Duben 2016

Snapper - lahodná rybí legenda se představuje

25. dubna 2016 v 9:16 | Pavel Černý

Často se mě ptají, co že je typické novozélandské jídlo? Většinou odpovím, že grilované jehněčí s mátovou omáčkou, pečené sladké brambory kumara, v zemi na rozpálených lávových kamenech dušená maorská specialita hangi, dále slávky a jiné mořské potvory (kai moana) a samozřejmě jako sladká tečka nesmí na seznamu chybět dort pavlova. Viděl jsem také veliký kotel, ve kterém ještě nedávno kuchtili nad ohněm bližního svého. ´K čemu tolik práce, když si můžeme zajít do KFC nebo na Fish´n´Chips a zapít to pivem z Plzně?!´, odpověděl mi jeden sympatický maorský mladík, když jsem se ho zeptal, jestli se mu nestýská po jejich krásné tradici. Podotýkám, že název hlavního města zlatavého moku v anglické větě vyslovil krásně čistě česky a bez přízvuku.


foto: Michelle Chambeau Clarke


Na Novém Zélandu, obklopeném ze všech stran vodou, se obecně velké oblibě těší veškeré mořské plody a rovněž ryby, včetně těch sladkovodních, jako je pstruh a losos. Mezi mořskými zaujímá na jídelníčku Novozélanďanů, i mém, výsostné postavení dravá ryba jménem snapper. Snapper - latinsky Pagrus (Chrysophrys) Auratus - polynésky Tamure - je pro své vysoce kvalitní a chutné maso velmi žádaná a také dosti drahá ryba. Dorůstá velikosti až půl metru a hmotnosti 2,5 kg, ale vyjímkou nejsou ani jedinci velikostí se blížící jednomu metru, kteří mohou vážit neuvěřitelných 19 kg. Tato krásná, stříbřitě zářící ryba s modře se blištícími šupinami a načervenalými ploutvemi, nemá příliš v lásce studené vody a proto se nejčastěji vyskytuje ne jižněji než v Cookově průlivu a v teplejších vodách Golden Bay na severu Jižního ostrova a téměř všude v okolí ostrova Severního. Snapper při mořském dně nejraději loví menší rybičky, olihně a jiné bezobratlé tvory, a to v hloubce 5 - 30 metrů, větší jedinci se pohybují v 50ti až 100 metrech. Za největšími exempláři se prý jezdí rybařit k pobřeží ostrova Waiheke nedaleko Aucklandu.
Čerstvý snapper se dá většinou zakoupit v každém větším novozélandském supermarketu (ve vnitrozemí logicky obtížněji) nebo na rybím trhu, ale lacino ho na těchto místech nepořídíte. Daleko levněji vás vyjde, když si ho nachytáte sami. Povolení pro nekomerční rybolov v moři nepotřebujete, ale denní limit na osobu je 7 (bejvávalo 9) dostatečně na míru vzrostlých kusů (min 30 cm). Chytá se nejčastěji na udici, ze břehu nebo nejlépe z lodi. Vhodnou návnadou je porcovaný, pokud možno hezky zavánějící herinek nebo nakrájená oliheň. Ideální dobou pro rybolov je čas odlivu nebo přílivu (vyhledáte v denním tisku nebo na internetu), výhodným místem potom větší zátoka s proudící vodou. Jakmile se dá slaná masa vlivem gravitace Měsíce do pohybu, hejna snapperů různých velikostí se začnou jen hrnout. Super snapper strike! Lákají je menší živočichové, které s sebou mořský proud unáší. Pro úspěšný odchyt se doporučuje nechat háček schovaný v návnadě dotknout se dna a ještě ho volně pustit po proudu nějaký metr až dva. Ryba chňapne po návnadě (odtud název snapper), ale sousto hned nespolkne. Před jeho pozřením s ním ještě kousek odplave. Není tedy dobré po kontaktu hned zaseknout, ale trpělivě počkat, až si snapper pořádně kousne. Často se mi ale stalo, že jsem z moře vytáhl háček bez návnady nebo jen překousnutý vlasec. Malá ryba musí být samozřejmě vrácena zpátky do vody. Kontroluje se to a za nedodržování pravidel jsou udělovány dost vysoké pokuty.

Maso snappera se dá bez nadsázky označit za velmi kvalitní až delikátní. Vyznačuje se středně pevnou konzistencí, má vysokou výživovou hodnotu a přitom není tučné, ani neobsahuje přespříliš kostí. Na nízké úrovni je i hladina cholesterolu. Je tedy i velmi zdravé. Chuťově je snapper vynikající, lehce slaný, skutečně lahodný. Dá se upravit na mnoho způsobů. Je vhodný k pečení, smažení, grilování nebo i k uzení. Oblíbené je také obalování filátek v pivním těstíčku á la Fish´n´Chips (receptů na beer butter je plný internet) a následné smažení nebo fritování. Na dochucení syrového i tepelně upraveného masa většinou stačí jen pepř a sůl, pár kapek citronové šťávy, čerstvá petrželka a kvalitní olivový olej. Jako příloha může posloužit vařený brambor, pečená kumara, dušená nebo čerstvá zelenina (vynikající je chřest), čerstvé nebo rozpečené pečivo.
Lahodný pokrm skvěle doplní lehčí suché bílé víno, nejlépe minerální Sauvignon Blanc z Central Otaga nebo Nelsonu, popřípadě bublinky z Marlborough. Doporučuji Misha´s, Mt Difficulty, Peregrine, Seifried, šumivý Pelorus či Nautilus. U vyuzeného snappera (na Zélandu velmi oblíbená varianta) určitě neuděláte chybu s barikovaným Chardonnay z Gisborne nebo Hawke´s Bay. Jmenoval bych Milton a Te Mata. U zauzené ryby bude dobře fungovat i kombinace s dobrým vínem Pinot Noir, například od vinařství Ata Rangi z Martinborough.
Snapper se dá zakoupit (většinou na objednávku) i u nás v Česku, ale stojí šílené peníze. Jako alternativu doporučuji pražmu v kombinaci s minerálním suchým bílým vínem z Pálavy. Napadá mě Reisten Classic Pinot Blanc z viniční trati U Božích muk. Mimochodem, na Novém Zélandu jsem nikdy nikoho neslyšel používat slovo Czechia, vždy s úctou řekli jen Czech...





Chcete zkombinovat cestování, lahodná vína a gastronomické zážitky? Ve spolupráci s cestovní kanceláří True Travel Nový Zéland jsme pro Vás připravili zájezdy "Za vínem a gastronomií na míru". Přidejte se ke skupině nebo si požádejte o vlastní termín jen pro vaši skupinu přátel. Nechte si připravit vinařský zájezd na míru, sami nebo s průvodcem. Patříte-li mezi ty, kdo na své cestě za poznáním využívájí všech smyslů, tak se s námi vydejte ochutnat rozmanitost Nového Zélandu, která se odráží v nezaměnitelné chuti vín a pestré gastronomii.

Termín zájezdu Za vínem a gastronomií na míru je možný kdykoliv během roku - cena od 90.000,- Kč
nebo kontaktujte emailem / telefonicky naši kancelář


True Travel Nový Zéland s.r.o.

Budějovická alej, Antala Staška 2027/77, 140 00 Praha 4
Otevírací doba: pondělí 9:00 až 13:00, středa 13:00 až 17:00

Vedoucí zastoupení v ČR: Ing. Jana Pacáková
Tel: +420 602 306 443 nebo +420 230 234 444


Flaxbourne Marlborough Sauvignon Blanc 2015

22. dubna 2016 v 11:38 | Pavel Černý a Libor Osička

Stejné víno ročníku 2014 od vinařství Yealands z Awatere Valley v Marlborough mne, jak jste si již mohli přečíst v článku z října 2015, docela mile překvapilo. Proto jsem se rozhodl, i přes otřesný a zcela neprofesionální přístup personálu vinotéky hypermarketu Albert (kdy už si k čertu zákazník v Česku nebude připadat jak obtížný hmyz?!..), k zakoupení vína Sauvignon Blanc řady Flaxbourne ročníku 2015. Ročníku, o němž Pete Yealands prohlásil, že bude možná vůbec tím nejlepším. V létě a na podzim roku 2015 jsem na Novém Zélandu pod hvězdami strávil mnoho velmi chladných nocí a pod ostrým sluncem vychutnal stejné množství horkých dnů, kdy téměř vůbec nepršelo. Jinak věčně zelená novozélandská krajina, zářící snad tisíci odstíny této oku i duši lahodící barvy, byla v daném roce neobvykle monotónně žluto-šedá a vyprahlá téměř stejně jak v sousední Austrálii. Pouze řádky vinné révy se díky kapénkovému zavlažování vesele zelenaly.

Pojďme tedy společně ochutnat toto základní, suché bílé víno z vinařství Yealands v Marlborough, s obsahem alkoholu 12,5 %, uvedeným na jednoduché, ale velmi hezké vinětě s ovečkou (beránkem) merino... Nuže? Nuže ve víně je pravda, takže s pravdou ven. Nedávno jsem mladému kolegovi v práci říkal, že na Novém Zélandu díky vhodnému půdnímu složení a perfektním klimatickým podmínkám snad ani nelze udělat špatné nebo přinejmenším slabé víno. Mýlil jsem se. Víno Flaxbourne Sauvignon Blanc ročníku 2015 je toho zářným příkladem. Jaký to rozdíl a šok oproti lahodné 14ce. Víno olejovité, světlé žluto-olivově zelené barvy ve vůni tentokrát postrádalo jakékoli stopy tropického ovoce, naopak dominoval květ černého bezu, lípa a nezralý angrešt. Kopřivák jak vyšitý. Travnaté tóny následovaly i v ostré, agresivní chuti, v níž převažovala nepříjemná kyselost citronu, částečně vyvážená hořčinkou nezralého pomela a lehkou mineralitou v dochuti, která byla sice poměrně dlouhá, ale příliš nesváděla k dalšímu napití. Záhadou pro mne však zůstává skutečnost, že toto víno chutnalo lépe a ovocněji při vyšší teplotě, což by mělo fungovat přesně opačně..? Naopak při vychlazení na správnou teplotu byla kyselina ostrá jak břitva. Napadá mě letní snoubení s tučnější rybou, například lososem.
Co říci závěrem? Pan Yealands je kouzelník, co umí vyčarovat v dobrém roce (sám prohlásil dokonce v nejlepším) podprůměrné víno, i když se třeba v jeho portfoliu jedná o úplný základ nabídky. Snaha o dostání závazkům mnoha světových potravinových řetězců, které ze svých nekonečných, kombajny obhospodařovaných vinic zásobuje, byla v testovaném Sauvignonu více než patrná. Velmi mi připomněl loni přechutnaný Seabird Island. Vsadil bych se, že se také jednalo o Sauvignon Blanc od vinařství Yealands, které je více továrnou na víno, než klasickým vinařstvím.
Vzhledem k jistému drobnému potenciálu obroušení hran tohoto vína dalším (krátkodobým) ležením na láhvi a příjemné mineralitě (Yealands má své vinice v těsné blízkosti Tichého oceánu) dávám protentokrát vínu Flaxbourne Sauvignon Blanc ročníku 2015 s přimhouřením všech kuřích ok 81, bez přimhouření 80 bodů. Jeho koupi ale kvůli dobrému jménu novozélandského vinařství nemohu s čistým svědomím doporučit ani za akční cenu 159,- Kč, o běžné ceně 199,- Kč ani nemluvě. Pokud ovšem někde v regále zahlédnete stejné víno, ale ročníku 2014, neváhejte a rychle kupujte. To ještě pneumatické lisy neběžely na plný výkon...



ilustrační foto



5 obchodních pravidel Mahátmy Gándhího - Kdo je zákazník?

1. dubna 2016 v 11:27 | Mahátma Gándhí (přeložil Pavel Černý)


  • zákazník je naším nejdrahocennějším návštěvníkem, není závislý na nás, ale my na něm
  • zákazník nás neobtěžuje v práci, ale je důvodem k ní, nesloužíme mu tedy z laskavosti, ale z vděku za jeho návštěvu
  • zákazník není vetřelcem, ale součástí našeho podnikání
  • zákazník není jen další čárkou v našich účetních knihách, ale lidská bytost z masa a kostí, s veškerou svou předpojatostí, se všemi předsudky a emocemi, se srdcem co tepe a žene do žil jedinečný elixír života, i když mu třeba chybí některé vitamíny
  • zákazník není někdo, s kým by jsme se měli hádat, přít nebo dokonce proti komu bojovat, ale ten, kdo nám přináší svá přání - nebuďme úzkoprsí, splňme mu je a bude dobře jemu i nám


(Přepsáno z plakátku s tváří indického myslitele, visícího na zdi malinkého obchůdku jeho krajanů ve Whangarei)