Květen 2016

Nejlepší novozélandská vína Pinot Noir

10. května 2016 v 9:37 | Pavel Černý (zdroj GT WINE)

..it's a hard grape to grow, as you know. Right? It's uh, it's thin-skinned, temperamental, ripens early. It's, you know, it's not a survivor like Cabernet, which can just grow anywhere and uh, thrive even when it's neglected. No, Pinot needs constant care and attention. You know? And in fact it can only grow in these really specific, little, tucked away corners of the world. And, and only the most patient and nurturing of growers can do it, really. Only somebody who really takes the time to understand Pinot's potential can then coax it into its fullest expression. Then, I mean, oh its flavors, they're just the most haunting and brilliant and thrilling and subtle and... ancient on the planet..


Přesně jak v anglickém originále řekl Paul Giamatti - alias Miles Raymond - v nepřekonatelné Bokovce (Sideways), Pinot Noir je specifická, na pěstování a následné zpracování mimořádně náročná modrá odrůda. Odrůda, která potřebuje speciální, konstantní péči a pozornost, nemůže být pěstována kdekoli, ani kýmkoli. Odrůda, jejíž tenké slupičky sice nepustí příliš barvy, zato může vyzrát z ovocnosti až do nekonečné komplexnosti a nebeské noblesy. Ušlechtilá odrůda, která kromě lásky a péče potřebuje také specifickou půdu i vhodné klimatické podmínky. To vše mohou nabídnout novozélandské vinařské regiony Martinborough, Canterbury a Waipara. Zejména však v oblastech Marlborough, Nelson a Central Otago, kde dny jsou slunečné a teplé, ale ne příliš horké a noci i v létě naopak velmi chladné, kde zářivé podzimní dny umožňují ovoci na keřích révy dlouze a konstantně vyzrávat, můžeme najít ta nejlepší novozélandská a možná i světová vína Pinot Noir.
I když se vinařská oblast Central Otago se svými víny Pinot Noir tentokrát do TOP 12 nedostala, vězte, že bodové i kvalitativní rozdíly jsou minimální a chybějící půlbodík bohatě vynahradí zážitek z divoké přírodní scenérie při návštěvě některého z tamních vinařství. Osobně považuji minerální vína z břidlicového podloží v Central Otagu, i ta z vápencových půd v sousedním Waitaki Valley, za absolutní novozélandskou špičku. Mezi nejlepší prodecenty vín Pinot Noir z těchto regionů patří vinařství Felton Road, Terra Sancta, Mt Difficulty, Rippon, Peregrine a Ostler. A protože se blog nzwines snaží být dobrým průvodcem světem novozélandských vín, Pinotu Noir milný cestovatel by na svých toulkách po Novém Zélandu rozhodně neměl vynechat také návštěvu vinařství Neudorf nedaleko města Nelson, ani časopisem Wine Spectator nedávno oceněného vinařství Escarpment v Martinborough. Seznam podobných vinařství by ale mohl pokračovat téměř do nekonečna...




Australský časopis Gourmet Traveller WINE patří v oboru vína a gastronomie mezi nejlepší a nejlépe hodnocené na světě. Zde je TOP 12 nejlepších novozélandských vín Pinot Noir roku 2015, jejichž seznam jsem v loňském roce ještě neměl k dispozici. Vinařství Seresin z Wairau Valley v Marlborough hospodaří v biodynamiclém režimu a kromě velkých vín Pinot Noir produkuje také špičková vína Sauvignon Blanc. Otisk dlaně na vinětách nepatří Sarumanovi, ale majiteli vinařství a představuje individualitu a osobní přístup při pěstování révy i výrobě vína. Výsledek stojí za to! Vína pečlivě vybíral a body přiděloval MW Bob Campbell, časopis GT WINE a jeho odborná porota.
(na nákup prezentovaných vín počítejte s částkou přibližně 50 až 90 NZD, o jejich českém dovozci bohužel nevím)


1. 2012 Ata Rangi Pinot Noir, Martinborough, 98/100 2. 2012 Giesen Waihopai, Marlborough, 98/100


3. 2012 Fromm Clayvin Vineyard, Marlborough, 98/100 4. 2010 Seresin Sun&Moon, Marlborough, 98/100


5. 2012 Giesen Ridge Block, Marlborough, 98/100 6. 2010 Auntsfield Heritage, Marlborough, 97/100


7. 2012 Fromm Fromm Vineyard, Marlborough, 97/100 8. 2011 Pegasus Bay Prima Dona, Waipara Valley, 97/100


9. 2012 Giesen Clayvin Vineyard, Marlborough, 97/100 10. 2012 Pyramid Valley Earth Smoke, Canterbury, 97/100


11. 2012 Greystone Little Brother Reserve, Waipara, 97/100 12. 2013 Greystone Pinot Noir, Waipara, 96/100



Nejlepší novozélandská vína Sauvignon Blanc

3. května 2016 v 9:10 | Pavel Černý (zdroj GT WINE)

Vypadá to, že letošní TOP 12 nejlepších novozélandských vín Sauvignon Blanc obsadila hlavně ta z Marlborough, což je pochopitelné a logické. Samozřejmě ve výběru nechybí jedno víno od vinařství Ata Rangi z Martinborough, stejně jako jeden Sauvignon z Nelsonu. Co mne trochu překvapilo, je úplná absence sauvignonů z oblasti Central Otago. Osobně bych alespoň jeden do první dvanáctky také zařadil.


Ne všechna vína, vybraná odbornou komisí australského časopisu Gourmet Traveller WINE mezi nejlepších dvanáct, jsou typické novozélandské sauvignony, tak jak je známe, chceme mít nebo si je alespoň představujeme. Jsou to vína komplexnější, minerální, mají větší hloubku a nazrálost, celkově se projevují více dospěle, hodí se pro špičkovou gastronomii. Některá nebo alespoň jejich část zrála v barikových, dubových nebo akátových sudech, dokonce ležela delší dobu na kvasnicích (sur lie - metoda pro zrání vína v přítomnosti kalů). Například vinařství Giesen, tedy nově The Fuder, používá v německém stylu ke zrání 265ti galonové (1000 litrů) dubové sudy zvané Fuder. Nedaleký soused oblasti Marlborough, slunný Nelson, nabízí obecně díky většímu podílu spraše a jílu více minerality a hloubky, Martinborough o něco méně brutální rozdíl mezi denními a nočními teplotami. Vína z jihu Severního ostova tak mají méně travnatých tónů, ovocnost je vyzrálejší a sametovější než u řízných vín z Marlborough. A proč tato nejznámější novozélandská apelace tak výrazně vede?

Odpověď je ukryta v klimatu a v půdě. Půda v údolích Wairau a Awatere, kde jsou keře vinné révy většinou vysazeny, je tvořena převážně štěrkovými a kamenitými naplaveninami z místních řek nebo ledovcového původu. Taková půda, jak je známo, dokáže dobře kumulovat teplo. Hrozny krásně vyzrávají a zároveň si udržují vysokou hladinu kyselinky. Typická aromatika zde vypěstovaných a vyrobených sauvignonů je neskutečná, opojná a nezaměnitelná. Někdy až explodující vůně chřestu, angreštu či kopřiv, citrusových plodů a marakuji, je důsledkem vražedné kombinace horkých dnů a velmi, velmi chladných nocí (mezi přáteli bych použil jadrnější výraz.., brrr to byla kosa!). Nemalou roli také hraje přítomnost ozonové díry nad Novým Zélandem, dlouhý slunný podzim a v neposlední řadě také um místních vinařů, kteří často scelují dohromady vína z ovoce sklizeného v různých vinicích nebo na etapy v různých stupních vyzrálosti.
Marlborough je prosluněnou a teplou hornatou přímořskou krajinou, s průměrnou roční délkou slunečního svitu více než 2400 hodin a úhrnnými průměrnými ročními srážkami 655 mm. Horské masivy chrání tuto oblast plnou fjordů a kouzelných zátok, ležící na severovýchodě Jižního ostrova, před silnými dešti a větry ze západního pobřeží West Coast. Maoři, původní obyvatelé Nového Zélandu a vnímaví pozorovatelé přírody, pojmenovali tento kout země ´Kei puta te wairau´ - Místo s dírou v oblacích. Kombinace horkých dnů, svěžích mořských vánků a opravdu velmi chladných nocí umožňuje hroznům dlouhé vyzrávání se zachováním vysokého obsahu kyseliny. Výrazný rozdíl v denních a nočních teplotách zajišťuje hromadění aromatických látek ve slupkách bobulí hroznů, což je nejvíce patrné právě u odrůdy Sauvignon Blanc.




Australský časopis Gourmet Traveller WINE patří v oboru vína a gastronomie mezi nejlepší a nejlépe hodnocené na světě. Zde je TOP 12 nejlepších novozélandských vín Sauvignon Blanc letošního roku a body přidělené odbornou porotou časopisu GT WINE (bodoval také MW Bob Campbell). Bohužel ne všechna z nich jsou k dostání na českém trhu. Zakoupit by měla jít některá vína Sauvignon Blanc od Astrolabe, Villa Maria a Saint Clair, včetně Reservy a singl blocků. Peter Yealands sice na českém trhu mocně operuje, ale pouze se základními řadami vín různých odrůd. Pochybuji, že se dá sehnat organické víno Sauvignon Blanc z elitního vinohradu M2 (vína z další singl vinice S1, která se také nachází v Awatere Valley, nejsou o moc horší, projevují se krásnou ovocností, jsou svěže řízná a přitom plná, s lehkou minerální slaností). Prezentovaná TOP 12 vína nejsou nejlevnější, pohybují se v cenové hladině 20 až 60 NZD.


1. 2012 The Fuder Matthews Lane, Marlborough, 97/100 2. 2013 Astrolabe Taihoa, Marlborough, 96/100


3. 2014 Dog Point, Marlborough, 96/100 4. 2012 The Fuder Dillons Point, Marlborough, 96/100


5. 2014 Villa Maria Reserve, Marlborough, 96/100 6. 2014 Craggy Range Avery Vineyard, Marlborough, 95/100


7. 2014 Astrolabe Province, Marlborough, 95/100 8. 2014 Saint Clair Single Block 43 Degrees, Marlborough, 95/100


9. 2012 Astrolabe Kekerengu Coast , Marlborough, 95/100 10. 2013 Atta Rangi, Martinborough, 95/100


11. 2014 Yealands Estate M2 Organic Single Block, Marlborough, 95/100 12. 2013 Mahana, Nelson, 95/100