Listopad 2015

Rippon EMMA´S BLOCK Pinot Noir

27. listopadu 2015 v 10:00 | Pavel Černý

Naše nová FB stránka www.facebook.com/vinaznovehozelanduvinarstviviniceakrajina i mateřský blog nzwines mají jako svá úvodní fota umístěny fotografie zobrazující vinařství Rippon Vineyards z Central Otaga, jehož vinice, ležící na břehu jezera Wanaka, jsou považovány za jedny z nejkrásnějších na světě. Rippon se specializuje na pěstování a výrobu vín odrůd Riesling, Chardonnay, Gewürztraminer a hlavně Pinot Noir, která se právem řadí ke kultovním vínům Nového Zélandu.


Rippon EMMA´S BLOCK Pinot Noir - Rippon Vineyards - Central Otago
Navzdory všem radám odborníků si v roce 1974 vybrali Lois a Rolf Millsovi jednu z nejkrásnějších přírodních scenérií světa k založení vinice na kamenitých březích idylicky položeného jezera Lake Wanaka. Teprve s odstupem času se ukázalo, že to byla správná volba. Uspěli, i když první komerční víno vyrobili až v roce 1984.
Největší potenciál projevují jejich vína Chardonnay a určitě i Riesling nebo Tramín. Ryzlinky jsou u Rippon Vineyards vyráběny ve dvou stylech. Buď jako svěží citrusová, v nerezu zrající nebo jako velká plná vína školená v dubových sudech. Víno Pinot Noir však bylo první, které dosáhlo konzistentní špičkové úrovně. Sklepmistr Russell Lake pokračuje v tradici vinařství a vytváří elegantní vína Pinot Noir a výrazně aromatická bílá vína. Na práci svého otce Rolfa nyní úspěšně navázal jeho syn Nick. Nedávno přešli Millsovi na ekologické hospodaření a stejně jako další BIO producent špičkových vín Pinot Noir - vinařství Fromm z Marlborough - svá vína stále lahvují pod klasickou korkovou zátku.
Vlajkovou lodí jejich tvůrčí činnosti je velký Pinot Noir Emma, vyrobený z hroznů pěstovaných na vinici Emma´s Block blízko břehů jezera Wanaka. Nickův pradědeček koupil tento pozemek v Cental Otagu v roce 1912. Název ´Rippon´ získal po bardově prababičce, jejíž rodné jméno bylo Emma Rippon a která žila v Austrálii. Vinice ´Emma´ byla vysázena v roce 1991 v místech s větším podílem jílu na jinak převážně břidlicových půdách (..Central Otago is full of shist - někdy říká se hanlivě) této relativně mladé vinařské oblasti. Vína Emma Pinot Noir jsou vždy svěží a čistá, delikátně vonící po třešních, ovocitá s jemnou stopou bylinek a elegantním, dobře zakomponovaným zbytkovým cukrem.

Přiznám se, že jsem skutečně nikdy nikde neviděl úžasnější a krásnější vinici než Rippon na břehu jezera Wanaka. Pokud se někdy vyskytnete ve stejnojmenném městečku - středisku zimních sportů - neváhejte se tam vypravit. Autem je to sotva pět minut, ale ani ne půlhodinová procházka bude jistě romantičtější. Rádi Vám dají přechutnat některá svá vína (oba výše jmenované typy ryzlinků vykazovaly příjemné petrolejové tóny a mineralitu), ale výhled na jezero Wanaka s ostrůvkem a majestátními, při zatažené obloze až strašidelnými okolními horami Vám zaručeně vezme dech!







Vinařství Mt Difficulty Wines a jeho příběhy

13. listopadu 2015 v 18:14 | Pavel Černý

..nu dobrá tedy. Přidám historku, jak vinařství Mt Difficulty k názvu přišlo. Předně bych chtěl upozornit, že jej najdete za městem Cromwell na Felton Road, nedaleko drobné osady Bannockburn, která vznikla jako většina Central Otaga díky nálezům zlata v 19. století a během následné zlaté horečky.
Jistý pionýr z Walesu (rozuměj průkopník, ne ten s rudým šátkem..) jménem William Gilbert Rees, jehož socha zdobí nábřeží jezera Wakatipu v asi padesát kilometrů vzdáleném Queenstownu, kdysi stádo ovcí hnal, když se mu do cesty postavil velký kopec, který zdolati jako obtížné se ukázalo. A tak vznikl název pro kopec, tyčící se nad surrealistickou pouštní krajinou a později i pro naše vinařství, vyhlášené skvělým vínem a možná ještě lepší kuchyní.
Zatímco degustace jsou zde veřejnosti běžně dostupné, do restaurace se bez předchozí rezervace zcela určitě nedostanete. Z vín na prvním místě, jako u všech ostatních vinařství s adresou na Felton Road, dozajisté stojí Pinot Noir, který zde díky o něco teplejším dnům dozrává dříve než v jiných částech Central Otaga, někdy i s měsíčním předstihem. Osobně mne ale hodně oslovil také minerální, lehce barikovaný (20 - 30 %) Sauvignon Blanc, zabodoval i svěže ovocitý Chenin Blanc a v neposlední řadě rozhodně doporučuji v cellar door vinařství Mt Difficulty Wines nevynechat ochutnání vín dezertních. Jejich slaďoučký Riesling ročníku 2010 byl přímo delikátní! Vína to nejsou zrovna nejlevnější, u modrých pinotů vyšších řad je třeba počítat s částkou minimálně 60 - 80 NZD za láhev, vše pod šroubovacím uzávěrem. Jako velmi výhodná se potom jeví základní řada vín nesoucí název Roaring Mag. Vysoký výkon za solidní cenu je předností těchto dobře pitelných, vysoce aromatických vín spíše ovocného charakteru jako Sauvignon Blanc, Riesling nebo Pinot Noir, dostupných i v některých novozélandských supermarketech.
A na závěr ještě něco pro pány - v době zlaté horečky byla krasavice přezdívaná Roaring Mag vyhlášenou ´saloon girl´...