Říjen 2016

Central Otago - krajina Pinotu Noir zaslíbená

17. října 2016 v 9:12 | Pavel Černý

Central Otago, mé milované, hornaté, divoké a krásné! Bývalý ráj zlatokopů a oblíbená destinace turistů, filmařů, milovníků adrenalinových sportů a nyní i vinařů a vínamilné veřejnosti. Rodná hrouda ovečky Shrek a Icebreakeru. Oblast, kde by díky extrémní poloze na nejjižnějším cípu vinařského světa, značné nadmořské výšce a extrémním teplotním rozdílům během roku nikdo nečekal, že se bude dařit pěstování vína. A vínu se zde skutečně daří a ne ledajakému. Pinot Noir z Central Otaga patří ke světové třídě! Tato oblast začíná postupně nabývat na významu, a to i ve světovém měřítku. Zdejší vinařství, zasazená do čarokrásné hornaté krajiny, produkují dle mého názoru jedny z nejlepších novozélandských vín a Pinot Noir z Central Otaga se již dávno stal pojmem, stejně jako Sauvignon Blanc z Marlborough nebo Syrah z Hawke´s Bay.





Většina milovníků vína se nejspíš domnívá, že Nový Zéland je pouze o vínech Sauvignon Blanc z oblasti Marlborough. Pravda je ale taková, že nejlepší tamní vína jsou zastoupena i mnoha jinými odrůdami, jako například Pinot Gris, Chardonnay nebo Riesling, Pinot Noir, Syrah či víny ve stylu Bordeaux. Osobně jsem velkým milovníkem sauvignonů, ale musím se přiznat, že během poslední, již páté návštěvy Země dlouhého bílého mraku, jsem popíjel hlavně Pinot Noir a Riesling. A vína to byla naprosto delikátní a na světové úrovni! Mnoho novozélandských pinotů vyhrává mezinárodní soutěže a běžně získává 90 a více bodů. Přitom mezi nejlépe hodnocená vína z této odrůdy nejčastěji nepatří pouze ta z Marlboough nebo Martinborough, ale nejlepší vzorky je možné najít právě v Central Otagu nebo v relativně novém, na vápenec bohatém sousedním subregionu Waitaki Valley.

První keře této burgundské odrůdy v Otagu vysadil francouzský průkopník Jean Feraud již v roce 1864 po té, co zbohatl jako úspěšný zlatokop. Vzhledem ke svým vinařským kořenům z rodné vlasti brzy objevil okolí dnešního města Alexandra jako klimaticky i půdně velmi vhodné k pěstování vinné révy. V 70. letech 20. století na něj navázali první angličtí a skotští vinařští pionýři této oblasti, firmy Chard Farm, Rippon Vineyard, Black Ridge a Gibbston Valley, kteří se nechtěli věnovat v Central Otagu tolik oblíbenému pěstování třešní a jiného peckového ovoce. Tato vinařství v současnosti patří mezi špičku novozélandského vinařského průmyslu. I díky nim již Central Otago ve významu i kvalitě produkovaných vín předstihlo sousední, daleko tradičnější oblast Canterbury.
Vína Pinot Noir z Central Otaga se začínají prosazovat i daleko za hranicemi Nového Zélandu. V této dynamicky se rozvíjející hornaté oblasti Jižního ostrova, kde podnebí má vnitrozemský charakter s velkými teplotními rozdíly mezi létem a zimou, se v podstatě ani jiná modrá odrůda nepěstuje. I velcí pěstitelé, kteří dodávají ovoce na zpracování několika vinařstvím, mají sklizeno během tří týdnů. Osobně mám vína Pinot Noir z Central Otaga velmi rád.

V létě horké (běžně přes 30°C) a suché, v zimě mrazivé a po dlouhé měsíce zasněžené Central Otago však nedává nic zadarmo. Výběr polohy vinice zde znamená všechno! Krajina je velmi hornatá, nadmořská výška může značně kolísat, stejně jako se může měnit složení půdy a mikroklima jednotlivých podoblastí. Podmínky pro pěstování vína mohou tedy být na různých místech dosti odlišné a vždy jsou poměrně náročné. Díky zvláštním klimatickým specifikům jednotlivých podoblastí Central Otaga se mohou termíny vinobraní v sousedních vinohradech značně lišit. Hlavními vinařskými podoblastmi jsou: Wanaka, Gibbston, Bannockburn, Alexandra, Bendigo a poměrně mladý subregion Cromwell Basin (Cromwell / Lowburn / Pisa).


Ve vinařství Rippon na břehu jezera Wanaka se hezky nestarají pouze o víno..


V nejseverněji položené podoblasti Wanaka najdeme vinice, mnohými považované za nejkrásnější na světě. Vinice vinařství Rippon Vineyards, ležící na břehu jezera Wanaka v překrásné hornaté scenérii, patří mezi nejfotografovanější (jejich fotografie zdobí také náš blog a FB stránku). Rippon se specializuje na pěstování a výrobu vín odrůd Riesling, Chardonnay, Gewürztraminer a hlavně Pinot Noir. Ryzlinky jsou u Rippon Vineyards vyráběny ve dvou stylech. Buď jako svěží citrusová, v nerezu zrající nebo jako velká plná vína školená v dubových sudech. Vlajkovou lodí jejich tvůrčí činnosti je velký Pinot Noir Emma, vyrobený z hroznů pěstovaných na vinici Emma´s Block blízko břehů jezera Wanaka. Vinice Emma byla vysázena v roce 1991 v místech s větším podílem jílu na jinak převážně břidlicových půdách této mladé vinařské oblasti (Central Otago is full of shist - říká se někdy hanlivě; shist = břidlice). Vína Emma Pinot Noir jsou vždy svěží a čistá, delikátně vonící po třešních, ovocitá s jemnou stopou bylinek a elegantním, dobře zakomponovaným zbytkovým cukrem.
Přiznám se, že jsem skutečně nikdy nikde neviděl úžasnější a krásnější vinici než Rippon na břehu jezera Wanaka. Pokud se někdy vyskytnete ve stejnojmenném městečku - středisku zimních sportů - neváhejte se tam vypravit. Autem je to sotva pět minut, ale ani ne půlhodinová procházka bude jistě romantičtější. Rádi Vám dají přechutnat některá svá vína (oba výše jmenované typy ryzlinků vykazovaly příjemné petrolejové tóny a mineralitu), ale výhled na jezero Wanaka s ostrůvkem a majestátními, při zatažené obloze až strašidelnými okolními horami Vám zaručeně vezme dech!

Podoblast Gibbston, ležící v údolí Gibbston Valley, je nejchladnějším subregionem Central Otaga, s nejvyšší nadmořskou výškou pěstování vinné révy na Novém Zélandu. Réva zde roste na kamenité půdě v úzkém kaňonu řeky Kawarau. Nad touto divokou horskou řekou se poprvé na světě začal komerčně skákat bungee jumping. Skáče se ze starého mostu, který si kdysi zahrál v dobrodružném filmu Souboj o poklad Yankee Zephyru. Hned naproti za hlavní cestou se po prašné a trochu krkolomné cestě dostanete do zajímavého vinařství Chard Farm. Chard Farm - kdysi ovčí farma - se specializuje na červené i bílé burgundské odrůdy a výtečný Riesling. Na vrcholu produkce a nabídky stojí vína Pinot Noir různých stylů, v čele s ve francouzských barikových sudech zrajícím vínem Viper. Wine tasting vedený vstřícnou obsluhou probíhá denně (nyní již za mírný poplatek) v útulné místnůstce tohoto sympatického vinařství. V údolí Gibbston by jste také neměli vynechat návštěvu stejnojmenného vinařství Gibbston Valley a jeho na Novém Zélandu největších ve skále vytesaných sklepů, ale také například návštěvu a ochutnávku v moderním vinařství Peregrine. Rozhodně ochutnejte jejich Riesling a hlavně Sauvignon Blanc. Nadherně minerální, plný citrusových plodů, ananasu a marakuji. Ve srovnání s víny Sauvignon z Marlborough postrádal stopy trávy a chřestu, ale ta mineralita byla naprosto noblesní. Samozřejmě Pinot Noir mají také vinikající. Vzhledem k poloze a architektonickému řešeni vinařství musím dále konstatovat, že je možná tím nejhezčím, které jsem doposud navštívil. Že by předčilo i samotný Rippon?


