Gisborne - poněkud opomíjený vinařský region Nového Zélandu

20. března 2018 v 14:27 | Pavel Černý

Město Gisborne a jeho okolí je místem, kde poprvé přistál velký kapitán James Cook a kde je také možné prvně sledovat východ slunce na Novém Zélandu. Je ale také třetím největším novozélandským vinařským regionem s viniční plochou 1608 ha, s nekonečnými řadami keřů odrůdy Chardonnay, vykupovaných ve velkém největšími novozélandskými vinařskými podniky.

Oblast Gisborne je velmi slunná, s nejvyššími průměrnými teplotami na Novém Zélandu. Kvalitní půdy jsou tvořeny naplaveninami místních řek nebo jíly. Nejčastěji pěstovanými odrůdami jsou Chardonnay, Riesling, Tramín, Viognier, Muškát, Merlot i poněkud mdlý Sauvignon Blanc. Vinařská oblast Gisborne je ale také sídlem malých butikových vinařství, dávajících přednost kvalitě před kvantitou, jako např. The Milton Vineyard, první komerční biovinařství na Novém Zélandu. Největšího novozélandského výrobce sektů, společnost Lindauer, najdeme také na adrese v Gisborne.


The Millton Vineyard - Gisborne
Toto butikové vinařství z městečka Manutuke, vlastněné od roku 1984 Jamesem a Annie Miltonovými, je výrobcem orientovaným na bioprodukci a prvním svého druhu na Novém Zélandu. Vinná réva se v této oblasti na březích řeky Te Arai River pěstuje již od roku 1871.
S pěstováním vína ve vinici Opou začal již Jamesův dědeček. Miltonovi sbírali zkušenosti ve Francii a Německu, například u Bollingera v Champagnei, na statku Maison Sichel v Bordeaux nebo ve vinařství Weingut Kurstner v německém Rheinhessenu. Jako velcí milovníci přírody hned od začátku věděli, že se budou věnovat bioprodukci.
Vyhlášené je jejich středně sladké, 6 měsíců na kvasnicích ležící (metoda sur lie), botrytické víno Opou Riesling ze stejnojmenné vinice, se kterým získali řadu významných ocenění. Vinohrad Opou s maximální výnosností 50 - 75 hektolitrů na hektar, vysázený v roce 1969 na těžší hlinité půdě, je také domovem malého pomerančového sadu. Pomeranče podle Miltonových s révou sdílejí astrální energii a také prý vínu předávají citrusovou aromatiku. Ve vinici Opou se také pěstují hrozny odrůdy Chardonnay, ze kterých se vyrábí rovněž stylové, v sudech zrající víno Chardonnay. Vysoce hodnocené je také jejich víno Chenin Blanc. Další vyhlášenou vinicí je Clos de St. Anne (na obrázku). I zde časté podzimní ranní mlhy a vyšší odpolední teploty umožňují ušlechtilé botrytické plísni napadat dozrávající hrozny.
Tato charakterní, sladká vína z pozdních sběrů, vyrábějí v návaznosti na kosmické rytmy pouze z vlastních, biodynamicky vypěstovaných hroznů, bez použití herbicidů, insecticidů nebo jiných látek. Přípravky, které u vinařství Milton používají, jsou pouze přírodního charakteru, například bylinky, minerály, hmyz nebo na bázi čajů. James a Annie, jak by se vlastně dalo očekávat, nejsou - převážně z ekologických důvodů - velkými příznivci šroubovacích uzávěrů, i když je na některých svých vybraných vínech přeci jenom používají.




 

17 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama