Září 2016

The Cloud Factory Marlborough Sauvignon Blanc 2015

29. září 2016 v 10:51 | Pavel Černý

První objevitelé, plavící se nezměrnými dálavami velkých oceánů, byli přivítáni dlouhými bílými oblaky, když konečně dosáhli břehů Nového Zélandu. Tato dlouhá bílá oblaka stále přinášejí drahocenný déšť, který příroda skrze révu zázračně mění v perfektní Sauvignon Blanc.

Povedenou vinětu s horkovzdušným balonem a poutavým textem, vyvedeným v angličtině na její zadní části, v žádné novozélandské vinotéce pravděpodobně nezahlédnete. The Cloud Factory totiž není vinařství, ale další label pro ´cisternové víno´, vyrobené neznámým producentem na Novém Zélandu, ale nalahvované až v Evropě, tentokrát ve Francii.
The Cloud Factory Marlborough Sauvignon Blanc ročníku 2015 jsem měl možnost poprvé ochutnat letos v květnu na vinařském veletrhu Wine Prague 2016. Byl jsem mile překvapen! Ročník 2015 byl na Novém Zélandu více než dobrý, a proto se i zakoupení jedné lahvinky tohoto Sauvignonu jevilo jako dobrá volba vhodného společníka ke včerejšímu svátečnímu sledování filmu Dobrý ročník... (Skvělý film. Známý herec a bývalý amatérský ragbista Russell Crowe se sice narodil a část dětství strávil na Novém Zélandu, ale oblíbený tam není.)
Naše víno sice nebylo červené, ale suché bílé, s obsahem alkoholu 13 %. Barvu mělo světlejší zářivou, nazlátle žlutou s kovovými odlesky, slabší viskozitu. O to výraznější a silnější byla vůně. Dominoval angrešt, ringle, hluchavka a list černého rybízu. Plná a kulatá chuť hezky navazovala na vůni. Kompotované ringle a jiné vyzrálé peckové ovoce společně s tropickým guave vytvářely v ústech lahodný polosuchý dojem bez výrazné kyselosti. Svěží dlouhá citrusová dochuť, doplněná v úplném závěru o lehkou stopu minerality, nabádala k dalšímu napití.

Sauvignon Blanc The Cloud Factory 2015 je nekomplikované, líbivě udělané víno, co se snadno a dobře pije. (Pijte jej mladé a dobře vychlazené!) Dávám 86 bodů. Zatím asi nejlepší z cisternových novozélandských sauvignonů, co jsem kdy ochutnal. Překvapující u takového vína byl již vyšší obsah alkoholu, nepřekvapilo však použití méně kvalitního šroubovacího uzávěru s membránou bez hliníkové vrstvy. Cena kolem 260ti Kč není sice zrovna nejnižší, ale v akci se dá toto víno pořídit i levněji. Koupi mohu doporučit.


ilustrační foto


Villa Maria, George Fistonich a jejich ORGANIC Sauvignon Blanc 2015

22. září 2016 v 10:05 | Pavel Černý

Vinařství Villa Maria, založené a stále vlastněné Sirem George Fistonichem a jeho nejbližší rodinou, ani není třeba dlouze představovat. Nejen že se jedná o jedno z nejznámějších novozélandských vinařství, ale bezkonkurenční prvenství drží hlavně v množství získaných ocenění. Vinařství Villa Maria, které v roce 2011 oslavilo padesát let své existence, George vybudoval takřka z ničeho, z pěti akrů záhumenku přenechaných jeho otcem, když mu bylo dvacet jedna let. Vizionář George Fistonich, Novozélanďan chorvatského původu, dnes vlastní i jiná vinařství, například Vidal a Esk Valley. Byl to on, kdo jako první začal na všech svých vínech používat šroubovací uzávěry. Skvělých vínech! Dobrou zprávou pro našince je, že vína Villa Maria, rozdělená do tří základních řad - Private Bin, Cellar Selection a Reserve - je možné zakoupit i na českém trhu.


Mladý George pózuje na traktůrku s úrodou ze své vinice na předměstí Aucklandu (1960)


