakýchkoli vad!) nalisováno pod tlakem 160 kg, což zaručuje dokonalou těsnost šroubovacího uzávěru a vína.
Ne všichni světoví producenti screwcapů a lahví však nabízejí stejnou kvalitu. Prim hrají opět trochu paradoxně Francie (Pechiney) s Portugalskem, ale také USA, Austrálie, na výsluní se deroucí Čína a nyní i Nový Zéland, který používá kromě zažitého označení Stelvin také svou novou obchodní značku Alvis. Mnohamilionová investice nového, technologicky špičkově vybaveného provozu, nedávno otevřeného v Aucklandu, se jistě vyplatí. Novozélandští vinaři nebudou odkázáni na dodavatele ze zámoří, budou schopní rychleji uspokojit objednávky svých zákazníků a nebudou tak zbytečně přicházet o zisky. V neposlední řadě bude vyhověno i drobným objednávkám menších butikových vinařství.






P.S. S publikací článku, připomínajícím konstrukční řešení šroubovacího uzávěru, jsem chtěl ještě chvíli posečkat, ale ze židle mne zvedlo přečtení názorů odborníka, kterého si jinak vážím. Jednalo se o deset falešných mýtů o víně, publikovaných zase jiným odborníkem, tentokráte zahraničním, a polemice kolem nich. Jedním z těchto mýtů bylo tvrzení, že pod šroubovacím uzávěrem jsou laciná vína a ta určená k rychlé spotřebě. Nesouhlasím. Vysoce kvalitní červená i bílá vína za 100 a více NZD, ohodnocená MW degustátory 90 a více body, dle mého názoru nejsou laciná. Pod šrouby jsou také novozélandská vína vyrobená butikovými výrobci ve velmi malých šaržích, určená k delší archivaci. Australská vína, před třiceti léty opatřená šroubovacím uzávěrem, po otevření - odšroubování víčka stále vykazují výbornou formu. To je fakt! Proč by ji k čertu, jak mi potvrdilo mnoho novozélandských vinařů z prestižních vinařství, nemohla mít technologicky dobře zvládnutá vína třeba i po letech padesáti? Znovu opakuji, že kvalitní šroubek, který je nastaven na minimální propustnost vzduchu, funguje stejně jako ten nejkvalitnější korek. Souhlasím s tvrzením, že v některých vínech pod šroubem lze cítit rychlý vývoj. Pod nekvalitním šroubovacím uzávěrem s gumovou blankou ano! Tomu se ale také dá předejít, stejně jako redukci, správným výrobním postupem. Redukční nos se u technologicky správně vyrobeného vína (méně síření apod.) vyskytuje minimálně. Mezi mnoha vzorky bílých i červených vín z Nového Zélandu jsem se s tímto jevem setkal pouze jednou. Víno bylo zakoupeno v českém supermarketu bez řádné temperace a skutečně bylo lacinější. Tvrzení, že šroubovací uzávěr obecně je vhodný pouze pro laciná vína, je skutečně mýtus, stejně jako že nejlepší vína jsou právě ta z Francie...

P.P.S. Také jsem se setkal s názorem, že víno zrající v láhvi má přebírat chuť od korkového uzávěru..? Od dřeva, sudu, chipsů - OK, ale od špuntu... Pardon, ale v lepším případě od korku nic, v tom horším leda tak nějakou pachuť nebo plíseň...

P.P.P.S. Chápu použití korkové zátky v nádrži rekordního speciálu Indian Novozélanďana Burta Munroa. Jednoduché, laciné a chytré, byť poněkud předpotopní řešení, jak ušetřit hmotnost v honbě za rychlostním rekordem na bonnevillských solných pláních... A nádrž může dýchat! Kdo neviděl, vřele doporučuji shlédnutí filmu The World´s Fastest Indian (V zajetí rychlosti) s nepřekonatelným Anthony Hopkinsem v hlavní roli.

P.P.P.P.S. Tento článek by se vlastně klidně mohl jmenovat Zen, víno a umění údržby motocyklu...








 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama