Prosinec 2016

Nelson - centrum novozelandskeho remeslneho pivovarnictvi a pestovani chmele

8. prosince 2016 v 0:01 | Pavel Cerny

Nelson je vyhlasenou oblasti pro pestovani jablek, tresni a jineho ovoce, stejne jako znamym producentem delikatnich vin prevazne burgundskych a alsaskych odrud. V cem je ale tato malebna proslunena oblast nachazejici se na severu Jizniho ostrova skutecne vyjimecna, je pestovani prvotridniho chmele.


Nektere z puvodnich novozelandskych odrud, jako napriklad Motueka, Riwaka, Nelson Sauvin nebo treba Cascade (mutace puvodne americke odrudy, nedavno prejmenovana na Taiheke), pouiziva i spousta sladku v ceskych a moravskych minipivovarcich, ktere u nas zaplat panbu rostou jak po desti. Stejne tak je tomu i v okoli Nelsonu, Motueky/Riwaky a Takaky. Zejmena v okoli mestecka Motueka a nedalekych kopcu Moutere si budete pripadat jak v chmelovem raji. Takovy novozelandsky Zatec... Chmelnice a zase jen chmelnice a hlavne spousta malinkych remeslnych minipivovarku, produkujicich zajimava pivecka.

Chmel a tajemstvi vyroby zlataveho moku privezli do oblasti v okoli Nelsonu kolem roku 1840 osadnici z Nemecka a Anglie. Usadili se v pohori Moutere, tehdy nazyvane po nemecku Sarau. Brzy zjistili, ze pudni slozeni (jilovite sterkopisky) a specificke klima dane blizkosti more a vyssi nadmorskou vyskou, jsou mimoradne vhodne pro pestovani revy a chmele. Rychle nasledovala vyroba vina i piva a tato tradice uspesne pokracuje i po vice nez 150ti letech dodnes.
V celkovem poctu 18ti producentu je spolecne spravovana spolecnost New Zealand Hop Limited, zamerena na presah produkce chmele do pivovarnickeho prumyslu. Chmel od techto pestitelu, z nichz nekteri vlastni i vinice a delaji skvela vina (napriklad Riwaka River Estate), vykupuji nejen velke nadnarodni pivovarnicke spolecnosti z celeho sveta, ale take male remeslne minipivovarky, vcetne tech ceskych, jejichz originalni poctive chmelena pivecka mame tak radi. Oblast okoli mesta Nelson je ve skutecnosti jedinym novozelandskym komercnim producentem chmele, predstavujicim necele 1 % svetove produkce.


Chmelove sisky Motueka dodavaji lezakum a svrchne kvasenym pivum typu ALE citrusove aroma



Captain Cooker Manuka Beer - The Mussel Inn Brewery - Onekaka - Golden Bay (91 bodu)

A ktere ze remeslne uvarene pivecko mne nejvice zaujalo? Rozhodne vlajkova lod minipivovarku a hudebni hospudky The Mussel Inn, kterou najdete pri hlavni ceste kousek za Takakou smerem na Collingwood. Tento cerveno-hnedy jantarovy lezak je specificky tim, ze je dochuceny cerstvymi vyhonky puvodniho novozelandskeho stromu manuka. Lahodne osvezujici pivecko, koreniste vonici a chutnajici po aromaticke manuce, cerpa z puvodni receptury kapitana Jamese Cooka z roku 1773. Skutecne velmi originalni prijemna chut, zachovavajici si svezest a chmelovou horkost, s plzensky nerusivym obsahem alkoholu 4,4 %. Ejly a cidery umi v Mussel Inn Brewery taky skvele. Cooker je ale neco uplne jineho, na co je bezny pivar i znalec piva zvykly. Doporucuji vyzkouset! Za navstevu stoji take navsteva jejich netradicnich kompostovych toalet (potreba se dela do jehlici..). Hospudka je i mistem konani rockovych, bluesovych a jazzovych koncertu, ale take autorskeho cteni.

Na vyber je toho k prechutnani v okoli Nelsonu skutecne mnoho, a to jsem jeste nezminil skvelou tamni gastronomii a nadherne plaze se zlatym piskem. Vyplati se pobyt alespon dve tri noci a tuto vinarskou a chmelarskou oblast poradne prosmejdit. Urcite nezapomente take navstivit nejstarsi novovozelandskou hospodu Moutere Inn, jejiz budova z roku 1850 svuj vek rozhodne nezapre. Interier je znacne osuntely az nevabny, pripominajici IV. cenovou.. (NE vsak cenami!), presto vsak velmi osobity s neopakovatelnou atmosferou.


