Září 2018

Na degustaci ve vinařství Palliser Estate z Martinborough

10. září 2018 v 8:59 | Pavel Černý

Butikové vinařství Palliser Estate najdete po levé straně těsně před vjezdem do městečka Martinborough, centra vinařské oblasti Wairarapa. Po více než dvě dekády se lidé v tomto malebném koutě Nového Zélandu snaží pěstovat a vytvářet obdivuhodná vína světového formátu. Palliser Estate patří mezi vinařskou špičku Martinborough, mezi producenty ultra prémiových vín zejména burgundských odrůd, kterým půdní složení a klimatické podmínky regionu Wairarapa velmi svědčí. Ale třeba také hodně zajímavý a charakterní Palliser Sauvignon Blanc byl zařazen mezi sto nejlepších světových vín. Vinařství Palliser Estate, založené v roce 1989 Richardem Riddifordem, je malé rodinné vinařství s neotřelým přístupem, jehož návštěvu s ochutnávkou by jste při toulání se uličkami pitoreskního Martinborough rozhodně neměli vynechat.




Oblast pojmenovaná po jezeru Wairarapa, jehož ´třpytící se vody´ (překlad slova wairarapa z maorštiny) se zrcadlí na jihu Severního ostrova nedaleko od hlavního města Wellingtonu, je obecně vyhlášená malými butikovými vinařstvími, zaměřenými na vysokou kvalitu a přitahující intelektuální vínamilnou komunitu z širokého okolí.
Vše se tady točí kolem vín odrůdy Pinot Noir, která patří k nejlepším na Novém Zélandu a k nejkvalitnějším novozélandským vínům vůbec. Teplejší Severní ostrov Nového Zélandu sice není odrůdě Pinot Noir místem zrovna zaslíbeným, ale vyjímku tvoří právě jeho jižní cíp a vinařská oblast Wairarapa se svým centrem v městečku Martinborough, které je častou víkendovou destinací výletníků nejen z Wellingtonu a místem konání kulturních akcí a koncertů.

Chladnější, větrné klima je doplněno přiměřeným množstvím srážek a na zdejších kamenitých půdách se velmi dobře daří zejména burgundským odrůdám. První housle hraje sampzřejmě Pinot Noir. V čele zdejších producentů stojí vinařství Ata Rangi, Kusuda, Escarpment a Palliser Estate. Jednotlivá vinařství, a je jich mnohem víc (seznam dostanete v informačním centru), nejsou od sebe příliš vzdálena, takže se dají snadno obejít pěšky, eventuálně si můžete v centru Martinborough zapůjčit kolo.




Vinařská oblast Wairarapa leží od moře vzdálena ne více než 30 km jižním i východním směrem a od studených jižních vichrů, bičujících Wellington, je chráněna pohořím Tararua Ranges. Letní dny jsou horké, noci chladné (i když méně než v Marlborough a Central Otagu) a zrání hroznů díky slunečnému podzimu dostatečně dlouhé. Běžné jsou pozdní sběry, stejně jako botrytická sladká vína, vyráběná z hroznů napadených ušlechtilou plísní.
Místní půda je tvořená úrodnou zeminou na podloží ze štěrkových naplavenin s podílem vápence. Vrstva dobře propustných štěrků zde místy sahá až do hloubky 25 metrů. Vědecký rozbor půdy a klimatu kdysi prokázal podobnost s podmínkami ve slavném Burgundsku a jejich vhodnost pro pěstování vín odrůdy Pinot Noir. Ta mají nyní s odstupem více než třiceti let vysokou reputaci nejen v novozélandském měřítku.

Kromě špičkových vín Pinot Noir sklízí Wairarapa úspěchy také s odrůdami Pinot Gris, Tramín, Riesling nebo Chardonnay a experimentuje se i se Syrahem. Skvělý je i místní Sauvignon Blanc a přímo nebeské jsou bublinky, například ty od Palliser Estate. Jedno vinařství nabízí docela zajímavý Veltlín vyvedený nezvykle, ale přitom povedeně se zbytkovým cukrem.




V městečku Martinborough najdete vinařské centrum, nabízející řízené i volné degustace, malinký pivovar (neodolatelné jsou IPA a RED ALE!) a samozřejmě nepřeberné množství většinou menších vinařských podniků. Jak již bylo napsáno, první housle nejen v regionálním měřítku hrají především vinařství Ata Rangi a Palliser Estate. Obě umí nejen Pinot Noir na výbornou!
Doporučuji navštívit a vyzkoušet, stejně jako udělat si výlet na asi hodinu jízdy vzdálený Cape Palliser. Vinařství i v modři oceánu mizející mys - nejjižnější bod Severního ostrova - nesou jméno admirála Pallisera, učitele a blízkého přítele velkého kapitána Jamese Cooka.


Palliser Estate Martinborough Sauvignon Blanc 2016 93/100
Dle mého názoru jedno znejlepších nonozélandských vín Sauvignon Blanc, lepší než světově proslulé víno této odrůdy od Cloudy Bay. Má více hloubky i charakteru. Seriózní, ne přespříliš vtíravé víno plné letního slunce, odrůdově velmi čisté. Živá, nazlátlá barva, vůně tropického ovoce a citrusů, ale také koření. I v koncentrované ovocité chuti můžeme cítit stopy koření, ústa jsou plná nektarinek a zralých limet. Lehký dotek kalů a kvasinek. Velmi dlouhý, slaně minerální závěr.


Palliser Estate Martinborough Pinot Noir 2013 94/100
Tento Pinot Noir je víno zářivé rubínové barvy s cihlovými odlesky, s velmi hezky zakomponovaným tříslem ve středně plném těle. Ve vůni zaujme peckové ovoce, prosazují se švestky i asijské koření. V chuti je patrná zejména lékořice, lesní bylinky, podrost a nastupující animální tóny. Velmi dobrá práce s dubem dodává vínu toustovou příchuť. Dlouhá kořenitá dochuť.


Palliser Estate Methode Traditionnelle ´The Griffin´ 2015 92/100
Další důkaz, že kvalitní novozélandské bublinky jsou světová třída! Toto elegantní šumivé víno bylo vyrobeno tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi z odrůd Chardonnay a Pinot Noir (50/50). Díky více než tříletému zrání (z toho dva roky v láhvi) na kalech a kvasinkách získalo velkou komplexnost a hloubku. Degoržování, tedy odstřelení kvasných kalů z láhve, bylo provedeno počátkem letošního roku.
Víno zlatavé barvy a intenzivního, jemného perlení. Koncentrované aroma citrusů, bílého a žlutého peckového ovoce, briožků a chlebovinky, s dotekem florálních tónů a náznakem minerality. Chuť je noblesní, velmi suchá, lehčí, ovocitá, osvěžující, plná citrusů, peckového ovoce, koření a bylinek. Plnost a sametová krémovost, se stopou oříškových sušenek a chleboviny na patře. Pikantní kyseliny. Poměrně dlouhý, velmi osvěžijící minerální závěr. 12.4 % alkoholu, perfektně vybalancované šumivé víno.