Výše proti proudu řeky Kawarau najdeme dramaticky rozeklané vinorodé údolí Gibbston Valley


Sousední podoblast Bannockburn je daleko sušší a teplejší a sklízet se může začít i s měsíčním předstihem. V bývalém zlatokopeckém městečku Bannockburn se ve vyhlášené vinici Calvert mezi řekou Kawarau a známou vinařskou silničkou Felton Road rodí skvělá vína Pinot Noir pro několik vinařství, mezi něž patří také legendární Cloudy Bay z Marlborough. Hrozny z vinice Calvert přidává Cloudy Bay do kupáže na výrobu vína Te Wahi. Velký důraz je kladen na původ a místo, tedy terroir - což je i význam maorského slova Te Wahi. Pinot Noir Te Wahi je v dubu zrající víno plného těla s aromatikou a chutí třešní, švestek a exotického koření. Náročného zákazníka potěší hloubka, dobře zakomponované tříslo a v dlouhé dochuti také příjemná mineralita, typická pro vína z břidlicového podloží Central Otaga.
Pokud popojedete po silnici Felton Road dále na západ, objevíte nad ní na vyprahlém kopci jedno neobvyklé vinařství - Mt. Difficulty. V surrealistické pouštní krajině nad vinicemi a řekou Kawarau působí jeho zvláštní budova jako fata morgana. Vinařství Mt. Difficulty je vyhlášené skvělým vínem a možná ještě lepší kuchyní. Zatímco degustace jsou zde veřejnosti běžně dostupné, do restaurace se bez předchozí rezervace zcela určitě nedostanete. Z vín na prvním místě, jako u všech ostatních vinařství s adresou na Felton Road, dozajisté stojí Pinot Noir, který zde díky o něco teplejším dnům dozrává dříve než v jiných částech Central Otaga. Někdy skutečně i s měsíčním předstihem. Osobně mne ale hodně oslovil také jejich minerální, lehce barikovaný (20 - 30 %) Sauvignon Blanc, zabodoval i svěže ovocitý Chenin Blanc a v neposlední řadě rozhodně doporučuji v cellar door vinařství Mt Difficulty Wines nevynechat ochutnání vín dezertních. Jejich slaďoučký Riesling ročníku 2010 byl přímo delikátní! Vína to nejsou zrovna nejlevnější, u modrých pinotů vyšších řad je třeba počítat s částkou minimálně 60 - 80 NZD za láhev, vše pod šroubovacím uzávěrem. Jako velmi výhodná se potom jeví základní řada vín nesoucí název Roaring Mag. Vysoký výkon za solidní cenu je předností těchto dobře pitelných, výrazně aromatických ovocitých vín. Roaring Mag zahrnuje vína Sauvignon Blanc, Riesling nebo Pinot Noir, dostupná i v některých novozélandských supermarketech.
Terra Sancta je další špičkové vinařství na Felton Road, produkující vyjímečná vína Pinot Noir i jejich růžové mutace. Zatímco nejvyšší řada prezentuje komplexní, velká vína z nejlepších vinic a poloh podoblasti Bannockburn, základní a vína řady Mysterious Diggings nabízejí asi nejlepší poměr ceny a kvality co se modré rulandy týká, a to nejen v rámci Central Otaga. Ta vína jsou opravdu dobrá a nejsou cenově nedostupná. Degustace v cellar door Terra Sancta probíhají pouze na základě předchozí domluvy. Hned přes cestu sídlí vinařství, nesoucí její název - Felton Road. Tam mají otevřeno denně a zdarma Vám dají přechutnat jedinečná a také dosti drahá vína Pinot Noir, dle mého názoru možná vůbec nejlepší na Novém Zélandu. Po ochutnání neodoláte a stejně tu necelou stovku novozélandských peněz do některé lahvinky zainvestujete...
Pokud máte rádi bublinky alespoň tak jako já, vraťte se po Felton Road zpět na křižovatku v Bannockburn a vydejte se po další vinařské silničce jménem Cairnmuir Road. Na ní určitě nevynechejte ochutnávku u vinařství Akarua - specialisty na tradiční metodou kvašená šumivá vína. Ta jsou produkována z odrůd Pinot Noir a Chardonnay jako neročníková i ročníková, velké oblibě se těší také Rosé. Kvalitu šumivých vín Akarua bych srovnal s velmi slušným Champagne, které ve slepích degustacích často poráží. Akarua umí samozřejmě i tichá vína, a to převážně burgundských odrůd, bílá i červená. Moc dobrý Pinot Noir!


Ve vinici Calvert Vineyard na břehu řeky Kawarau pěstuje Pinot Noir několik vinařství


Alexandra, ovocnářská zahrádka opuštěná na konci světa, je vinařskou podoblastí s nejjižnějšími vinohrady na světě. Vinařství Two Paddocks patří známému herci Samu Neillovi. Název podniku trochu lže, protože Sam nedávno zakoupil již třetí statek... Skvělý herec a skvělá vína! V subregionech Bendigo a Cromwell Basin, ležících v blízkosti a na březích jezera Dunstan, se vinná réva začala pěstovat relativně nedávno. Zdejší mikroklima je na jedné straně ovlivněno zmírňujícím teplotním efektem uměle vytvořeného jezera Dunstan, na straně druhé zde často fouká silný studený vítr. Mezi mé oblíbené vinařství patří téměř butikový podnik Misha´s, disponující jedněmi z nejhezčích novozélandských vinic. Pokud chcete ochutnat i jiné víno než superovocnou klasiku z Marlborough, žádejte jejich Sauvignon. Sauvignon Blanc od vinařství Misha's chutnal odlišně, než by očekával milovník typických novozélandských sauvignonů. Toto víno bylo mineralní až slané, se stopou vymačkené šťávy z marakuji, bylinek a santalového dřeva. Dotek dubového soudku byl stejně něžný jako francouzské brigádnice tohoto zajímavého vinařství. Víno Sauvignon Blanc Misha´s ročníku 2012 jsem na břehu jezera Dunstan sdílel s děvčaty z Paříže a chutnalo jim velice!

Přestože složení půd jednotlivých podoblastí Central Otaga není stoprocentně stejné, snadno propustný kamenitý základ a hlavně všudypřítomná břidlice jsou společné pro všechny, stejně jako špičkové pinoty a rieslingy. Zdejší Pinot Noir osciluje mezi lehkými ovocnými vzorky v cenách pod 30 NZD, až po komplexnější v dubu zrající plnokrevníky stojící kolem 100 NZD. Podobně je tomu i s Rieslingem, který je buď produkován v alsaském stylu zcela suchý nebo až dekadentně sladký ve stylu moselském, vždy však skvělý a na úrovni. Příliš nezaostávají ani vína z odrůd Pinot Gris, Tramín a Chardonnay se Sauvignonem, kombinující ovocnost s mineralitou. Za zmínku stojí i růžová vína, vyráběná metodou ´saignée´ (jedna z metod přípravy růžových vín - po podrcení modrých hroznů se nechává rmut určitou dobu naležet, ze slupek se uvolňuje barvivo - hrozny krvácí) a samozřejmě také tradiční metodou vyráběné sekty vysoké kvality.

Svá oblíbená vinařství z oblasti Central Otago jsem, pokud jste četli pozorně, již vyjmenoval. Seznam těch lepších snad ještě doplním o společnost Mount Edward, Amisfield, Quartz Reef (další vyhlášený novozélandský specialista na šampaňskou metodou kvašená šumivá vína) a o Rabbit Ranch, což je samostatná značka ve vlastnictví vinařství Chard Farm z podoblasti Gibbston, nabízející velmi slušná vína Pinot Noir za rozumné ceny.
Za kopečky v sousedním Waitaki Valley, nedaleko městečka Kurow, můžete také objevit jedny z nejlepších novozélandských vín Pinot Noir. Doporučuji návštěvu vinařství Pasquale Wines / Kurow Estate Winery kousek před obcí a vinotéky butikového vinařství Ostler přímo v Kurow. U Pasquale mají moc dobré polosuché a dezertní ryzlinky a vína Pinot Noir od vinařství Ostler bych přirovnal k těm nejlepším na Felton Road, ale o poznání levnější. Obzvláště ta z Clos Ostler, prestižní vinice na masivním vápencovém podloží, pozůstatku dávné přítomnosti oceánu na dolním konci Waitaki Valley, jsou opravdu mňamózní.







Najděte nás na Facebooku: Vína z Nového Zélandu