Pikantní krevety na zázvoru, chilli a česneku

2. srpna 2018 v 15:22 | Pavel Černý

Blog nzwines i jeho autor planou vřele nejenom pro dobré víno a daleké cestování za ním, kdy dobrodružství se stává potřebou těla i duše, ale také pro kvalitní a exotickou gastronomii. Osobně mám moc rád ryby a mořské plody, ty doslova miluji... Vzhledem k šílenému klimatu a úděsným vedrům, která momentálně panují nejen ve střední Evropě, jsem se rozhodl s Vámi opět podělit o jednoduchý až primitivní, přitom velmi efektní a chutný recept na lehký letní oběd či večeři. A jak říká známé klišé, vše stačí doplnit jen partou veselých přátel a orosenou lahví dobrého vína.




Pikantní krevety na zázvoru, chilli a česneku



Suroviny (pro 3-4 osoby):
  • 600 g větších krevet (tygří nebo garnely)
  • strouhaný čerstvý zázvor (1 menší palička)
  • 3 větší stroužky česneku oloupané a nasekané na hrubo
  • 1-2 malé feferonky zbavené jadýrek nasekané na jemno
  • 1 hrst hladkolisté petržele nasekané na hrubo až jemno
  • 1 balení cherry rajčátek
  • 1 větší červená cibule
  • 1 balení čerstvého salátku (např. Italský s dýňovými semínky)
  • 1 hrst dýňových semínek
  • 1 lžíce balsamica
  • 200 ml kokosového mléka nebo smetany na vaření
  • 3 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl a česrtvě rozdrcený pepř
  • 3-4 svazky kvalitních špaget


Postup:
Rozmražené krevety oloupeme kromě ocásků (ploutviček), propláchneme pod tekoucí vodou a necháme oschnout na utěrce nebo papírovém ubrousku. Česnek oloupeme a nasekáme na hrubo, feferonky zbavené jadýrek nakrájíme na tenká kolečka nebo je nasekáme na jemno. Měkkou vnější vrstvu oloupaného zázvoru nastrouháme na jemno. Petržel nasekáme na hrubo až jemno. Oschlé krevety přendáme do mísy, dáme vařit špagety. Nachystáme si salátek, který doplníme překrojenými cherry rajčátky a na jemno nakrájenou červenou cibulí, přelijeme lžící olivového oleje a balsamica, vše promícháme. Na pánvičce na sucho krátce orestujeme dýňová semínka. Na širší pánvi rozpálíme zbylý olivový olej, na kterém krátce, stačí 1-2 minuty, orestujeme česnek, fefronky a zázvor. Přidáme krevety, s citem osolíme, opepříme a restujeme z každé strany další 3-4 minuty dokud krevety nezčervenají. Poté vlijeme promíchané kokosové mléko a povaříme dalších 5 minut. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem. Stáhneme z ohně a na závěr vmícháme petrželku. Necháme krátce odpočinout, můžeme dozdobit většími kusy petržele. Podáváme ve větších hlubokých talířích na hnízdě ze špaget a salátku, doplněného dýňovými semínky.
Krevetky, a mořské plody obecně, se výborně snoubí nejenom s dobře vychlazenými víny Sauvignon Blanc, ale také s ryzlinky nebo víny Chardonnay a samozřejmě nikdy nemohou zklamat bublinky nebo rosé...


Užitečné rady:
Pokud koupíte krevetky nevyloupané včetně hlaviček (vyloupané nebo částečně vyloupané větší krevety se prodraží), loupání začněte jejich odlomením, poté nařízněte hřbet, vyjměte míchu, sloupněte krunýř i s nožičkami a z bříšek vyjměte střívka. Ocásky můžete nechat, hotový pokrm pak lépe vypadá. Hlavičky hned nevyhazujte, šťávu z nich vymačkejte do misky a později přidejte na pánev ke krevetám. Feferonky používejte podle toho, jak pálivé jídlo snesete. Osobně používám i semínka, protože to dobře vypadá (pro ´tasty look´ můžete feferonky nakrájet i na tenká kolečka) a pálivé mi nevadí. Kokosového mléko můžete klidně nahradit smetanou na vaření. Já jsem na pokrm prezentovaný na fotografii použil obyčejné novozélandské mléko, které jsem zahustil lžičkou kukuřičného škrobu. Petržel (dobře funguje i kadeřavá nasekaná na jemno) do pokrmu vmíchejte teprve až pánev odstavíte z plamene, aby příliš nezavadla. Salátek můžete také doplnit roztokem vody, bílého vinného octa a třtinového cukru. Dobrou chuť!




 

20 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama