Únor 2017

Zaostřeno na kvalitu! 90+/100 bodový Sauvignon Blanc

22. února 2017 v 16:16 | Pavel Černý

Vážení milovníci vín z Nového Zélandu, rád bych vám představil některé z nejlepších novozélandských vín Sauvignon Blanc, která jsem měl během svého posledního putování Zemí dlouhého bílého mraku možnost ochutnat a která se zároveň dají, tedy alespoň většina z nich, běžně zakoupit v každém větším novozélandském supermarketu. Přitom se často jedná o zajímavá, neobvyklá vína i o poměrně výhodný nákup. Více informací, včetně fotografií a naší aktuální nabídky novozélandských vín na prodej, najdete na naší FB stránce: Vína z Nového Zélandu.




Martinborough - Ata Rangi Sauvignon Blanc 2015 (94/100)
Vinařství Ata Rangi je uznávaným producentem vín burgundských odrůd, zejména Pinotu Noir světové třídy. Za pozornost ale také stojí jejich Sauvignon Blanc, který bývá často zařazován mezi deset nejlepších novozélandských vín této odrůdy. Zcela oprávněně! Nečekejte typický superovocný Sauvignon. Toto víno z Martinborough je docela jiné - dospělé a seriozní, plné a komplexní. Ovoce bylo sklizeno ručně z nízko zatížených starších keřů..., malá část celých odstopkovaných hroznů kvasila v obří dřevěné kádi, 30 % vína zrálo v použitých barikových sudech.
Suchý Sauvignon Blanc od Ata Rangi není žádná duběnka, je pouze rafinovanější. Po odšroubování víčka docela nenápadně zavoní drcený křemen, kvalitní japonský zelený čaj, citronová tráva a zralý angrešt. V plné, osvěžující chuti se přidávají lískové oříšky, pečené hrušky máslovky, nektarinky, citrusy a decentně také tropické ovoce, zejména ananas a marakuja. Dochuť je nekonečná, broskvová a velmi minerální až slaná, důsledek převážně kamenitých půd v okolí městečka Martinborough.
Ata Rangi Sauvignon Blanc je skvělé gastro víno, které perfektně doplní pokrmy z ryb a mořských plodů nebo nazrálejší kozí sýry. Obsah alkoholu nerušivých 13 %. Cena 25,- NZD (Countdown) se vzhledem k vysoké kvalitě vína jeví jako více než příznivá. Rozhodně doporučuji!


Marlborough - Craggy Range Sauvignon Blanc 2016 (90/100)
Pokud chcete oslnit na večírku nebo zapůsobit v dámské společnosti, sáhněte po tomto Sauvignonu. Vinařství Craggy Range z Hawkes Bay se da označit za ikonické, i když vzniklo relativně nedávno fůzí kapitálu vínamilného nadšence - milionáře a know-how zkušených odborníků - vinařů vinohradníků. Craggy Range používá hrozny z vinic všech důležitých novozelandských vinařských regionů, aby vznikla vyjímečná vína hrdá na svůj původ.
Suchý Sauvignon Blanc ročníku 2016 z několika vinic v Marlborough je velmi povedené víno světle žluté slámové barvy, perfektně reflektujicí kamenitý terroir Marlborough. Ovocnost a svěžest citrusů a marakuji, společně se šťavnatostí bílých broskví, se zde harmonicky snoubí s elegantními florálními tóny a mineralitou. Středně dlouhá dochuť, obsah alkoholu 13 %. Cena cca 20,- NZD.


Marlborough - Nautilus Sauvignon Blanc 2016 (94/100)
Toto víno z Wairau Valley je tím nejlepším Sauvignonem z Marlborough a jedním z nejlepších novozelandských vín této odrůdy vůbec, co jsem kdy ochutnal. Dokonalost sama! Extrémně a zároveň velejemně koncentrovaná vůně tropického ovoce, kombinovaná se svěžestí citrusových plodů. Pokud máte rádi ovocný Sauvignon Blanc od Cloudy Bay nebo Astrolabe, tohle víno vás zajisté nadchne. Intenzitu požitku posouvá ještě o stupínek výš. Plná osvěžující chuť marakuji, kompotovaných broskví, pečených hrušek, zralého angreštu a šťavnaté limety zůstává ještě dlouho po polknutí v ústech. Nekonečná, jemně mineralní dochuť. Obsah alkoholu 13 %, příjemná cena těsně nad 20ti NZD (Wine Glengarry). Neváhejte!


