Duben 2017

Nejlepší novozélandský Syrah nemá hluboké kořeny

24. dubna 2017 v 8:53 | Matt Walls (přeložil, upravil a doplnil Pavel Černý)

V roce 1984 jistý Dr. Alan Limmer prováděl výzkum pro Novozélandský státní vinařský institut, když se dozvěděl, že jeho pracoviště má být z důvodu nedostatku peněz uzavřeno a k institutu patřící vinice mají být zaorány do země. Dlouze neotálel a rychle běžel zjistit, co by se dalo zachránit. Téměř z plamenů vyrval devět keřů révy Syrah, tehdy vlastně jediných této odrůdy na Novém Zélandu. Ještě měly kolem kmínků uvázané plastové odrůdové štítky, podobně jako v porodnici miminka jmenovky. Vzal si je domů do Hawke´s Bay a vysadil je ve svém vinařství Stonecroft. Dětičky se ujaly, množí se a stále plodí ovoce. Nikdo přesně neví, jak se Syrah ocitl ve své domovině na francouzské Rhôně, jisté ale je, že na druhém konci světa neskončil jako hromádka popela na korbě nějakého omláceného pick-upu.




Novozélandský vinařský průmysl je možná stále ještě příliš mladý, i když velmi rychle vyrostl a stal se jakousi výkladní skříní původně francouzských vinných odrůd. Nejdříve to byl Sauvignon Blanc, později ho následoval Pinot Noir. S určitým časovým zpožděním se o slovo hlásí také Syrah.
Pokud se budeme bavit o modrých odrůdách, na Novém Zélandu jednoznačně dominuje Pinot Noir se 70ti % výsadby, následován Merlotem se 16ti %. Ten je ale vzhledem k ne vždy oslňujícím výsledkům na mírném ústupu. A tak na třetím místě, byť pouze s 6ti % výsadby na scénu přichází od plamenů zachráněný Syrah, měnící se v novou hvězdu na nebi novozélandského vinařství. Z Hawke´s Bay se vydal prakticky do všech významných vinařských regionů Nového Zélandu a již nyní je schopen nabídnout velmi rozdílné styly v závislosti na terroir jednotlivých oblastí i subregionů. Hawke's Bay, Waiheke Island, Martinborough a Marlborough patří mezi ty nejvýznamnější.


Hawke's Bay

Tři čtvrtiny výsadby Syrahu najdeme v Hawke´s Bay. Tato horká a prosluněná oblast je ovocným sadem Nového Zélandu, kde většina vinic leží na rovinách táhnoucích se od Pacifiku směrem do vnitrozemí. Meandrující koryta čtyř řek dala vzniknout rozdílným půdním podmínkám. Zvláště jeden kamenitý sektor by se mohl jevit jako předem odepsaný, tak pustý, že by se nehodil ani ovcím na pastvu. Naštěstí někoho moudrého napadlo vysadit tam révu, čímž dal vzniknout možná nejvýraznějšímu novozélandskému terroir. Tento subregion je znám jako Gimblett Gravels (viz mapka).
Mezi tamní nejvýznamnější producenty vín Syrah patří vinařství Trinity Hill. Bylo založeno Robyn a Robertem Wilsonovými, majiteli londýnské restaurace Bleeding Heart a jejich australským přítelem, vinařem Johnem Hancockem. Ten strávil jeden ročník s francouzskou legendou z Rhôny - Gérardem Jabouletem. Bylo to v roce 1996. John tehdy domů přivezl odnož Syrahu z jedné z nejlepších vinic ikonického svahu Hermitage. Další rok Gérard zemřel. Nejlepší víno Syrah od Trinity Hill se jmenuje Homage, na jeho počest. Ačkoli je oblast Hawke´s Bay dobře známá produkcí velkých vín ve stylu Bordeaux a opulentních Chardonnay, Hancock věří, že to budou právě temná, kořenitá, po pepři vonící a chutnající vína Syrah, která Hawke´s Bay proslaví mezinárodně.
Warren Gibson je hlavním technologem u Trinity Hill, zároveň se svou ženou Lorraine Leheny vyrábí víno pod vlastní značkou Bilancia. V žádném jiném novozélandském víně Syrah nenajdete výraznější stopu pepřnatých tónů jako v Bilancia La Collina Syrah ročníku 2013. Vinice v Hawke´s Bay, na rozdíl od Rhôny, leží v drtivé většině na rovině. Vinohrad v prudkém svahu, kde zrály hrozny pro Syrah La Collina, je vyjímkou potvrzující pravidlo. Vlastně se jednalo o experiment, který vyšel náramně. Hrozny před macerací nebyly odstopkovány, což vínu dodalo na síle (používání určitého množství třapin při fermentaci je při výrobě vína Syrah na Novém Zélandu běžné). Vzhledem k ceně, že by varování pro vína z Côte-Rôtie?