George Vjeceslav Fistonich se narodil 23. listopadu 1939 v novozélandském Aucklandu do rodiny chorvatských imigrantů. Georgův otec Andrija Fistonich se stejně jako jiní Chorvaté věnoval pěstování révy a výrobě vína. Když v mládí George požádal svého otce o část pozemků s vinohrady, byl nejdřív odmítnut, ale moudrý otec nakonec svému synkovi přenechal pět akrů rodinných vinic i se sklípkem a podomácku vyrobeným zařízením. K radosti nás všech! Váhání otce se ale nemůžeme divit, protože Nový Zéland v době Gorgeova mládí byl veskrze zemí pivařů a pivní národ novozélanďanů shlížel z hůry na imigranty z Chorvatska, vyrábějící podomácku víno, což byla tehdy téměř undergroundová činnost. Z těchto vínachtivých mládenců a jejich rodin ale později vznikly největší novozélandské vinařské podniky.
Také George Fistonich věřil v budoucnost vína na Novém Zélandu. Začínal s kouskem půdy a na dluh koupenými použitými sudy, srovnanými před vinařstvím jen tak na zemi pod širým nebem. George musel být mužem více řemesel - vinohradníkem, vinařem, technologem, prodejcem, reklamním agentem i dopravcem. Byl ale také výborným psychologem s neskutečným čichem na lidi. Firma se postupně rozrůstala a modernizovala použitím nejnovějších technologií, vinic a dodavatelů hroznů často i nových odrůd přibývalo. George se vždy dokázal obklopit schopnými lidmi, kteří měli volnou ruku, prostor k seberealizaci a profesnímu i osobnímu růstu. Neváhal zaměstnávat maorské přátele a ženy.

Sir George Fistonich, který byl v roce 2009 povýšen do rytířského stavu, také vždy byl a stále je velkým vizionářem a průkopníkem všelijakých novinek. Byl to právě on, gurmán a milovník snoubení dobrého vína s kvalitní gastronomií, kdo v Hawke´s Bay jako první na Novém Zélandu otevřel restauraci propojenou s vinařstvím. Nebo v roce 2002, k velkému úžasu odborníků i veřejnosti, jako první vinař na světě kompletně skoncoval s používáním korkových zátek a začal u všech svých značek používat šroubovací uzávěry. Kampaň ´CORK FREE ZONE´ obletěla celý svět.
V současné době George kromě vinařství Villa Maria s hlavním stanem v Aucklandu a odloučeným pracovištěm v Marlborough vlastní také vinařství Vidal a Esk Valley v Hawke´s Bay. Nedávno přikoupil podnik Thornbury Wines, své vinice a dodavatele hroznů nejvyšší kvality má i ve vinařských oblastech Gisborne, Waipara a Central Otago.



Životopisná kniha - The Winemaker: George Fistonich and the Villa Maria Story - vyšla v říjnu 2012


Villa Maria nebyla nikdy levnou značkou, ale ani nebyla a není příliš drahá. Dokázala se prosadit jak na Novém Zélandu a v sousední Austrálii, stejně jako v Asii, Anglii, Evropě a v Rusku nebo na americkém kontinentu. George Fistonich vždy dbal v první řadě na kvalitu, ta pro něj byla a je prioritou. Seznam ocenění, různých cen, medailí a nepřeberného množství titulů jeho vín by zabral celý článek. Nejoceňovanějšími víny nejoceňovanějšího novozélandského vinařství (Villa Maria získala sedmkrát titul vinařství roku), jsou Chardonnay z Gisborne a Pinot Noir z Marlborough. Nejprestižnějšími jsou pak vína ve stylu Bordeaux z ikonické vinice Esk Valley Terraces v Hawke´s Bay a nejprodávanější je Marlborough Sauvignon Blanc z řady Private Bin, který je v nabídce i na českém trhu a mohu ho jen doporučit. Skvělé víno!



Villa Maria ORGANIC Private Bin Marlborough Sauvignon Blanc 2015 (89 bodů)

Suché bílé víno s obsahem alkoholu 13 % má živou, jiskrnnou světle žlutou barvu bílého zlata s kovovými odlesky a slabší viskozitu. Výrazně aromatická, lehce nasládlá vůně letní louky připomíná košík ovoce z naší zahrádky, spíše než ovoce tropické. Objevují se také květ černého bezu, jetelina, broskve, nektarinky a po rozdýchání se nakonec přidává i marakuja. Velmi plná chuť působí polosuchým dojmem a perfektně koresponduje s vůní. Harmonická a vyvážená, tak by se dala stručně označit. Symbióza ovocnosti a travnatých tónů, vše pod jedním víčkem - broskve, marakuja, cukrový lusk, chřest i ty kopřivy. V závěru se přidávají šťavnaté limety a bílý pepř. Dochuť je velmi dlouhá a lehce minerální. Perfektním parťákem by tomutu Sauvignonu z Marlborough mohl být pstruh pečený na másle s dušeným chřestem nebo kozí sýr.

Víno je dobře strukturované, elegantní a protože postrádá dominanci tropického ovoce vybalancovanou říznou kyselinou, působí spíše evropsky nebo možná dokonce moravsky. Chybí mu trocha rafinovanosti a i když není příliš komplikované (jedná se o základní řadu Private Bin), stále je velmi hezky udělané, uhlazené, působí vyzrálým dojmem a právem si zaslouží mých 89 bodů. Dá se sehnat pod čtyři stovky, ale v akci nebo na Novém Zélandu i mnohem levněji. Jeho koupi a přechutnání tak jak tak rozhodně doporučuji!