Central Otago - Amisfield Sauvignon Blanc 2015 (91/100)
Vinařství Amisfield, které najdete na břehu horského jezera Hayes nedaleko malebného městečka Arrowtown v Central Otagu, se od roku 1988 specializuje na produkci vysoce kvalitních vín Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling a vín šumivých. Sauvignon Blanc ročníku 2015 je osvěžující plné suché ovocité víno, jehož malá část zrála po delší dobu na kvasinkách v použitých francouzských barikových sudech. Komplexní, plné, kulaté víno. Perfektně vybalancované travnaté tóny a tropické ovoce. Paprika, angrešt, jarní louka, marakuja, citrusy. Dlouhý, šťavnatý minerální závěr. V Aucklandu zakoupíte u Caro´s za cca 30,- NZD. Perfektní rozlučkové víno, degustované ze skla Riedel. A ta večeře s výhledem na sopku Rangitoto... Děkuji Dianne!


Dále doporučuji ochutnat vína Sauvignon Blanc (90+/100) od následujících vinařství:
Mishas, Peregrine, Carrick, Mt.Difficulty, Wairau River, Auntsfield, Raparua Springs, Allan Scott, Clos Henri, Astrolabe, Hunters a samozřejmě i Sauvignon Blanc od Cloudy Bay. Pokud jste ochotní zaplatit přibližně 50,- NZD, za odšroubování víčka také stojí jejich v dubu zrající Sauvignon Te Koko. Jedná se o moc hezky udělané, stále svěží a ovocité, komplexní minerální víno (zrálo ve starých francouzských barikových sudech, pouze 8 % vína v nových), vhodné pro gastronomii nebo speciální příležitosti.





Recept na přání: Gulášek z jehněčí kýty

9. února 2017 v 13:46 | Pavel Černý

Pěkný lamb shank zbavte kosti, nakrájejte na větší kostky (blány a blanky pro lepší chuť ponechte), za stálého míchání ideálně na sádle zarestujte hodně cibule nasekané na jemno, trpělivě a dlouze, až začne zlátnout přidejte kostičky kořenové zeleniny, čerstvý tymián, pak nějaký dobrý pickle od Barkers (doma dávám šípkové pyré), vše řádně promíchejte, nechte zkaramelizovat, přidejte lžíci vinného octa, nechte jej odpařit, postupně přidávejte kostky masa (kdo má rád ostré, může přidat feferonky), osolte, opepřete čerstvě drceným pepřem, přidejte čerstvý rozmarýn, jak se zredukuje šťáva z masa, podlijte pivem nebo červeným vínem, nechte odpařit alkohol, zalijte vroucí vodou, ideálně vývarem, dosolte, dopepřete, dokořeňte, za občasného míchání nechte vařit na mírném plameni pod pokličkou alespoň hodinu (spíše dvě), jak maso změkne přidejte brambory, kumary a papriky (kombinace žlutých, červených a zelených vypadá moc hezky), dle potřeby dolijte vodu nebo vývar, povařte dalších cca 20min dokud brambory nezměknou. Podávejte z čerstvou nebo rozpečenou bagetou ideálně druhý den. Zapíjejte červeným vínem nebo pivem, které jste použili k přípravě pokrmu. Dobrou chuť!



Blind River Marlborough Sauvignon Blanc 2015

9. února 2017 v 13:46 | Pavel Černý

Není jednoduché se rozhodnout, jaká vína přibalit do zavazadla, když máte váhový limit 23kg. Víno Sauvignon Blanc od drobného proucenta z Awatere Valley v Marlborough jsem domů přivezl hlavně ze zvědavosti, protože ho kdysi ve svém letáku sliboval a za neobvykle nízkou cenu nabízel hypermarket Albert, ale nikdy Sauvignon Blind River do svých regálů nedodal...

Toto suché bílé víno rozhodně nezapře svůj původ. I se zavřenýma očima poznáte kopřiváček z chladnějšího vinorodého údolí Awatere, sahajícího od úpatí hory Tapuaenuku na západě, až daleko ke břehům Pacifiku na východě. Hrozny zde byly pro naše víno vypěstovány a sklizeny ve dvou odlišných vinohradech a následně odděleně ve vinařství zpracovány. Později byla tato dvě různá vína spojena a 10 % putovalo do použitých barikových sudů. Dub ani máslové tóny z vína rozhodně cítit nejsou. Sauvignon Blanc Blind River ročníku 2015 je velmi řízný, ale díky kvalitně vyzrálému ovoci a použití dubu ne agresivní. Ve vůni i v chuti dominují angrešt, limeta, kopřiva a hluchavka, zelená paprika i bílý pepř, v dochuti se objevuje grep. Závěr je středně dlouhý, šťavnatý a lehce minerální.
Obsah alkoholu 13.5 % je dle mého názoru zbytečně vysoký. Osobně bych kvasný proces zastavil někde na 13ti procentech, vínu by trocha zbytkového cukru navíc určitě prospěla, zakulatilo by se, stalo by se hodnějším. Jeho ostrá čepel snadno prořízne mastnější rybu, třeba lososa, nebo dobře doplní pikantní asijskou kuchyni. Cena 25,- NZD není zrovna nejnižší, ve stejné kvalitě se dá pořídit novozélandské víno Sauvignon Blanc mnohem levněji. Uděluji 88 bodů.



ilustrační foto