Září 2017

Vína z Nového Zélandu ústy Vincenta Gasniera

12. září 2017 v 13:18 | Vincent Gasnier (upravil a doplnil Pavel Černý)

O víně byla sepsána spousta knih a článků, více či méně zdařilých, různě obsáhlých, dlouhých či publikací různě tlustých. Mezi ty povedené a velmi čtivé a pro laiky zároveň i dobře srozumitelné zajisté patří knížka Jak vybírat víno - jak na to, aby vám víno lépe chutnalo (v ČR vydala Euromedia Group v roce 2007) od francouzského autora a profesionálního degustátora Vincenta Gasniera, ve své době nejmladšího držitele titulu Master Sommelier. Vincent se zde velmi poutavě rozepisuje o své vášni pro víno, odhaluje nečekané bohatsvtví vůní a chutí vín z celého světa a radí, jak si mezi nimi dobře vybrat a jak si je co nejlépe vychutnat. Hezky se vyjadřuje také o vínech z Nového Zélandu. Jeho pozornosti samozřejmě neunikl novozélandský Sauvignon Blanc, ale také vína Pinot Gris, Chardonnay, Tramín, Pinot Noir, Merlot ani čím dál lepší tamní vína šumivá.



Sauvignon Blanc

Pohádkové krajiny Nového Zélandu svým způsobem odpovídají vínům Sauvignon Blanc - některá jakoby skutečně pocházela z jiného světa. Klíč k úspěchu této odrůdy je její pěstování v relativně chladných klimatických podmínkách, které zpomalují zrání hroznů a zvyšují komplexnost vína. Vzpomínám si, že jsem ochutnával Sauvignon Blanc v Hawke´s Bay uprostřed Severního ostrova. I když bylo víno velmi dobré, teplé podnebí ho činilo poněkud mdlé. Avšak dále na jih, v Marlborough v severní části Jižního ostrova, převládá úděsná kombinace chladného počasí, mořských větrů a prosluněných pahorků. A všechny tyto charakteristiky společně udělují vínu ten správný obsah citrusové kyseliny a současně zajišťují, že není příliš řízné.
Vína z Marlborough jsou lehká, se zjevně tvrdými kyselinami a výraznými příchutěmi po angreštu, citrusových plodech, mučence a bylinách. Styl vína je v zásadě podobný francouzským vínům z regionu Sancerre, je však mnohem výraznější a šťavnatější.
Víno Sauvignon Blanc se stalo vlajkovou lodí tohoto koutu vinařského světa, avšak jeho cena odpovídá jeho pověsti. Dobré vzorky nenajdete v regálech s výhodnými nabídkami, stojí však za to připlatit něco navíc.

BARVA Jasná a živá, bledá slámově žlutá se zelenými záblesky.

AROMA Výrazné s množstvím ovocných vůní po citrusových plodech, melounu, angreštu a ananasu.

CHUŤ Suché, vyzrálé příchutě s výraznou, avšak vyváženou koncentrací kyseliny. Čistá chuť s koncem o nekonečné délce.

NAKUPOVÁNÍ Můj seznam doporučených výrobců by mohl pokračovat donekonečna. K mým osobním oblíbencům patří firmy Wither Hills, Villa Maria a Cloudy Bay. Tato vína kupujte a pijte mladá.

PODÁVÁNÍ Pijte tato vína dobře vychlazená jako aperitiv, vína z oblastí s chladným podnebím jsou ideální pro horké letní dny. Případně je vyzkoušejte k salátům z kozího sýra nebo s grilovaným pstruhem.

VĚTVENÍ Porovnejte ovocnost tohoto ´kiwi Sauvignonu´ s dobrými vzorky z Jižní Afriky. Jeho strukturu a obsah minerálů porovnejte s vlastnostmi vín z regionu Sancerre.

Pinot Gris

Novozélandské víno Pinot Gris je soudobá alternativa k vínu Chardonnay, které nezrálo v dubových sudech. Tato odrůda s bohatě zabarvenými slupkami bobulí poskytuje přitažlivě zlaté víno, které je také intenzivně aromatické. Pinot Gris z Nového Zélandu je velmi ovocný, obsahuje však také zjevné stopy po minerálech, které činí víno neobyčejným. Má svěžejší chuť než Pinot Gris z Alsaska, i když vykazuje stejnou charakteristickou viskózní strukturu.

BARVA Poutavá bledě zlatá v důsledku bohatého zabarvení slupek hroznů.

AROMA Po medu, jabkách, citronech, broskvích, bílých květinách a minerálech.

CHUŤ Smyslná, komplexní, s vyzrálou strukturou a dlouhým, aromatickým a čistým koncem.

NAKUPOVÁNÍ Netrapte se hledáním vyzrálých ročníků, protože tato vína jsou novinkou ve vinných lístcích ve většině maloobchodů a restaurací (dnes již tato skutečnost samozřejmě neplatí - pozn. NZWINES). Dvě mimořádné vinařské firmy jsou Seresin a Matakana.

PODÁVÁNÍ Novozélandský Pinot Gris je skvělé letní víno. Je vinikající jednak samo o sobě, jednak k lehkým jídlům, jako fettucine v rajské bazalkové omáččce. Výborně se hodí i k suši.

VĚTVENÍ Pokud jste toto novozélandské víno vyzkoušeli a pokud vám chutnalo, doporučil bych vám také Pinot Gris z Alsaska, Viognier z Kalifornie nebo Chardonnay z Jižní Afriky, které nezrálo v dubových sudech.



Chardonnay

Připravujete-li pravidelné degustace pro klienty, kteří se chtějí o víně více dozvědět, často dochází k soutěžení. Někteří lidé si rádi myslí, že dokážou vína rozpoznat a identifikovat. Během let jsem si vybral několik vín, která při degustacích používám, neboť vím, že lidé budou přesvědčeni, že to jsou určité druhy, přestože ve skutečnosti jde o zcela jiná vína, což je přínosem k zábavě. Jedním z těchto vín je novozélandské Chardonnay. Znovu a znovu je lidé ochutnají a zasvěceně tvrdí, že je to Côte de Beaune nebo dokonce Puligny-Montrachet. Všechna tato vína jsou vyrobená z hroznů odrůdy Chardonnay, to je pravda, avšak i ta nejlepší novozélandská vína Chardonnay pořídíte za ploviční cenu vína Côte de Beaune.

Klimatické podmínky ve vinařských oblastech Nového Zélandu jsou značně různorodé, takže v důsledku toho existuje i mnoho rozdílných stylů Chardonnay. Jakmile najdete svou oblíbenou oblast, zaměřte se na její vína a hledejte svého oblíbeného výrobce.
Auckland a Northland, dvě teplé oblasti Severního ostrova, produkují bohatá, vyzrálá Chardonnay s širokým rozsahem příchutí. Vína z regionu Gisborne na východě jsou jemná a přepychová, s příchutěmi zralých meruněk a melounů. Jižně od regionu Gisborne leží Hawke´s Bay - můj oblíbený zdroj novozélandského vína Chardonnay. Je výborně vyvážené, komplexní a koncentrované, s příchutěmi po broskvích a ananasu. Vína z Jižního ostrova mají sklon vykazovat více příchutí citrusových. Tak například region Marlborough produkuje vína řízná s dobrou koncentrací kyseliny, podobně jako světově proslulé víno Sauvignon, které se v této oblasti také pěstuje. Chardonnay z regionu Central Otago má charakter zeleného ovoce a křemene.

BARVA Bledá, slámově žlutá s nazelenalými záblesky.

AROMA Velmí výrazné, po zralém, exotickém ovoci, po vanilce, brioškách a broskvích.

CHUŤ Bohatá a zaoblená, citrusová kyselina vyvážená osvěžujícím koncem.

NAKUPOVÁNÍ K firmám vyrábějícím dobré novozélandské víno Chardonnay patří Craggy Range, Kumeu River, Te Mata, Wither Hills a Chard Farm (na seznam také rozhodně patří vinařství Milton a hlavně Neudorf, dlouhodobě nejlepší producent Chardonnay na Novém Zélandu - pozn. NZWINES).

PODÁVÁNÍ Dobře se hodí k mnoha jídlům, já je mám rád ke grilovaným plodům moře se zeleným salátem.

VĚTVENÍ Porovnejte ovocnost a kyselinu dobře vyrobeného Chardonnay z Jižního ostrova s víny Chardonnay pocházejícími z chladnějších oblastí Kalifornie a Austrálie.

Tramín (Gewürztraminer)

Německé slovo Gewürz znamená ´koření´ a vína vyrobená z odrůdy Gewürztraminer (Tramín kořenný či červený) rozhodně kořenitý charakter mají. Chladné podnebí Nového Zélandu je pro pěstování této odrůdy velmi vhodné, neboť pomalé zrání dovoluje rozvíjení komplexních ovocných příchutí. Většina poloh, na kterých se tato odrůda na Novém Zélandu pěstuje, se nachází v regionech Gisborne a Hawke´s Bay na Severním ostrově. Jiné polohy, třeba v Marlborough na Jižním ostrově, poskytují vína méně bohatá, avšak s velmi přitažlivou aromatikou.

BARVA Temně zlatožlutá až tmavě slámová nebo světle jantarová.

AROMA Exotické, po minerálech, květinách, liči, ananasu, zázvoru, oříškách a koření.

CHUŤ Bohatá a zaoblená, kyselina s citronovou příchutí, vyvážená osvěžující délkou.

NAKUPOVÁNÍ Vybírejte nejmladší dostupný ročník, nejlépe z Jižního ostrova, kvůli větší komplexnosti a svěžejšímu stylu. Já mám rád vína od firem Villa Maria a Hunter´s (skvělý Tramín dělají také ve vinařství Seifried - pozn. NZWINES).

PODÁVÁNÍ Tato vína podávejte ke kořeněným asijským a tichomořským jídlům. Nebo je pijte ne můj oblíbený způsob - samotné, jako letní aperitiv.

VĚTVENÍ Novozélandské víno Gewürztraminer bývá často srovnáváno se svým alsaským příbuzným, avšak struktura tohoto vína je v důsledku rozdílných koncentrací kyselin ve skutečnosti značně odlišná. Vyzkoušejte je a přesvědčíte se sami.



Pinot Noir

Lidé, zejména Francouzi, se mě často ptají na rozdíl mezi australskými a novozélandskými víny a na to, která z nich jsou lepší. Odpovídám jim, že fantastická vína produkují obě země. Obecně řečeno Austrálie disponuje teplejším a sušším podnebím, takže vína mají sklon překypovat velkolepou, vyzývavou a až provokující ovocností. Podnebí Nového Zélandu je všeobecně chladnější a vlhčí, čímž poskytuje zdrženlivější, možná uhlazenější ovocné příchutě. Obojí vína jsou skvělá, jsou však současně velmi odlišná.

Vzestup ke slávě Nového Zélandu ve světě vína začal v regionu Marlborough na Jižním ostrově, kde perfektní kombinace bezvadné půdy, slunečního svitu a ochlazujících mořských vánků vyprodukovala skvělé víno Sauvignon Blanc. Avšak z této oblasti vyšlo také mimořádně svěží víno Pinot Noir s ovocností, která vám v ústech doslova vybuchne. Toto je určitě můj druh vína. Na trhu je stále ještě poměrně nový, mohl by se ale stát velkým rivalem francouzského Burgundského.
V regionu Central Otago na jihu Jižního ostrova se nachází nejjižněji položená vinice na světě, je to však současně i nejrychleji se rozrůstající vinařská oblast v zemi. Toto dramatické místo vzbuzuje mezi příznivci vína pinot Noir značný rozruch. Chladné klimatické podmínky se tu starají o dlouhou vegetační dobu, což je klíčovým prvkem produkce nejlepších vín této odrůdy.
Skvělé víno Pinot Noir se také vyrábí v regionu Martinborough v oblasti Wairarapa na jižním konci Severního ostrova. Tento region disponuje skvělou půdou, nízkými dešťovými srážkami a dlouhými časovými úseky slunečního svitu a produkuje ovocná, charakterní vína. Ve skutečnosti je původním domovem novozélandského vína Pinot Noir právě region Martinborough. Je to oblast, na kterou je nutno si dávat pozor.

BARVA Tmavě rubínová, tmavší než u většiny evropských vín této odrůdy.

AROMA Po malinách, třešních, švestkách, pikantních bylinách a kořenitém dubu.

CHUŤ Po červených třešních, toastovaném dubu a vanilce, vyzrálá, zaoblená, sexy.

NAKUPOVÁNÍ Je tu k vyzkoušení mnoho skvělých vín. Poohlédněte se po firmách Ata Rangi, Craggy Range, Palliser Estate, Felton Road, Akarua, Terra Sancta, Peregrine. Mohl bych pokračovat dál a dál.

PODÁVÁNÍ Svěží příchutě novozélandského Pinot Noir jsou nejlepší, dokud je víno mladé. Mám toto pulzující víno rád samo o sobě jako aperitiv, je však také dobrým společníkem k delikátně ochuceným jídlům, jako je například houbové rizoto (novozélandská vína Pinot Noir umí perfektně a dlouze zrát, takže pokud milujete zemité až animální tóny, s jejich otvíráním rozhodně spěchat nemusíte - pozn. NZWINES).

VĚTVENÍ Novozélandské víno Pinot Noir a dobré vzorky z Oregonu vykazují stejnou hloubku a ovocnost. Ze stejných důvodů porovnejte tato vína s vínem Pinot Noir z australského Yara Valley.

Merlot

Víno Merlot z Nového Zélandu je současným fenoménem a regiony Hawke´s Bay a Waiheke na Severním ostrově jsou středisky jeho vývoje. Teplé a slunečné podnebí těchto suchých regionů umožňuje odrůdě Merlot dosáhnout živých a šťavnatých příchutí. Mnohá z nejlepších vín z těchto regionů jsou míchána s jinými odrůdami, zejména s odrůdou Cabernet Sauvignon. A třebaže dosud nejsou na světovém trhu s vínem plně dostupná, vykazují velký potenciál.

BARVA Elegantní a intenzivní tmavě granátová s rubínovým okrajem.

AROMA Velké a šťavnaté, se stopami po lesních plodech, zralých švestkách, karamelu, kůži, půdě a koření.

CHUŤ Jemná, komplexní, vyjímečně vyvážená, plná příchutí, s luxusním koncem.

NAKUPOVÁNÍ Nepátrejte po etiketách se slavným regionem Marlborough, protože ten je na Jižním ostrově. Teplejší Severní ostrov je pro Merlot vhodnější. Ke špičkovým vinařstvím patří Te Awa, Esk Valley a Morton Estate.

PODÁVÁNÍ Tato vína se dobře hodí k lehčím masům, tedy k drůbežímu, vepřovému nebo k jehněčímu. Nebo je můžete popíjet jen tak.

VĚTVENÍ Pro nejlepší porovnání s těmito víny poslouží víno Merlot z Jižní Afriky nebo ze státu Washington v USA. Merlot z Nového Zélandu nemá tu pravou hloubku dobrých vín z regionu St. Émilion.



Šumivá vína (Bubbles)

Šumivá vína z Nového Zélandu jsou nádherně vyvážená, mají komplexnost, svěžest a úroveň. Domnívám se, že jsou zdatnými soupeři nejlepších šumivých z Francie. Vyzkoušejte nějaké, poznáte, co mám na mysli! Velkou výhodou Nového Zélandu vůči ostatním výrobcům z Nového světa je jeho převážně chladné podnebí. To způsobuje pomalé zrání hroznů a následné uchování koncentrace kyseliny, která je rozhodující pro kultivovanou strukturu vína.
Region Marlborough, ležící na severním konci novozélandského Jižního ostrova, bývá často uváděný jako nejlepší region pro produkci šumivých vín. Do tohoto regionu patří i taková skvělá poloha, jako je Cloudy Bay Pelorus. Na Severním ostrově ovšem vinařský statek Morton Estate produkuje skvělé šumivé Brut Methode Traditionelle. Většina těchto vín se vyrábí tradiční metodou z odrůd Chardonnay a Pinot Noir a obvykle nabízí finesu velmi blízkou kvalitě nejlepších šampaňských cuvée, ovšem za zlomek ceny. Často volím novozélandská šumivá vína jako alternativu k Šampaňskému. Někteří z mých zákazníků poznají rozdíl, není jich ale mnoho. Všichni jsou však jednotní v tom, že toto jsou skutečně pozoruhodná vína.

BARVA Jasná, bledá slámově žlutá se stříbřitými záblesky, jemné perlení.

AROMA Delikátní, po zelených jablkách, broskvích a květinách se stopami po teplém chlebu.

CHUŤ Svěží, elegantní a krémová, jemné bublinky, dlouhý, šťavnatý, citrusový konec.

NAKUPOVÁNÍ Velká jména jsou Cloudy Bay (Pelorus) a Montana (Deutz a Lindauer), zkuste však také firmy Hunter´s a Morton Estate (deset let po publikaci této knihy, respektive jedenáct v Angličtině, by byl doslova hřích také nevyzkoušet bublinky - ročníkové, neročníkové i růžové - od vinařství Nautilus nebo třeba Akarua - pozn. NZWINES).

PODÁVÁNÍ Tato vína se velmi dobře hodí k jídlům z mořských plodů, ať jsou to krevety, langusty, ústřice, slávky nebo kaviár.

VĚTVENÍ Pro podobnou eleganci a komplexnost zkuste dobré vzorky vín Crémant de Limoux a Crémant de Bourgogne. Všechno to jsou vína, kterým bych dal přednost před některými Šampaňskými.