Srpen 2016

Letní balkonová degustace - Seabird Island Sauvignon Blanc 2014

28. srpna 2016 v 14:46 | Pavel Černý a Lenka Lhotská

Léto se k nám vrátilo v plné síle a stejně tak se ke mně po roce navrátilo i opět dobře vychlazené víno, které jsem na rozpáleném balkoně degustoval při západu slunce již v loňském roce. Návrat to byl nečekaný, ale o to více příjemný. Děkuji Leničko...

Pozorný čtenář blogu nzwines ví, že nejsem velkým příznivcem vín nic neříkajících značek, vyrobených sice na Novém Zélandu, ale nalahvovaných až dovozcem někde v Evropě. Je jasné, že se nemůže jednat o velká vína, ale Marlborough je prostě tahák a produkuje spoustu různě kvalitních hroznů odrůdy Sauvignon v různém stupni vyzrálosti, které se musí nějak udat. Rozhodně by bylo velkou křivdou tvrdit, že všechna vína z nich udělaná a později až na druhém konci světa nalahvovaná jsou špatná. Na různých degustacích jsem se již setkal s několika vyloženě povedenými kousky. Pouze nejsem za tato vína ochotný platit stejné sumy, jako za ta od zavedených nebo i slavných značek. Za adekvátní částku považuji cenu kolem stovky, což byl i případ tohoto vína, dlužno dodat že zakoupeného v akci (běžná cena je 199,- Kč).
Sauvignon Blanc Seabird Island 2013 loni v létě sice příjemně osvěžil, ale příliš neoslnil. Proto jsem byl zvědavý, jaká bude 2014ka. Suché bílé víno Sauvignon Blanc s obsahem alkoholu 12 % není pro oblast Marlborough zrovna typické, běžná je hodnota 13 - 13,5 %. Ale nepředbíhejme, třeba to nebude tak zlé... Ještě jednou. Suché bílé víno s obsahem alkoholu 12 % po odšroubování bohužel méně kvalitního víčka silně zavonělo po angreštu a listu černého rybízu. Ve sklence působilo živě a než se stihla orosit, zaregistroval jsem světlou slámově žlutou barvu s olivově zelenými odlesky. Viskozita, jak se dalo čekat, byla spíše slabší. Milým překvapením pak byla právě chuť, s velmi dobře vybalancovaným poměrem zbytkového cukru a kyseliny. Je super, že winemaker neznámého výrobce z Marlborough nenechal víno prokvasit úplně do sucha tak jak to udělal s ročníkem 2013, ale zastavil se na hodnotě alkoholu 12 %. Víno tentokrát působilo šťavnatě a svěže, nikoli ostře a agresivně. Ve středně plné chuti dominoval zralý angrešt a citrusové plody, doplněné o broskev a marakuju. Nekomplikovaný závěr byl poměrně dlouhý a osvěžující, nabádal k dalšímu doušku.

V mnoha ohledech dospělejší a lépe udělaný Sauvignon Blanc Seabird Island 2014 opravdu příjemně překvapil a zasloužil si tak bez delšího váhání mých 84 bodů. Za sto kaček (momentálně nabízí Albert) se jedná o výhodný nákup, který určitě doporučuji. Na nic nečekejte a dejte si ho ještě dnes ke grilované rybě, třeba pražmě nebo k pstruhovi, ale klidně jen tak samotný, hlavně dřív než bude po létě!



Legendární vinařství Cloudy Bay a jejich Sauvignon Blanc 2014 a Pinot Noir 2013

15. srpna 2016 v 9:21 | Pavel Černý a Libor Osička

Není známějšího novozélandského vinařství, než je kultovní Cloudy Bay z Marlborough. Vinařství, které tuto oblast představilo společně s neopakovatelně aromatickými víny Sauvignon Blanc celému světu a zaneslo tak Nový Zéland do všech vinařských map. Vinařství, které se proslavilo díky výbornému vínu a perfektnímu marketingu, najdete utopené v révě mezi městy Blenheim a Renwick v údolí Wairau Valley na úplném severu Jižního ostrova. Areál vinařství je obklopen krásným parkem plným voňavých blahovičníků, mezi nimiž si můžete pohodlně vychutnat nejednu skleničku. Když se budete zpod vzrostlých eukaliptových stromů dívat správným směrem, zahlénete i siluetu pohoří, která zdobí elegantní viněty Cloudy Bay.