Moutere Inn est. 1850 - znama malba nejstarsi novozelandske hospody, stojici v historickem Sarau



Yealands M2 Organic Block Sauvignon Blanc 2015

1. prosince 2016 v 9:58 | Pavel Cerny

Dalsi navstevu vinarstvi Yealands Estate jsem mel naplanovanou az pri ceste zpet z jihu na sever. Svezeni po SH1 z Kaikoury do Seddonu povazuji za jedno z nejhezcich, ktere muzete na Novem Zelandu absolvovat. Mocna carodejka priroda si ale postavila hlavu a zatrasla zemi tak silne, ze mimoradne scenickou silnici lemujici pobrezi Pacifiku plne povalujicich se lachtanu zasipala hlinou a minimalne na nekolik mesicu ji ponechala uzavrenou a nesjizdnou.


Z Blenheimu, vinarskeho centra Marlborough, se ale do Seddonu dostat da a tak jsem k Pete Yealandsovi na Seaview Road zamiril jiz nyni. Vlastne hlavne kvuli nadherne prirodni scenerii jeho nekonecnych zpivajicich vinic, na obzoru lemovanych jeste rozlehlejsim oceanem. Taky jsem si chtel zpravit chut a dat sanci naprave reputace smakuladoidnich, prilis kyselych zakladnich vin Yealands, jez jsou dodavana snad do kazdeho ceskeho supermarketu. Pri te nesmirne plose vinic se tomu ani nedivim...
V Awatere Valley tentokrat panovalo pochmurne pocasi. Jeste smutnejsi byl pohled na nedavnym zemetresenim zdevastovane a nenavratne poskozene nerezove tanky, ktere pred budovou vinarstvi odstranovaly mohutne samohybne jeraby (fotit mi tentokrat nebylo bohuzel umozneno). Coz o to, vsechnu tu skodu pojistovna zaplati, ale kolik dobreho vina bylo zbytecne prolito!? Presto meli v cellar door Yealands otevreno, i kdyz pochmurne pocasi a mozna i obavy dovnitr mnoho navstevniku neprilakalo. K ochutnani byly pripraveny vzorky vyssich rad, ktere az na jednu vyjimku - Sauvignon Blanc Single Block - na ceskem trhu nesezenete. Mimochodem moc pekne mineralni vino z Awatere Valley za prijatelnych 23,- NZD. Nejzajimavejsi z prezentovanych vin pro mne ale bylo fortifikovane vino Tawny s obsahem alkoholu 18 %, ktere by se klidne mohlo smele pomerovat s lepsimi kousky z Portugalska.


Zpivajici vinice a mokrady Yealands Estate za hezkeho pocasi


Ja jsem mel ale uz z minula zalusk na organicke vino Sauvignon Blanc ze specificke vinice M2 v sousednim Wairau Valley. Volba vysla perfektne. Jak slibovala zadni cast elegantni vinety, Sauvignon M2 z teplejsiho udoli Wairau prekypoval ve vuni i v chuti tropickym ovocem, zejmena marakujou a zralym grepem, travnatou slozku suplovala zelena paprika, vse bylo skvele vybalancovano stavnatymi citrusovymi plody a jemnou mineralitou. Vina byla plna pusa a jeho popijeni se nedalo proste zastavit. Nekonecna dochut... Vse ukoncil az obsah alkoholu 13 %, takze trochu zbylo i na dalsi(dnesni) den ke slavkam v Havelocku.
Jak je videt, pan Yealands a jeho sikovna vinarka Tamra Washington umeji udelat i skvela vina. Bez vahani davam 90 bodu a koupi vsem, kdo se potuluji po Zemi dlouheho bileho mraku obzvlast pri cene peknych 25,- NZD urcite doporucuji!

Kdyz uz ne do Kaikoury, zajedte si alespon k Pete Yealandsovi na Seaview Road. Na okruzni jizdu vinohradem se zastavenim na utesu s uzasnym vyhledem na ocean vas momentalne z bezpecnostnich duvodu sice nepusti, ale se zapujcenou reflexni vestou s logem VISITOR Yealands Estate vam prochazku mezi revou radi dovoli. Alespon rozdychate ta skvela vina a na chvili zapomenete na koprivaky nejen z ceskych supermarketu.


Najděte nás na Facebooku: Vína z Nového Zélandu