Listopad 2016

Margrain Rivers Edge Martinborough Pinot Noir 2014

28. listopadu 2016 v 23:03 | Pavel Cerny

V sobotu jsem zavital na ochutnavku do Martinborough. Jinak ospale vinarske mestecko tentokrat pulsovalo zivotem, ulicemi se prohanely skupinky vesele hlucnych cyklistu a jeste hlucnejsich prisnych motorkaru. Jako tradicne nezklamala bila i cervena vina u Palliser Estate, Ata Rangi, povedena byla ochutnavka u nedavno oceneneho vinarstvi Escarpment. V malem rodinnem vinarstvi Poppies oslnila polosucha a sladka vina Pinot Gris. Vybornou Rulandu sedou, tentokrat naprosto suchou s nulovym zbytkovym cukrem, maji take u dalsiho butikoveho vinarstvi Margrain. Naopak jejich Veltlinske zelene, na Novem Zelandu ponekud netradicni odruda, obsahovalo 20g zbytkoveho cukru, a i presto pusobilo velmi sveze.

Do Martinborough jsem ale prijel hlavne kvuli tamnim skvelym vinum Pinot Noir. Neochutnal jsem spatneho. Vybornou kombinaci kvality a ceny stale nabizi Pinot Noir Crimson od Ata Rangi (36,- NZD). Neprekonatelny je pak s cenou 24,- NZD Pinot Noir Margrain Rivers Edge! Plne vino svetlejsi rubinove barvy s cihlovymi odlesky, vonici a chutnajici po tresnich, svestkach, koreni, s perfektne zakomponovanym trislem, dubem a jemnou stopou animalnosti. Velmi dlouha dochut. Davam 90 bodu a koupi vrele doporucuji, i kdyz vina Margrain vzhledem k male produkci vinarstvi sezenete pouze v Martinborough. Hledejte vinety s legracnim ptakem Pukeko.






Nejlepší novozélandská vína Chardonnay

1. listopadu 2016 v 9:02 | Pavel Černý

Chardonnay je světově nejvíce pěstovaná a také nejoblíbenější bílá odrůda. Tvoří základní stavební prvek bílých vín z Burgundska, rozhodující roli hraje také v šampaňském. Velmi intenzivní projev nabídnou ´novosvětská´ Chardonnay z Kalifornie, Chile a Austrálie. I na Novém Zélandu se vína Chardonnay těší velké popularitě a produkují se v různých stylech prakticky ve všech novozélandských vinařských oblastech.


Chardonnay vzniklo zřejmě samovolným křížením odrůd Rulandské modré (Pinot Noir) a Heunisch. Heunisch je velmi stará odrůda, kterou do Evropy přivezli Hunové v období stěhování národů kolem roku 300 n.l.. Je tedy možné, že odrůda Chardonnay existuje již delší dobu než posledních 700 let, pouze ji v tehdejších smíšených výsadbách nikdo neodlišil od Rulandského bílého. K tomu nejspíš došlo poprvé kolem roku 1300. Pravděpodobné místo vzniku je Francie, kde se od nepaměti pěstuje, ale uvádí se i Libanon.

Na Novém Zélandu se odrůda Chardonnay dočkala největšího rozmachu v 90. letech minulého století. Masivní výsadba probíhala zejména v Gisborne a Hawke´s Bay, tedy teplejších regionech Severního ostrova. V dnešní době Chardonnay tvoří 9 % novozélandské vinařské produkce s celkovým výměrem přes 3.200 ha. Největšími pěstiteli jsou oblasti Marlborough (1038 ha), Hawke´s Bay (1006 ha) a Gisborne (936 ha).
Novozélandská vína Chardonnay mohou být a jsou velmi odlišná, protože se v různé míře produkují ve všech vinařských oblastech Nového Zélandu. Toto rozsáhlé pásmo v délce více než 1000 km zahrnuje subtropické oblasti daleko na severu, stejně jako chladné regiony ve střední a jižní časti novozélandského souostroví. Vína z chladnějších oblastí, jako Marlborough, Waipara nebo Central Otago, mají spíše lehčí tělo a svěží ovocitý projev se šťavnatou kyselinou a příjemnou mineralitou, často zrají pouze v nerezových tancích. Větší vína Chardonnay ale mohou zrát, a v teplejších oblastech Severního ostrova i většinou zrají, v barikových sudech. V posledních letech se začína rozšiřovat také používání betonových vajec. Vína Chardonnay z oblastí Hawke´s Bay a Gisborne jsou plnější, kulatější, bohatá v chuti s nižší kyselostí, s elegantně zakomponovaným dubem a jemným nádechem toustů, másla a oříšků. Tato vína se skvěle hodí k archivaci. Chardonnay z Aucklandu a oblastí nad ním často obsahují vyšší podíl zbytkového cukru a potěší spíše milovníky vín dezertních.
Chardonnay se na Novém Zélandu používá také na výrobu skvělých šumivých vín. Hrozny na výrobu bublinek, jak je známo, milují studené klima, takže znalce veselého nápoje nepřekvapí, že nejlepší sekty najdeme v chladných oblastech, zejména v Marlborough a Central Otagu. Největšího novozélandského výrobce sektů, společnost Lindauer, hledejte ale na adrese v Gisborne. Gisborne je místo, kde poprvé přistál James Cook a kde je možné na Novém Zélandu prvně sledovat východ slunce a zároveň je třetím největším novozélandským vinařským regionem, s nekonečnými řadami keřů odrůdy Chardonnay. Hrozny jsou pak masově vykupovány velkými průmyslovými vinařskými podniky. Oblast Gisborne je ale také sídlem malých butikových vinařství, dávajících přednost kvalitě před kvantitou, jako například prvního novozélandského komerčního biovinařství The Milton Vineyard.