Tuto vinařskou firmu, nyní vlastněnou společností LVHM (Moët Hennessy Louis Vuitton), založil v 80. letech minulého století David Hohnen z mého oblíbeného vinařství Cape Mentelle od řeky Margaret River v Západní Austrálii. Jeho víno Cloudy Bay Sauvignon Blanc díky dokonalému marketingu rychle získalo status vína kultovního, což však bylo hlavně zásluhou Kevina Judda, Davidova talentovaného vinaře a společníka.
Perfektní kombinace kvality (tento Sauvignon patří trvale k těm nejlepším z Nového Zélandu, čemuž odpovídá i cena) a individuální dovednosti zařadilo Cloudy Bay mezi nejrychleji stoupající hvězdy jižní polokoule. Hohnen a Judd firmě důmyslně vytvořili butikové image nedostupných vín, což bylo nezbytné pro upoutání pozornosti, avšak vzhledem k zázračnému obratu firmy je jasné, že Cloudy Bay je jednou z nejrozsáhlejších firem oblasti Marlborough. Toho se dosáhlo rozvinutím tak široké distribuční sítě, že vína musela být trhu přidělována na základě přísně stanovených kvót. To znamená, že jsou rychle vyprodána, což vytváří společně s vysokou cenou zdánlivý dojem limitované výroby. Moc chytré!

Víno Cloudy Bay Chardonnay bylo vždy minimálně stejně dobré jako Sauvignon Blanc. Každý znalec vína ví, jak je Sauvignon Blanc z vinařství Cloudy Bay delikátní - 2009ky a 11ky byly přímo luxusní, ale v dubu kvašené víno Chardonnay bylo vždy lepší a větší, i o dost dražší. Je úžasně plné, navíc nádherně vyvážené.
Jediněčně pulzující třešňová příchuť ve víně Pinot Noir Cloudy Bay perfektně vyjadřuje terroir Marlborough. Navíc je ještě zvýrazněná velmi dobře integrovaným smetanovým dubem. Při mé předposlední návštěvě Nového Zélandu jsem za něj v ročníku 2010 neváhal utratit 45 dolarů, což je částka téměř na dvě večeře ve slušné restauraci... Polovinu hmotnosti mých zavazadel tehdy tvořila vína, přepravovaná v ochranných obalech wineskin, která jsem si přesto nechal označit nálepkou ´křehké´. Stálo to za to! Nic se nerozbilo a Pinot Noir 2010 od Cloudy Bay byl opravdu delikátní. Delší zrání na láhvi by jistě dále prohloubilo charakter tohoto vína, ale chtěl jsem se pochlubit přátelům a nechtělo se mi déle čekat...
Firma Cloudy Bay je také světově proslulá šumivým, v láhvi druhotně kvašeným vínem Pelorus, pojmenovaným po legenárním skákajícím delfínkovi Pelorus Jack. Ten několik let doprovázel lodě plující Cookovou úžinou a pasažéry obveseloval veselým dovádivým skákáním. Jeho siluetu najdete na všech šroubovacích uzávěrech, kterými jsou tichá vína Cloudy Bay uzavřena. Vysoce kvalitní šumivá vína Pelorus jsou produkována jako neročníková, ročníková (Chardonnay, Pinot Noir) i růžová (Pinot Noir, Chardonnay) a chutnají opravdu luxusně. Velmi příjemné překvapení pokračuje víny Riesling a dokonce i Tramín vykazuje vysokou úroveň.






Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2014 (90 bodů)

Suché bílé víno s obsahem alkoholu 13,5 % se vyznačuje zářivou, světle slámově žlutou barvou se zelenkavými odlesky a střední vyskozitou. Ve vůni exploduje tropické ovoce s dominující marakujou, mangem, přidává se také angrešt a travnaté tóny, nechybí černý bez. Plnou a osvěžující chuť perfektně vystihuje kamarádova hláška: ´Je toho plná huba!´. Chuť přesně koresponduje s vůní, dále se objevují broskve, šťavnatá limeta, luční bylinky, kopřiva. Víno je v závěru příjemně kořenité s lehkou stopou minerality. Nekonečná dochuť, která vás nutí k neustálému dolévání sklenky...

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2014 je absolutně vzorový příklad novozélandského vína Sauvignon Blanc z oblasti Marlborough - přímočaré, extrémně ovocné, osvěžující. V chuti i vůni jsou dokonale sharmonizované travnaté kopřivové tóny s ovocností tropického ovoce a vyzrálých citrusových plodů. Že hrozny byly sklizeny na etapy v různém stupni vyzrálosti, šetrně zpracovány a víno zrálo při nízké teplotě v nerezových tancích je více než patrné. Na druhou stranu bude toto víno mezi domácí i zahraniční špičkovou konkurencí ztrácet body v jisté nekomplikovanosti a zjednodušující přímočarosti a líbivosti (kdo hledá více rafinovanosti, nechť šáhne po částečně v dubu zrajícím víně Cloudy Bay Sauvignon Blanc Te Koko). Dávám 90 bodů a koupi i přes vyšší cenu 35,- NZD / 600,- Kč (Makro) rozhodně doporučuji!



Cloudy Bay Pinot Noir 2013 (89 bodů)

Suché červené víno s obsahem alkoholu 14 % vás po nalití do sklenice zaujme živou, krvavě rubínovou barvou s cihlovými odlesky a střední viskozitou. Ve vůni dominují višně i jiné tmavé peckové ovoce, stejně jako kůra třešně, lesní bylinky a jemný tabák. Zrání v dubovém sudu prozrazuje přítomnost vanilky a kvalitní tmavé čokolády. Objevuje se i nastupující animálnost, která se zvírazní, jakmile se víno otevře (doporučuji dekantaci). Ve středně plné chuti opět dominují višně a černé třešně, čokoládově nasládlé tříslo. Víno je ovocitě živé, triumvirát ovocnost - tříslo - alkohol funguje v harmonii. Středně plné, spíše lehčí tělo s živou kyselinkou a středně dlouhá dochuť. Elegantní práce s barikovými sudy.

Víno Cloudy Bay Pinot Noir 2013 bylo i přes své nesporné kvality mírným rozčarováním, a to hlavně v porovnání s jinými, mnohem povedenějšími ročníky. Stále se však jedná o velmi slušný novozélandský Pinot Noir, čistě udělaný, komplexní a vyvážený. V tomto případě ale cena 45,- NZD / 900,- Kč (Makro) poněkud neodpovídá kvalitě, která se nemůže měřit s opravdu velkými novozélandskými víny této odrůdy. Na Novém Zélandu za stejnou cenu koupíte mnohem lepší vína Pinot Noir nebo se jen poohlédněte po víně od Cloudy Bay, ale jiného ročníku (výborné byly 2009, 2010 a 2011). Fajnšmekři mohou zainvestovat 80,- NZD do velkého, dospělého Pinotu Noir Cloudy Bay Te Wahi - vína plného těla z oblasti Central Otago. Třešně jsou zde doplněny o švestky a exotické koření. Náročného zákazníka potěší hloubka a v dlouhé dochuti také příjemná mineralita, typická pro vína z břidlicového podloží Central Otaga. Korková zátka nezklame milovníky tradic a starých pořádků.





Pelorus River - nejlepší koupačka na Novém Zélandu

7. srpna 2016 v 17:08 | Pavel Černý

Na Novém Zélandu si člověk může zaplavat ledaskde - v moři, v oceánu, na koupališti s dobrovolným vstupným, v kapradím zarostlých horkých pramenech, v říčce, z které se pekelně kouří a smrdí to tam jak na čerpací stanici nebo naopak v dravé horské řece, jejíž voda je téměř nesnesitelně ledová a čistá tak, že ji můžete pít.


Jeden by si řekl, že pro suchozemce z malé středoevropské zemičky obklopené ze všech stran kopci a kopečky, bude největší nirvánou surfování ve vlnách běsnícího oceánu. Ve skutečnosti se mi ale mnohem víc líbilo třeba poklidné plavání v jezeru Taupo, největším na Novém Zélandu, které je zaplavenou sopečnou kalderou obřího supervulkánu. Poslední erupce Taupa byla tak velká, že ji na konci 2. století našeho letopočtu zaznamenali nejen až v daleké Číně, ale dokonce o ní věděli i staří Římané. To všechno se vám může honit hlavou, když si lebedíte v klidné, docela teplé neslané vodě, na modré obloze přitom pozorujete líně plující oblaka a užasle hledíte na v dálce se rýsující bílé vrcholky sopek národního parku Tongariro. Když budete mít štěstí jako já, připlave k vám po hladině malý kámen plný dírek, aby vám připomenul, kde že se to koupete. Moc hezké!

Nejhezčí koupačku jsem ale našel úplně někde jinde, na jiném ostrově a byla to opět plovba sladkovodní. Jestli někdy pojedete z Marlborough do Nelsonu nebo snad opačně, třeba ochutnávat dobrá vína a obří slávky, na malebné trase narazíte na jednoproudý, kdysi celodřevěný most přes řeku Pelorus. Úzká lávka stejného jména s chodníkem pro pěší po straně je málokdy prázdná, podobně jako parkoviště a kemp na východním břehu řeky. Toto místo jsem objevil již dávno. Mnohokrát jsem zde zastavil na kafe a výbornou zmrzlinu, přecházel přes most a díval se dolů na lidi, skákající z rozpálených balvanů do průzračně čisté tekoucí vody. ´Proč bych se měl koupat ve studené řece, když si za hodinu můžu zaplavat v teplém moři?´, říkal jsem si. Pokud by vás snad napadla stejně zbytečná a hloupá otázka vězte, že právě na tomto místě se natáčela legendární scéna z filmu Hobit, v níž hlavní hrdinové prchají z elfího zajetí a před šípy zuřící hordy skřetů se schovávají v dřevěných sudech od vína, rychle unášeni kamenným korytem divoké řeky.






Proud v ní není zase tak silný, ani voda, obzvláště v horkém letním dni, není přespříliš studená. Naopak. Luxusně vás osvěží! Opalovat se nebo skákat do vody můžete z okolních bělostných skal a balvanů, v sezóně obsazených lidmi snad ze všech koutů světa. Na druhé straně mostu Pelorus, který musel být během natáčení každý den na několik hodin uzavřen a zamaskován plachtou, doporučuji absolvovat nenáročnou procházku buší. Uzoučká lesní stezka lemovaná vzrostlými kapradinami vás přes visutou lávku provede kolem řeky, v níž jste si ještě před chvílí spokojeně rochnili. Když tam dole skrz nepropustný hustoles zahlédnete tu smaragdově zelenou barvu a uslyšíte radostné ševelení lidských hlasů, zpátky na parkoviště k autu rozhodně spěchat nebudete...


P.S. Pelorus se jmenuje i fjord, do něhož se naše řeka vlévá. Ještě nedávno v něm dováděl také skákající delfínek jménem Pelorus Jack, který po dlouhé roky doprovázel lodi a trajekty na jejich plavbě Cookovou úžinou. Jeho hezky stylizovaná silueta zdobí šroubovací uzávěry kultovních vín Cloudy Bay. Zkuste si schválně tipnout, jak se jmenuje skvělé šumivé víno tohoto nejznámějšího novozélandského vinařství? Ano, správná odpověď zní Pelorus!



Najděte nás na Facebooku: Vína z Nového Zélandu