Novější subregion, sousedící s Gimblett Gravels, se jmenuje Bridge Pa. Mocná, do hloubky sahající štěrková vrstva, je překryta drobou (sedimentární hornina, přesněji druh slabě vytříděného pískovce s obsahem jílu, siltu, živců, křemene, slíd a úlomků hornin), vátými písky a vulkanickým prachem, což dodává tamním vínům Syrah výrazný osobitý charakter, stále pepřnatý, ale více florální, jemnější. Vína jsou lehčího těla s větším podílem červeného ovoce, hlavně malin. Syrah Bullnose od vinařství Te Mata Estate je zářným příkladem (Bullnose, stejně jako jeho menšího bratra Te Mata Estate Vineyards Syrah, najdete v naší nabídce na FB: Vína z Nového Zélandu - pozn.překl.). Brzy jistě uslyšíme o dalších subregionech oblasti Hawke´s Bay, které si, jak budou keře révy stárnout, také vytvoří svůj nezaměnitelný projev. Mezi ně již nyní můžeme zařadit sametově čistá vína Te Awanga i Syrah od prestižního vinařství Elephant Hill.


Waiheke Island

S 60ti hektary osázenými révou, druhým největším regionem Nového Zélandu pro Syrah je Northland s Aucklandem, konkrétně ostrov Waiheke, vzdálený od Aucklandu pouhých 10km. Jedná se o pohádkově malebné místo, lehce zvlněný zelený ostrůvek v moři modré, lemovaný písčitými plážemi jakoby vystřiženými z pohlednice. Na Waiheke můžete najít 29 drobných vinařství, z nichž největší je Man O´ War. "Nemyslím, že by jsme chtěli patřit do partičky kolem vín Pinot Noir," říká vinař a výkonný ředitel Duncan MacTavish, "Vsadili jsme na Syrah, i když ho nikdy neuděláme tolik, kolik bychom potřebovali."
Vertikální degustace vína Dreadnought Man O´ War Syrah 2012 ukázala, že tento ročník byl pro vinařství zlomovým. Skončili s dokyselováním, začali macerovat na stopkách a prodloužili vínu čas strávený v 500 litrových sudech z 12ti na 24 měsíců. Progres v kvalitě může také být částečně důsledkem stárnutí keřů révy, k čemuž MacTavish poznamenává "náš Syrah se stává více vytříbeným a není již pouze explozí ovocnosti". Nejenom na Waiheke vykročili do budpocnosti správným směrem.
Ostrov Waiheke je o něco méně slunečný než Hawke´s Bay a má i relativně vlhké klima. Také teplotní rozdíly mezi dnem a nocí nejsou tak výrazné jako v jižnějších regionech Nového Zélandu (jsme na jižní polokouli - pozn. překl.). Výše vyjmenované rozdíly v klimatu, společně s těžkými jíly a vulkanickou půdou, znamenají odlišný styl vín Syrah. Jsou plnější a těžší se spoustou zralého tmavého ovoce, něco mezi Syrahem a Shirazem, jestli víte, co tím myslím. Dalšími specialisty na kvalitní vína Syrah jsou na ostrově Waiheke butiková vinařství Passage Rock a Hay Paddock.




Martinborough
Martinborough je malé městečko ležící na jižním cípu Severního ostrova, 65km severovýchodně od hlavního města Wellingtonu. Je domovem pro 1.600 stálých obyvatel žijících v hezoučkých jedno a dvouposchoďových dřevěných domcích, hvězdicově seskupených kolem centrálního čtvercového náměstí s parkem uprostřed. Městečko je lemováno jedněmi z nejlepších novozélandských vinic, na kterých se pěstuje Pinot Noir. I když se v Martinborough žádný vinař neopírá pouze o odrůdu Syrah, několik velmi šikovných producentů tam najít můžeme.
Mimořádně zajímavý Syrah dělá vinařství Kusuda Wines (i jejich Pinot Noir je excelentní a také dosti drahý - pozn. překl.). Během studií práva v jeho rodném Japonsku, Hiroyuki Kusuda několikrát o prázdninách vyrazil s baťůžkem toulat se po Evropě a jejích vinicích. Do vína se tam přímo zamiloval. Po ukončení studií začal v Japonsku pracovat ve svém oboru, ale jeho záliba ve víně dosáhla takové úrovně, že ji nemohl již déle ignorovat. Právo zápasilo s vínem a víno právo porazilo. V roce 1997 se začal učit německy, aby se vypravil studovat enologii a vitikulturu na univerzitu v Geisenheimu. Jeho diplomová práce na téma novozélandské Chardonnay ho přivedla až do Martinborough, kde už zůstal. Nejdříve si pronajal a později konečně zakoupil několik vinic a začal vyrábět vlastní víno. Kromě Pinotu Noir a Syrahu dělá také moc pěkný Riesling. K Syrahu přistupuje podobně jako k Pinotu, jen ho nechává víc dýchat. A funguje to! Čistý styl, elegantní až decentní, přesto plný sluneční energie a intenzivní ovocné svěžesti.
V Martinborough roste pouhých 10 hektarů Syrahu a Kusuda pochybuje, že se toto číslo kdy zvětší, protože tato oblast je pevně spjatá s víny Pinot Noir, a to nejen v hlavách vinařů, ale také jejich zákazníků. Mezi další vinařství, která by jste neměli přehlédnout, určitě patří Martinborough Vineyard, který produkuje líbivě šťavnatý Syrah se 4 % podílem Viognieru, dále potom vinařství Dry River a jejich Lovat Vineyard Amaranth Syrah, což je komplexní víno plnějšího těla s expresivní aromatikou a rozhodně by jste neměli jen tak minout vinařství Ata Rangi (tam je skvělé snad úplně všechno - pozn. překl.). Jejich Syrah nese název Juliet. Je čistý, elegantní, rafinovaně kořenitý a jak říká vinařka Helen Masters "přesně takový, jaký by měl Syrah z Martinborough být". Moc hezky udělané víno, které perfektně demonstruje velký potenciál tohoto regionu nejen v novozélandském měřítku.
U Ata Rangi rádi experimentují a vymýšlejí neotřelé až kreativní postupy, jak dosáhnout ideální vyzrálosti svých hroznů. Tak například u Syrahu zkoušeli, jak mi bylo řečeno s nevalným výsledkem, používat vyhřívané dráty. V současné době u stejné odrůdy experimentují s vrstvou velmi jemně drcených střepů z lahví (viz foto), která má pod dozrávajícími hrozny kumulovat teplo. ´Cellar Door´ Ata Rangi naleznete mezi vinohrady nedaleko centra Martinborough a můžete očekávat milou vstřícnou obsluhu, ochutnávku s odborným výkladem i možnost výhodného nákupu (to ale neznamená, že vína Ata Rangi jsou levná, nejsou). V městečku je možné si zapůjčit kolo, třeba na celý den a jednotlivá vinařství včetně Ata Rangi obrazit ´bezpečně´ kolmo. Před případným návratem za volant doporučuji pořádně šlápnout do pedálů a vydýchat se, popřípadě si dopřát něco dobrého k jídlu v některé z tamních výborných restaurací.




Marlborough

Marlborough disponuje 19.047 hektary Sauvignonu Blanc. Když renomovaný odborník na půdní složení Claude Bourguignon navštívil vinařství Fromm Winery, prohlásil, že by tam vlastně měli pěstovat Syrah. Aby nebyli tuctoví, ignorovali všechny sousedy a raději dbali jeho doporučení. Jejich víno Fromm Vineyard Syrah je planoucím majákem v nekonečném moři Sauvignonu. Obzvláště ročník 1999 byl vyjímečný a stále se zlepšuje. (Fromm Winery je specialista na červená vína a také člen spolku organiků MANA - Marlborough Natural Winegrowers. Rozhodně také ochutnejte jejich Syrah La Strada a Pinot Noir, který patří k těm nejlepším na Novém Zélandu - pozn. překl.)
V údolích Marlborough nezbylo mnoho volného místa k osázení révou a tak se pozornost některých vinařství zaměřila na dosud nevyužitou půdu v nejzazších cípech svých pozemků. Naštěstí se ukazalo, že severně orientované svahy na jižním konci údolí Wairau Valley jsou díky bohatým jílům vhodné k pěstování červených odrůd. Nejznámější vinicí tohoto druhu, vlastně jsou jen dvě, je vinohrad Clayvin. Révu tam úspěšně pěstuje kromě Frommu také vinařství Giesen.
Momentálně je v Marlborough 10 hektarů Syrahu, stejně jako v Martinborough. Pro oba regiony je společné poměrně chladné klima, možná někdy až příliš pro úspěšné dozrávání této teplomilné odrůdy, ve stylu produkovaných vín Syrah se však tyto dvě oblasti odlišují. Zatímco v o něco teplejším Martinborough můžeme ve vínech najít spíše florální tóny a vína středního těla, v Marlborough je Syrah ještě o něco subtilnější s tóny pepřovými. Vzhledem ke spoutanosti Marlborough se Sauvignonem si lze jen stěží představit, že se tam Syrah někdy výrazně prosadí. Anna Flowerday z vinařství Te Whare Ra (další organik a člen MANA - pozn. překl.) k tomu dodává "potenciál by byl docela velký, i když Syrah z Marlborough nikdy nebude laciné víno pro masy, ale jen okrajová záležitost několika malých vinařství a nadšenců."