NEUDORF MOUTERE CHARDONNAY 2014 - první novozélandské 100 bodové víno MW Boba Campbella

Původně vystudovaný agronom Tim Finn společně s v minulosti v žurnalistice pracující manželkou Judy, představují typický příklad splněného snu a potvrzují tvrzení, že když se chce, všechno se nakonec povede a v dobré se obrátí. Ve vinařské oblasti Nelson začínali ve stodole z vlnitého plechu téměř s ničím, jen s dobrým nápadem, velkou porcí entuziasmu a s ještě větší láskou k vínu, stejně jako s pevným odhodláním vyrábět ta nejlepší vína v okolí. S přispěním přátel, sousedů a stejně zapálených pracovníků se jim to nakonec víc než dobře povedlo.
Tim a Judy Finnovi vyrábějí ten nejlepší pár vín v burgundském stylu na Novém Zélandu. Někdo může v tom či onom roce vyrobit lepší Chardonnay nebo Pinot Noir, ale nikdo trvale nevyrábí obě odrůdy na tak vysoké úrovni. Jak majitelé Tim a Judy zdůrazňují, posilují jílovité a štěrkové půdy na svazích kopců podoblasti Moutere (původními německými osadníky nazývané Sarau) v oblasti Nelson, hutnost, strukturu a minerální charakter jejich vín, což se projevuje v jejich světové třídě.
Moutere Pinot Noir i Moutere Chardonnay mají vždy bez ohledu na konkrétní ročník přepichovou bohatost svěží ovocné chuti a vyjímečnou odrůdovou čistotu, podtrženou výraznou mineralitou, kterou v takové míře u vín ze sousedního Marlborough málo kdy najdete.

Víno Neudorf Moutere Chardonnay 2014, které jsem měl na začátku loňského roku možnost přímo ve vinařství Neudorf přechutnat, se stalo historicky prvním novozélandským vínem s plným bodovým ohodnocením 100 bodů! Bodoval a takhle se nad ním rozplíval MW Bob Campbell: ´Toto je úplně první víno, kterému jsem dal 100 bodů. Je stejně dobré jako ta nejlepší burgundská, co jsem kdy ochutnal. Do jeho ohromující síly se prostě nejde nezamilovat. Miluji způsob, jakým víno s dokonalou jemností servíruje celou škálu citrusových plodů, společně s křídovou mineralitou, chlebovinkou a briožky. I když je toto víno velmi dobře pitelné již nyní, jsem si jist, že zráním ještě získá na hloubce i charakteru. Je to prostě Chardonnay s ´X´ faktorem.´






Australský časopis Gourmet Traveller WINE patří v oboru vína a gastronomie mezi nejlepší a nejlépe hodnocené na světě. Zde je kombinovaný přehled TOP 12ti nejlepších novozélandských vín Chardonnay roku 2016 a 2015, jejichž seznam jsem v loňském roce ještě neměl k dispozici. Nechť vám poslouží jako užitečná pomůcka při nákupu těch nejlepších novozélandských vín Chardonnay. Bohužel nevím o tom, že by některá z uvedených vín byla k dostání na českém trhu. Body přidělovala odborná porota časopisu GT WINE (bodoval také MW Bob Campbell).


1. 2013 Felton Road Elms Chardonnay, Central Otago, 96/100 2. 2013 Palliser Estate, Martinborough, 96/100
3. 2013 Felton Road Bannockburn, Central Otago, 96/100 4. 2013 Sacred Hill Halo, Hawke´s Bay, 95/100
5. 2012 Dog Point Vineyard, Marlborough, 95/100 6. 2014 Tony Bish Skeetfield Vineyard, Hawke´s Bay, 95/100
7. 2013 Te Kairanga Chardonnay, Martinborough, 93/100 8. 2013 Sacred Hill Virgin, Marlborough, 92/100
9. 2012 Summerhouse Chardonnay, Marlborough, 92/100 10. 2013 Angela Stone, Nelson, 92/100
11. 2013 Aronui Chardonnay, Nelson, 90/100 12. 2013 Waipara Hills Equinox, Waipara Valley, 90/100