Velmi slibná budoucnost

Nový Zéland dal vzniknout vínům Syrah vlastního stylu a specifického projevu, což jde ruku v ruce s víny skutečně mezinárodních odrůd i dobře zapadá do kontextu velmi široce pojaté gastronomie. Jestliže se dá australský Shiraz označit jako temný, ohnivý, plný zralého černého ovoce, tělnatý a silný, novozélandský Syrah je naopak postavený na lehkosti, eleganci, živé kyselince a svěží vůni ovoce červeného. Co je vzrušující již nyní, že se stihl vytříbit a vytvořit si vlastní styly napříč jednotlivými oblastmi, dokonce subregiony Nového Zélandu i odlišnými ročníky.
Díky jeho aromatice a říznému projevu vás novozélandský Syrah nenechá v klidu. Možná se někdy může jevit jako poněkud hubený a krátký, jeho tříslo může někdy působit slabě a nevýrazně, ale jsem si jist, že se to bude postupně, i když třeba pomalu, tak jak bude réva stárnout, jen lepšit. Vyjímečně se také stává, že to novozélandští vinaři přehánějí s novými sudy nebo jsou příliš štědří s do Syrahu dodaným Viognierem (na Rhôně se bílý Viognier v malém množství přidává do kupáží se Syrahem běžně - pozn. překl.), ale to se dá snadno a rychle upravit.
Některá vína nejsou jen dobrá, ale přímo skvělá a nezaměnitelná. Mezi mé oblíbené ročníky na Rhôně patří 1983 - tehdy ještě ani nebyly první keře Syrahu na pozemcích vinařství Stonecroft vysazeny. Novozélandský Syrah však urazil během krátké doby velkou vzdálenost. Je to stále ještě dítě v plenkách, takový malý Mozart se všemi svými vrtochy, ale s již nyní viditelným ohromným talentem. Můžeme se jen těšit, jak bude růst a zlepšovat se. Zdá se, že našel nový, vzrušující domov a daří se mu velmi dobře. Cheers!




Některá z nejlepších novozélandských vín Syrah, která stojí za ochutnání

Waiheke Island
Man O' War Dreadnought 2012, 2014, Man O' War Kulta 2012, Passage Rock Reserve Syrah 2013

Hawke's Bay
Trinity Hill Gimblett Gravels Syrah 2010, 2014, Trinity Hills Homage 2015, Bilancia Syrah 2014, Bilancia La Collina Syrah 2013, Craggy Range Gimblett Gravels Syrah 2014, Craggy Range Le Sol 2011, 2014, Elephant Hill Reserve Syrah 2012, 2014, Elephant Hill Gimblett Gravels Syrah 2013, Elephant Hill Ariviata 2009, Vidal Reserve Syrah 2014, Vidal Legacy Syrah 2010, 2014, Te Mata Bullnose Syrah 2015, John Forrest Collection Gimblett Gravels 2013, Cypress White Label Syrah 2015, Paritua Syrah 2014, Ash Ridge Premium Estate Syrah 2015, Element Syrah 2015

Martinborough
Kusuda Syrah 2013, 2014, Martinborough Vineyard Syrah Viognier 2014, Ata Rangi Juliet Syrah 2013, Dry River Lovat Vineyard Amaranth Syrah 2013

Marlborough
Fromm La Strada Syrah 2014, Fromm Fromm Vineyard Syrah 2010, 2014, 2015, Te Whare Ra Syrah Singe Vineyard Syrah 2015, Wairau River Reserve Syrah 2014, Giesen Clayvin Syrah 2012, 2013